Princ Charles boji se staranja

Princ Charles je zagotovo eden od bolj simpatičnih princev, pa čeprav je najprej videti malce neroden in mogoče nedostopen. A ko človek spozna tudi njegovo drugo, bolj šaljivo plat, mu zagotovo priraste k srcu. V Veliki Britaniji je zelo priljubljen ...

20. 1. 2013

No, v priljubljenosti ga je trenutno sicer prehitel prvorojenec, princ William.

Ljudem se je še bolj prikupil po poroki z vojvodinjo Kate, odkar pričakujeta prvega otroka, sta pa sploh na vrhuncu priljubljenosti v Veliki Britaniji. Ne mine dan, da ne bi po časopisih pisali o njiju in o tem, kako napreduje njena nosečnost.

Pred kratkim pa je na britanski televiziji imel intervju princ Charles, ki so ga seveda povprašali o tem, kako se počuti zdaj, ko bo postal dedek.

"Zelo sem vesel in vznemirjen, ker bom postal dedek, čeprav se po drugi strani zavedam, da to pomeni, da se resnično staram," je v šali dodal. Kar se spola otroka tiče, mu je vseeno, samo da bo zdrav.

Bolj kot to princa skrbi, kdaj bo zasedel britanski prestol. Njegova mati, kraljica Elizabeta II., se kljub 86 letom očitno še ne misli posloviti od prestola. To pomeni, da je princ Charles doslej najstarejši princ, ki čaka na prestol. In ko bo, če bo nekoč sedel nanj, bo tudi najstarejši kralj, ki ga bodo kronali. Upravičeno ga lahko skrbi, da še lep čas ne bo sedel na prestol, saj očitno v njegovi družini vsi dosegajo visoko starost. Njegova babica, kraljica mati, kakor so jo imenovali, je živela do svojega 101. leta. In tudi njena hčerka, kraljica Elizabeta II., gre po njenih stopinjah, poleg tega nima resnejših zdravstvenih težav. Glede na trenutno situacijo se lahko celo pripeti, da princ Charles ne bo nikoli postal kralj. Tudi zato, ker si veliko Britancev želi, da bi ga kar preskočili in da bi kraljica krono predala svojemu vnuku, princu Williamu. Te situacije se seveda zaveda tudi princ Charles, zato se je odzval na vse pogostejša poročanja o svojem dolgem čakanju na krono.

"Da bi bil nestrpen? Ne, kakšna ideja ... Normalno je, da sem nestrpen, saj mi bo kmalu zmanjkalo časa, saj nisem več najmlajši ..." pravi princ.

Tudi hčerka na prestol

Če se bo princu Williamu in njegovi ženi vojvodinji Catherine rodila hčerka, bo dobila naziv princesa, naslavljali pa jo bodo z njena kraljeva visokost. To je sporočila britanska kraljica Elizabeta II., ki je tudi spremenila pravilo, po katerem je naziv princa nosil le sin, četudi ne prvorojenec. In tako bo lahko na prestol sedla tudi princesa. Kraljica je objavila Letters Patent, ki je veljal še od kralja Jurija V. iz leta 1917. Po njem bi naziv princ imel le sin, medtem ko bi hčerka nosila ime lady. Letters Patent je neke vrste odprto pismo, s katerim lahko kraljica med drugim odloči o nazivu nekoga brez odobritve parlamenta.

Princ Charles

Pestro življenje

"Princ Charles je zanimiv moški, ki se je Elizabeti II. in princu Philipu rodil 14. novembra 1948. Naziv princ Walesa je dobil 26. julija 1958. Izobraževal se je na elitnih šolah v Londonu, na Škotskem in v Avstraliji. Leta 1971 je v Cambridgeu študiral arheologijo, antropologijo in zgodovino. Do leta 1976 je služboval v mornarici. Napisal pa je tudi knjigo Vizija o Britaniji. Prvič je bil poročen z lady Diano, a prave ljubezni med njima ni bilo. Zdaj je srečen z mladostno ljubeznijo, vojvodinjo Camillo."