Pretresljiva izpoved legendarne igralke Joan Collins

Legendarna angleška igralka, pisateljica in kolumnistka Joan Collins, znana po tem, da nima dlake na jeziku, je javnost tokrat šokirala z zgodbo o moškem, ki jo je posilil, kmalu zatem pa popeljal do oltarja.

Joan Collins (foto: Profimedia) Profimedia
8. 12. 2014

Jan Collins, 81-letna zvezdnica nekoč izredno priljubljene serije Dinastija, je pred nedavnim pred kamerami prvič spregovorila o trenutku, ko jo je kot najstnico posilil bodoči soprog.

S 14 let starejšim severnoirskim kolegom Maxwellom Reedom je šla na zmenek, tisto, kar se je na tem zmenku zgodilo, pa jo je preganjalo še dolga leta.

"Posilil me je, ko sem bila stara 17 let. Vse se je zgodilo, ko sva bila na zmenku. Takrat sem bila devica in ravno sem podpisala pogodbo s studiem Rank. Tisti večer se je šel Maxwell prhat, mene pa je pustil v sobi s kozarcem rumkole in nekimi knjigami za branje. Šlo je za knjige s pornografsko tematiko, kakršnih do tedaj nisem videla. Bile so trdi porniči. Naslednje, česar se spominjam, je, da sem ležala na kavču v dnevni sobi, on pa me je posiljeval. Dal mi je neko mamilo, drogiral me je tako, da mi je nekaj podtaknil v pijačo.

V tistem obdobju so temu rekli Mickey Finn, mislim pa, da se danes imenuje rohypnol. Grozno sem se počutila. To ni bila moja krivda, niti slutila nisem, da se bo zmenek prelevil v nekaj takšnega. Morda ne bi smela iti ven z njim. Bil je veliko starejši od mene in bil je velik zvezdnik. Poanta pa je v tem, da me je ponovno poklical in da sem šla ponovno na zmenek z njim. Potem ko sva se nekaj mesecev dobivala, pa me je vprašal, ali bi se poročila z njim. Takrat sem pomislila, da bi bilo dobro zame, da se poročim z njim, saj sem vendarle izgubila nedolžnost z njim. Resnično sem ga sovražila, a sem hkrati čutila veliko krivdo, ker mi je naredil to, kar mi je pač naredil. Potrebovala sem zelo veliko časa, preden sem lahko spet zaupala moškemu," je Joan povedala v sklopu biografskega dokumentarnega filma Brave Miss World.

Ta govori o Izraelki Linor Abargil, nekdanji miss sveta, ki je bila posiljena leta 1998, šest tednov pozneje pa so jo okronali za najlepšo žensko na svetu. Linor zdaj potuje po svetu in se srečuje z drugimi žrtvami posilstev, saj si želi spodbuditi ženske, da bi začele govoriti o tem.

Joan pa je o grozotah, ki jih je doživljala v prvem zakonu z Maxwellom, govorila že lani, ko je med drugim razkrila, da jo je hotel soprog celo prodati:

"Pekel se je začel na medenih tednih v Cannesu. Obravnaval me je kot sužnjo. Morala sem mu barvati lase v črno in trpeti njegove žalitve. Leto dni po poroki me je hotel prodati šejku za 20 tisoč dolarjev, a sem pobegnila k svojim staršem." Ker se je bala vložiti zahtevo za ločitev, je svoje agente moledovala, naj ji najdejo posel čim dlje od Londona. Njena želja je bila uslišana, poslali so jo v Rim, a je Maxwell prišel za njo.

"Ko je dojel, da za zakon ni rešitve, je zahteval, da mu dam ves denar in vrnem nakit, ki mi ga je kupil. Dala sem mu vse, samo zato, da bi me pustil pri miru," je pojasnila zvezdnica, katere ločitveni postopek je trajal kar tri leta in stal 10 tisoč dolarjev.

"Zanj sem bila kokoš, ki nese zlata jajca. Jemal mi je ves denar, ki sem ga zaslužila, in grozil, da mi bo porezal lep obraz, če ga bom kdaj zapustila," je še poudarila Joan. Maxwell, ki je umrl leta 1974, je pred smrtjo tožil britanskim medijem, da živi v revščini, medtem ko Joan, ki jo je – kot se je izrazil – odkril in spremenil v zvezdo, ne ve, kaj bi z denarjem. Joan se je po ločitvi od Maxwella do oltarja sprehodila še štirikrat.

Zakona z igralcem in glasbenikom Anthonyjem Newleyjem ter poslovnežem Ronaldom S. Kassom sta bila po njenih besedah relativno srečna, četrti soprog, švedski pevec in plejboj Peter Holm, pa je bil brca v temo. Od leta 2002 je mama treh otrok, poročena s Percyjem Gibsonom.

Napisal: Tim Jeras za revijo Nova