Pred oskarji: Največji zvezdniki, ki ga še niso dobili!

Oskarja je dobilo kar lepo število zvezdnikov in podzvezdnikov, ki si dragocenega kipca zagotovo niso zaslužili. Na primer Sandra Bullock pa Gwyneth Paltrow, Halle Berry …

23. 2. 2012

No, a vse tri dame so velike zvezde Hollywooda in to je le naše osebno mnenje.

Poglejmo pa si, kateri velikani bi si brez oporekanja zaslužili oskarja. Roko na srce, vsi delamo napake, tudi Ameriška filmska akademija.

Brez oskarja je na primer ostal veliki Alfred Hitchcock, ki je posnel več kot 50 filmov, katerih večina velja za klasike, ki zasedajo vrhove lestvic najboljših filmov. Alfred je bil sicer v svoji 50-letni karieri za režijo nominiran petkrat, in to za filme Rebecca, Rešilni čoln, Uročena, Dvoriščno okno in Psiho. Uročena je leta 1946 prejela oskarja za najboljši film, a se je z dragoceno nagrado okitil le producent David O. Selznick. No, Hitchcock se je nato le s skromnim, a zgovornim ‘hvala’ zahvalil za častno nagrado Irvinga G. Thalberga – najvišje priznanje, ki ga podeljujejo uglednim producentom za njihov prispevek k filmski umetnosti.

Podobno kot mojster grozljivk je bil petkrat za režijo nominiran Robert Altman, ki pa je na koncu prav tako prejel le oskarja za življenjsko delo.

Sergio Leone nikoli ni bil niti nominiran za oskarja, čeprav so njegovi špageti vesterni eni od najbolj slavnih in gledanih filmov v filmski zgodovini. Kdo pa ne pozna njegovih Za prgišče dolarjev, Dober, grd, hudoben, Bilo je nekoč na Divjem zahodu in Bilo je nekoč v Ameriki?

Kateri slavni režiserji še niso dobili oskarja? Sidney Lumet (štiri nominacije), Akiro Kurosava (ena nominacija), Federico Fellini (štiri nominacije), King Vidor (pet nominacij), Howard Hawks (ena nominacija), Orson Welles (oskarja je dobil le za scenarij za Državljana Kana), Tim Burton, Spike Lee, Ridley Scott

Seveda so praznih rok ostali tudi igralci in igralke.

Oskarja na primer nikoli niso dočakali Richard Burton, Peter O’Toole (osemkrat nominiran) in legendarni šarmerji Steve McQueen, Cary Grant, James Dean, Harrison Ford ter Albert Finney.

Med igralkami sta dve, ki sta po številu neuspelih nominacij izenačeni.

Deborah Kerr in Thelma Ritter sta obe prejeli po šest nominacij, a sta ostali praznih rok – tako kot veliki Greta Garbo in Marlene Dietrich. Tudi seksi Marily Monroe in pojoča Judy Garland nista prepričali ameriške akademije. Legendarna Barbara Stanwyck je zbrala štiri nominacije in nobenega kipca.

Povzeto po pisanju v reviji Lea