Princesa Diana in Dodi Al fayed - žrtev zarote?

Čeprav je od smrti princese Diane in njenega takratnega partnerja Dodija Al Fayeda, ki sta tragično umrla v prometni nesreči v pariškem predoru, minilo že 16 let, pa dogodek še vedno buri duhove.

25. 8. 2013

Pred kratkim so namreč na dan prišle nove informacije, da naj bi bil par umorjen in da je vse rezultat skrivne vojaške akcije, kar pa britanska policija še preiskuje.

Čeprav je bil zadnji mesec kraljeve družine zaznamovan predvsem s pozitivnim razpoloženjem in navdušenjem ob rojstvu princa Georgea, pa je vse skupaj malce ustavilo razkritje, ki naj bi ponudilo nov vpogled v smrt nekdaj najbolj priljubljene princese angleškega dvora.

Govorice o zaroti pa se tokrat niso pojavile prvič, saj jih je leta 1998 sprožil prav oče umrlega partnerja princese Diane, egipčanski mogotec Mohamed Al Fayed, lastnik prestižnega londonskega nakupovalnega centra Harrods, ki je takrat trdil, da naj bi njegovega sina in princeso po naročilu kraljeve družine ubila britanska tajna obveščevalna služba MI6, kar pa je preiskava do leta 2006 ovrgla. Čeprav večina ljudi za tragično nesrečo še danes krivi paparace, ki so tisto noč sledili avtomobilu, v katerem sta Diana in Dodi zapustila pariški hotel Ritz, pa za uradnega krivca še vedno velja njun šofer Henri Paul, ki se je zaradi vinjenega stanja zaletel v steber predora Pont de l'Alma v središču Pariza.

Pred dnevi pa so javnost razburkala nova ugibanja o smrti ljudske princese, kot so jo radi poimenovali, saj naj bi skrbno varovani vir iz vojaških vrst policiji posredoval informacije o vpletenosti britanske vojske in elitne skupine SAS v naklepnem umoru takrat 36-letne princese in 42-letnega bogatega poslovneža. Scotland Yard z novim plazom govoric in drugih informacij, ki jih je dobil od kraljeve vojaške policije, vnovične preiskave še ni odprl, saj želijo prej potrditi kredibilnost vira in informacij, ki so prišle na njihov naslov. Prve obtožbe, ki že na prvi pogled delujejo izredno neverjetne in nenavadne, je sprožil vojak, poznan le pod imenom Soldier N, ki so ga pred kratkim poklicali kot ključno pričo tožilstva v vojaškem sodnem procesu narednika Dannyja Nightingalea, nekdanjega ostrostrelca pri elitni vojaški skupini SAS, obtoženega posedovanja strelnega orožja. Pozornost svetovnih medijev pa je pritegnilo taščino pismo nekdanjega pripadnika vojske Soldierja N, v katerem je navedla nekaj obtožb, da naj bi bil v ozadju smrti princese

Diane in prikrivanja dogodkov prav on, razpisala pa se je tudi o njegovem nenavadnem vedenju do njegove žene in njene družine po tem, ko je njun zakon že razpadel. Opisuje ga kot neuravnovešenega človeka, ki so ga pogosto mučile preganjavice, da mu nekdo ves čas sledi, domnevno naj bi bil nasilen tudi do svojih dveh sinov, hvalil pa se je še s tem, da bi se lahko s svojimi vojaškimi zvezami brez težav in posledic znebil svoje nekdanje žene. Strokovnjaki prav zaradi tovrstnih omemb njego-vim trditvam ne pripisujejo prevelikega pomena. Ken Wharfe iz Scotland Yarda, ki je bil v tistem času tudi Dianin osebni stražar, je za angleške medije izrazil zaskrbljenost in dvom o trditvah, ki jih navaja tašča - če bi bile te obtožbe namreč resnične, bi lahko informacije posredovala že prej, ne pa šele 16 let po dogodku. Z njim se strinjata tudi polkovnik Tim Collins, nekdanji pripadnik enote SAS, in Dai Davies, ki je bil v času Dianine smrti odgovoren za varnost kraljeve družine.

Prvi je govorice o naklepnem umoru označil kot popolnoma nesmiselne in je prepričan, da bodo zaradi pomanjkanja trdnih dokazov, ki bi potrdile zgodbo Soldierja N, kmalu utonile v pozabo, slednji pa drugačnega sklepa kot to, da je šlo le za tragično nesrečo in nikakršno zaroto, ne priznava. Osemintridesetletni ostrostrelec Nightingale in skrivnostni Soldier N sta bila dobra prijatelja in v preteklosti sta tudi živela na istem naslovu, prav tam, kjer so našli večje količine orožja, zaradi česar sta bila oba udeleženca tudi obtožena. Vojak, ki se še vedno skriva pod psevdonimom, je svoji zdaj že nekdanji ženi razkril nekaj domnevnih podrobnosti, ki opisujejo, kako so se v vojaški elitni enoti lotevali 'posebnih' nalog, ki so jim omogočile dodatni zaslužek.

Obstajala naj bi posebna škatla, v katero so pisali imena oseb, ki so pristale na seznamu za odstrel, za misijo pa se je javil tisti vojak, ki je potreboval denar. Na seznamu naj ne bi bili samo moški, temveč tudi ženske in otroci. Čeprav nobena od omenjenih trditev ne temelji na trdnih dokazih in so po mnenju večine prej kot ne le neverjetne izmišljotine neuravnovešenega posameznika, pa je metropolitanska policija izvedla obširno analizo, s katero bo preverila verodostojnost informacij in ob morebitnih novih dokazih bi lahko odprli vnovično preiskavo primera smrti priljubljene princese. Tega bi bila zagotovo najbolj vesela prav mama voznika mercedesa, ki je tistega večera, 31. avgusta 1997, postal prezgodnji grob za njenega sina, Diano in Dodija, s hudimi travmami pa se še danes spopada edini preživeli, osebni stražar Trevor Rees-Jones, ki je v nesreči utrpel trajne poškodbe.

Triinosemdesetletna gospa je namreč prepričana, da naj bi bil njen sin umorjen in verjame, da bo resnica nekoč prišla na dan. Celotnega dogajanja, ki zadnje dni odpira stare rane vsem udeleženim, pa tako širša kraljeva družina kot tudi Dianina sinova, princa William in Harry, niso komentirali.

Filmska vloga njenega življenja

"Diana mi je spregovorila iz groba"

Na filmska platna bo že kmalu prišel težko pričakovani celovečerec o Dianinem ljubezenskem življenju, v katerem bo tragično preminulo princeso upodobila avstralska igralka Naomi Watts.

NaomiTa je namreč kar nekaj časa razmišljala, preden je sprejela vlogo, za katero pravi, da bo zagotovo najpomembnejša vloga v njeni karieri, saj gre za osebo, ki se je dotaknila marsikaterega srca. Prav zato se zaveda, da bosta pod drobnogledom vsak njen gib in beseda. Štiriinštiridesetletna igralka je tako za nekaj mesecev svoje življenje podredila filmski vlogi in se po nekaj dneh snemanja že vživela v ljudsko princeso. V glavi pa so ji ves čas rojila vprašanja, kaj bi o njeni igri menila princesa Diana.

"Na trenutke sem imela občutek, da je ob meni, in nekako sem dobila njeno potrditev, da delam v pravi smeri," je medijem zaupala igralka. Biografski film bo prikazal zadnji dve leti princesinega življenja, poudarek pa bo predvsem na njenem zasebnem življenju ter razvpitem razmerju s poslovnežem Dodijem Al Fayedom ter srčnim kirurgom Hasnatom Khanom.