Princ Harry po 20 letih spregovoril o boleči izkušnji izgube mame

Princa Harryja in Williama je smrt matere pustila v nepredstavljivem kaosu, šoka zaradi nesreče, ki se je zgodila v devetdesetih, pa se spominjata še danes. Princ Harry je danes, po 20 letih, spregovoril o svoji najbolj boleči in travmatski izkušnji ...

Princ Harry po 20 letih spregovoril o boleči izkušnji izgube mame (foto: Profimedia) Profimedia
9. 5. 2017

“Lažje bi bilo, če bi bila prinčeva starša v času smrti princese Diane še vedno par,” danes pove nekdanji vrhovni sodnik, sir Paul Coleridge.

To, da se je prinčevo duševno zdravje ob ločitvi staršev le še drastično poslabšalo, ni več skrivnost, je pa dolgoletni tesni sodelavec kraljeve družine Harryjevo nedavno razkritje čustev naslovil kot pogumno, bridko in predvsem pravočasno potezo.

Ameriškemu časniku The Times je sicer predsednik fundacije Marriage, ki promovira 'dolgotrajno, trdno zvezo v zakonu' in se ukvarja z učinkom ločitev na medsebojne odnose, v pismu namreč zapisal, da njihovo bogastvo in status nista pogoj za razrešitev travmatskih izkušenj in ne zagotavljajo posebnega 'varstva' pred družinskimi težavami.

“Mnogokrat sem bil preblizu popolnega mentalnega kolapsa,” pravi mlajši od bratov modre krvi, a ima tudi morebitni prestolonaslednik William o tem perečem problemu mnenje.

“Imam svoje razloge, da sem tudi sam vključen v zadevo – to, kar se je zgodilo meni in moji mami, ko sem bil mlajši,” se je hitro odzval.

“Šok je največja težava. Pravijo, da ne more trajati tako dolgo, a ga jaz še vedno nosim v sebi, tudi zdaj, 20 let pozneje. Izgube nikoli ne preboliš, le naučiš se živeti z njo.”

Vendar je rdečelasi ljubljenec angleških src Harry le razkril, da se je dolga leta zatekal k strokovni pomoči, v mladostniškem obdobju si je celo nadel boksarske rokavice in s športom kompenziral psihične težave.

V letošnjem letu, ko bo minilo 20 let od tragične smrti princese Diane (umrla je 31. avgusta 1997), je spomin nanjo med Britanci še vedno živ kot nekoč, Harry pa se nanjo spomni s prav posebnim posvetilom:

“Moja mama je verjela v podiranje tabujev, če na privilegiranem in odgovornem položaju svoje ime podpišeš pod nekaj, v kar resnično verjameš.”

Brata danes ozaveščata Britance

Mind je dobrodelna ustanova za duševno zdravje v Veliki Britaniji, ki je nastala v letu po drugi svetovni vojni.

Kakšen vpliv ima družina modre krvi na britansko javnost, se tako kaže tudi zdaj, s trditvijo ustanove, da od preteklega tedna dobivajo kar 40 odstotkov več klicev na dan.

Paul Farmer, predstojnik organizacije, pravi: “Za tovrstno problematiko je to čas, ki si ga moramo zapomniti.”

Dodaja še, da je videti princa Harryja govoriti o lastnih izkušnjah nadvse navdihujoče:

“Številnost klicev kaže, kako daleč smo prišli z ozaveščanjem javnosti in kako smo spremenili njeno mnenje o težavah z duševnim zdravjem – tako zelo, da se lahko tudi nekdo na tako visokem položaju odpre glede tako težavne tematike.”

Preberi še: Princ William razkril, kako ga je spremenilo očetovstvo ali pa Butler razkril zadnji pogovor s princeso Diano