Princ Harry: "V vojni se tudi ubija!"

Angleški dvor je najbolj zanimiv od vseh. Na njem se vedno nekaj dogaja, pa čeprav si kraljica Elizabeta II. prizadeva ohraniti dobro ime vseh. No, še vedno so vsi člani zelo priljubljeni, še najbolj princ William in njegova Kate, ki pričakujeta naraščaj. Največ prahu pa je zdaj dvignil princ Harry ...

30. 1. 2013

Po štirih mesecih službovanja kot pripadnik britanske vojske v Afganistanu se je princ Harry vrnil v domovino. Še prej pa je dal intervju, v katerem se je novinar z njim odkrito pogovarjal o tem, da je med boji tudi ubijal.

Novica o tem, da je Harry streljal in ubil talibana, je polnila časopisne stolpce že sredi decembra. Pokončal naj bi pomembnega talibanskega voditelja, kar je sprožilo kar veliko kritik. Takrat je vojaški vodja Gulbuddin Hekmatyar v ekskluzivnem intervjuju za britanski Daily Telegraph odkrito povedal, kaj si misli o britanski kraljevi družini. Hkrati je obljubil, da bo ubil čim več čet, preden se bo britanska vojska leta 2014 umaknila z njihovega ozemlja. Medtem ko se je oglašal iz neznane lokacije, je Veliko Britanijo obtožil vmešavanja v 'neupravičen in krut konflikt v želji, da bi zadovoljila Belo hišo'. Za princa Harryja pa je dejal, da je v Afganistan prišel le pobijat nedolžne, medtem ko je pijan.

Vendar pa je v intervjuju, ki ga je dal Harry malce pred vrnitvijo domov, ta povedal, da je v bojih tako.

"Poskrbeti moram, da so naši fantje, ki se borijo na tleh, varni. In če to pomeni, da je treba nekoga ustreliti za njihovo varnost, bomo to storili," je pojasnil 28-letni princ, ki službuje kot kopilot bojnega helikopterja apache. Sicer je Harryjeva glavna naloga, da pomaga ranjenim četam, in ne da strelja na sovražnike. Včasih pa so tudi situacije, ko mora početi tudi to.

Veseli se, da bo stric

Medtem ko je princ Harry vojak in se bojuje za domovino, je njegov brat William vzoren mož in bodoči očka. Lepo skrbi za nosečo ženo in se pripravlja na rojstvo prvega otroka. Harry sicer pravi, da bi se lahko ne glede na vse pridružil kolegom vojakom.

"Vem, da si želi biti tukaj, in sam ne vidim razloga, zakaj ga ni," meni Harry, ki pa tudi razume, da mora biti ob Kate. Princ je še dodal, da je zelo vesel zanju in da se neizmerno veseli postati stric.

"Upam, da bo Kate imela malo miru, ko bo postala mamica, in da je ne bodo na vsakem koraku oblegali fotografi," je še dodal.

Povzeto po reviji Lea