Propadle kariere otroških zvezdnikov

V neizprosnem svetu filmske industrije je bilo že kar nekaj velikih talentov, ki so s svojimi vlogami navduševali kot otroci, pozneje pa so si uničili kariero ali celo vse življenje. Predstavljamo sedem najbolj znanih otroških zvezdnikov, ki so jim strokovnjaki napovedovali bleščeče kariere, te pa so se na žalost končale vse prej kot bleščeče.

18. 4. 2013

Haley Joel Osment

Igralec, ki je nekoč ogromno obetal, je danes povsem pozabljen. Čeprav je že pri šestih letih doživel prvenec v filmski uspešnici Forrest Gump, ga je javnost podrobneje spoznala šele pet let pozneje, po vlogi v psihološki drami Šesti čut, za katero je bilo celo nominiran za oskarja. Njegov vzpon se je nadaljeval tudi po vlogi v znanstvenofantastični drami A. I. umetna inteligenca, posneti pod režijsko taktirko Stevena Spielberga, pozneje pa so njegovi angažmaji postajali čedalje redkejši.

Leta 2006 se je Osment ponovno intenzivneje pojavljal v medijih, a le zato, ker je razbil svoj avto in komaj preživel. Le mesec dni pozneje so ga aretirali zaradi posedovanja marihuane, pri 18 letih pa se je že zdravil zaradi odvisnosti od alkohola in je bil med drugim obsojen na tri leta pogojne kazni! Vse od takrat danes 25-letni nekdanji zvezdnik ni več zaigral na velikem platnu.

Brad Renfro

Potem ko je naravnost blestel v filmski predelavi knjige Johna Grishama z naslovom Klient, so ga imeli za enega od največjih prihajajočih zvezd. Čeprav je bil takrat star komaj 12 let, so bili številni prepričani, da gledajo bodočega superzvezdnika. Na žalost pa se je odraščanje zanj izkazalo kot zelo težaven proces, saj se je kmalu znašel v težavah z mamili.

Večkrat so ga aretirali zaradi posedovanja marihuane, heroina in kokaina, opijanja in vožnje brez vozniškega dovoljenja, nekoč pa je celo poskušal ukrasti jahto! Pozabljenega od Hollywooda so ga pri 25 letih našli mrtvega v njegovi hiši. Zanj je bil usoden prevelik odmerek heroina.

River Phoenix

Nihče v Hollywoodu ni vedel za njegove težave z alkoholom in mamili, dokler ga leta 1993, na noč čarovnic, niso našli mrtvega pred vhodom v nočni klub The Viper Room, ki je bil takrat v lasti njegovega dobrega prijatelja Johnnyja Deppa. Za komaj 23-letnega perspektivnega igralca je bila usodna kombinacija kokaina in heroina.

River se je izkazal z vlogo v izvrstni mladinski zgodbi o odraščanju z naslovom Ostani z menoj, pozneje pa je navdušil tudi z vlogama v kriminalni glasbeni drami Running on Empty in v romantični drami Moj mali Idaho, v kateri je igral ob Keanuju Reevesu. Za težave nesrečnega igralca so pozneje okrivili tudi težko otroštvo in nestabilno družino.

Macaulay Culkin

To je verjetno najbolj znan primer propada otroške zvezde. Le kdo ne pozna ljubkega Macaulayja, ki je igral Kevina McCallisterja, simpatičnega dečka iz filmov Sam doma? Že pri desetih letih je postal megazvezdnik oziroma najuspešnejši otroški zvezdnik vseh časov. Potem pa se je začel proces, ki ga nikakor ni mogel zaustaviti – odraščanje.

Kot najstnik ni bil več tako zelo ljubek kot nekoč, v igralskem smislu ni bil tako nadarjen, da bi vloge kar pljuskale na njegov domači naslov z vseh strani, zato je na koncu preprosto izginil s scene. Leta 2004 je sicer ponovno polnil časopisne stolpce, a na žalost zaradi hudih težav z mamili. V zadnjem času se je celo govorilo, da 32-letnik, odvisen od heroina, razmišlja o samomoru. Kot pribito pa drži zlasti eno – njegova kariera je že zdavnaj končana.

Corey Haim

V osemdesetih so punce norele za dvema Coreyjema, Haimom in Feldmanom. Še posebej poreden je bil prvi, zdelo se je, da je v resnici isti 'bad boy', kot je bil v komični grozljivki Izgubljeni fantje. Kmalu so na površje izplavale njegove težave z alkoholom in mamili, zato je njegova kariera po hitrem postopku povsem propadla.

Težave z mamili so bile tako velike, da je nekoč padel v komo, zato se je njegov prijatelj Feldman, ozdravljeni odvisnik, distanciral od njega, da ga ne bi ponovno povlekel v pekel mamil. Svojo kariero je navidezno oživil z vlogo v akcijski kriminalki Crank: High Voltage, ob akcijskem zvezdniku Jasonu Stathamu, a se je vse skupaj vendarle končalo tragično. Zaradi zapletov, povezanih s pljučnico, ki jo je – kako ironično – dobil zaradi slučajnega prevelikega odmerka zdravil, je leta 2010 umrl. Star je bil 38 let.

Edward Furlong

Nedvomno najboljši od vseh filmov o Terminatorju je Terminator 2: Sodni dan, ki je razkrilo novo ime – Edward Furlong. Ta je briljiral kot mladi John Connor, pozneje pa se je začel pojavljati v filmih druge kategorije, med drugim tudi v grozljivki Mačje pokopališče 2. Po briljantni vlogi v odlični drami Generacija X se je zdelo, da se vrača na sceno, a ni bilo tako.

Njegove težave z mamili so ga stale vloge v tretjem nadaljevanju Terminatorja, ki je bila rezervirana prav zanj. In tako je bil prisiljen snemati filme, za katere še nikoli ni slišal. Na koncu je ostal povsem brez vlog, pred kratkim pa je pristal v zaporu, ki ga je izbral namesto zdravljenja. Poleg tega je povsem bankrotiral, zato ne more plačevati niti preživnine za sina, čaka pa ga še sojenje za fizični napad na bivšo punco Monico Keena.

Lindsay Lohan

Skoraj ne mine dan brez novic o težavni igralki in njenih 'podvigih' zunaj meja zakona. Disneyjeva otroška zvezdnica je zablestela v družinskem filmu Past za starše, v katerem je igrala dvojčici, ime pa si je ustvarila s komedijami Zlobna dekleta, Odštekani petek in Herbie: S polnim gasom.

Potem pa so se začele težave – posedovanje mamil, opijanje, vožnja pod vplivom alkohola in mamil, kraja ogrlice. Incidenti so se kar vrstili, Lindsay pa se je večkrat znašla za rešetkami. Njeni obiski sodišča so postali redni, zato je bila med drugim obsojena tudi na 18 mesecev psihoterapije. Posledica vsega tega je zelo verjeten konec igralske kariere, saj preprosto nihče več noče sodelovati z njo.