Pravljična paprika

Pod drobnogled smo vzeli novopečene voditeljice TV Paprike. Pomagal nam je dr. fr. mr. Feferonika, dekan, častni profesor na sedemnajstih fakultetah, doktor znanosti, specialist za nerealnost in virtualni, vilinski ter sanjski svet. Njegove študije so naše protagonistke Ajšo, Oriano, Rebeko in Marlenno razgalile in iz njih potegnile pravi jaz. Objavljamo zanimivo študijo, da boste vedeli, s kom imate pravzaprav opraviti!

25. 9. 2003

Zakaj je Ajša v resnici Metka?

Da ne bo pomote – govorimo o Janku in Metki. Sestrica je tako močno ‘privezala’ Janka nase, da mu čarovnica sploh ne more do živega. Obnovimo pravljico. Čarovnica je Janka, zaprtega v kletko, dnevno obiskovala, ta pa ji je moral pomoliti prstek, da bi videla, če je kaj narastel, ops, se zredil. Naj se je še tako trudila, ga dobro hranila, ni dosegla nobene spremembe, zato se je odločila, da se mora najprej znebiti Metke.

Zgodba je jasna, naš strokovnjak pa se sprašuje: Kakšna ljubezen veže našo Metko z Markom, ki si ob preveliki navezanosti na sestrico nikakor ne more najti partnerke? Kako močna je Metka, saj je začarala že marsikaterega Janka?

Diagnoza in terapija: Metka za navidezno krhkostjo in milino skriva zelo dominantno deklico in v življenju lahko doseže čisto vse, kar si želi, zato previdno, kadar imate opravka z njo, včasih je precej divja. Priporočam domačega terapevta.

Profesor Feferonika si je pri študiji pomagal z njenimi najljubšimi predmeti.

Knjiga: Alkimist.

Dr. fr. mr.: Tudi Metka zna poiskati zlato jamo.

Glasba: Severina.

Dr. fr. mr.: Severina ima v rokavu podobne adute kot Metka, zato sta si nekako blizu.

Naj stvar: Slika My Private Angel.

Dr. fr. mr.: Zaradi njega se je naučila samostojnosti, iz njega črpa moč, ki jo zdaj z lahkoto dobiva tudi od drugih.

Zakaj je Oriana v resnici Ariel (morska deklica)?

Večna zgodba o ljubezni, pri kateri je vedno treba nekaj žrtvovati. Ariel je bila pripravljena za svojega princa dati celo svoj glas in oditi daleč od doma. Naša morska deklica je presegla pravljico in dosegla še več. Začarala je mornarja in še vedno ima glas, morda celo močnejšega od mornarja. Saj veste, v sodobnem svetu vladajo ženske. Profesor pri odkrivanju lika res ni imel veliko težav.

Oriana je za prvo srečanje predlagala morje in dr. fr. mr. Feferonika si je moral zmočiti noge, kar pa ga ni oviralo na poti k raziskovanju. Kot se lahko sami prepričate: Oriana v laseh nosi majčkene školjke … Zaenkrat so mornarji varni pred njo, če pa ji še kdaj zraste repek, je bolje, da se privežete za jambor, ko plujete mimo njenega zaliva, če nočete, da vas uroči morska deklica.

Diagnoza in terapija: Profesor meni, da Ariel trenutno živi srečno in umirjeno v svojem pristanu in ne potrebuje nikakršne terapije. Vloga ji tako zelo ustreza, da je ne moti niti kopno.

Profesor Feferonika si je pri študiji pomagal z njenimi najljubšimi predmeti.

Knjiga: Alessandro Baricco: Svila.

Dr. fr. mr.: Romantična duša brez meja, ni kaj!

Glasba: Georgia.

Dr. fr. mr.: Nostalgična glasba, ki jo spominja na globine oceana, in jo sem ter tja zaziblje v sanjavo dekle.

Naj stvar: Velika školjka

Dr. fr. mr.: Ne gre zgolj za navadno školjko, z njo komunicira s podvodnim svetom in jo uporablja namesto mobitela. Da je predmet neprecenljive vrednosti, si lahko mislimo.

Zakaj je Marlenna v resnici Rdeča kapica?

Klasična pravljica o Rdeči kapici rahlo odstopa od resnične zgodbe. Vloge so obrnjene in Rdeča kapica nikakor ni žrtev volka, temveč jo volk skupi od nezadovoljene Rdeče kapice. Že sama rdeča barva je znak vedno prisotne erotike. Resničnost je torej takšna: Prenažrt volk ni mogel zadovoljiti Rdeče kapice – saj seks s polnim želodcem res ni kaj prida, in pohotnost se sprevrže v maščevanje. Pazite, če ne boste zadovoljili Rdeče kapice, ste lahko tudi ob glavo.

Diagnoza in terapija: Nujen bo strokoven posvet še s seksologom, da se ugotovi, ali gre za večno nepotešenost ali je res kriv volk. Sicer pa, klin se s klinom zbija, zato seks 3-krat na dan!

Profesor Feferonika si je pri študiji pomagal z njenimi najljubšimi predmeti.

Knjiga: Vesna Milek: Kalipso.

Dr. fr. mr.: Knjiga je poučna in študiozna, bojim se le, da jo Rdeča kapica jemlje kot nekakšno biblijo in preveč prakticira. Ubogi volk!

Glasba: Magnifico.

Dr. fr. mr.: Rdeča kapica se res ‘kuri’ na vseh področjih in Magnifico ji drži ‘štango’.

Naj stvar: Gobica za čiščenje razmazane šminke.

Dr. fr. mr.: Gobe so faličen simbol, pa čeprav gre samo za navidez nedolžno gobico za čiščenje obraza.

Zakaj je Rebeka v resnici Sneguljčica?

Originalna verzija nosi naslov Namiguljčica, saj je bilo njeno koketiranje znano daleč naokoli. In kdo so palčki? Princ kot princ je želel pojasnilo o govoricah, da se Namiguljčica spogleduje; ta pa se je hitro znašla in ovrgla vse obtožbe. Prikazala jih je kot tako neznatno majhne in nepomembne zadeve, da je bilo videti, kot da govori o palčkih.

V katerem grmu pa se skriva Rebeka? Tudi sama veliko potuje in se srečuje s princi vse dežele, doma pa ima svojega malce ljubosumnega princa. Princ ji vse oprosti, zlobne jezike pa utiša tako, da njeno ime spremeni v Sneguljčico. Da vam osvežim spomin: bela kot sneg (nedolžna), rdeča kot kri (polna šobica) in črna kot ebenovina (lasje), taka je prava Sneguljčica.

Diagnoza in terapija: Lepa Sneguljčica si res ne more pomagati zaradi premnogih namigovanj in je žrtev, ki potrebuje varno okrilje močnega in poštenega podeželskega princa.

Profesor Feferonika si je pri študiji pomagal z njenimi najljubšimi predmeti.

Knjiga: Michael Moore: Neumni beli možje.

Dr. fr. mr.: Vse kaže, da je Sneguljčica žrtev manipulacij in zlorab v visokih dvornih krogih.

Glasba: Rebeka Dremelj: Prvi korak.

Dr. fr. mr.: Begajo že sami naslovi njenih pesmi: Keš bejba, Ljubiti te ne smem, Nisem kriva. So to njene izkušnje ali zgolj strahovi?

Naj predmet: Ključ avtomobila peugeot.

Dr. fr. mr.: Skriva se v svojem malem gradu (avtu), ključ pa simbolizira strah pred izgubo nedolžnosti.

Fotografije: Zoran Hochstätter

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri