Poskusi samomorov slavnih

Minuli teden nas je pretresla novica, da je Paris Jackson, 15-letna hčerka pokojnega kralja popa Michaela Jacksona, popila protibolečinske tablete in si prerezala žile na zapestjih. Očitno je šlo le za pomanjkanje pozornosti, saj je kar sama poklicala prvo pomoč, ki je na srečo prispela pravočasno. Ob tem smo se spomnili še nekaterih drugih slavnih ljudi, ki so si poskušali vzeti življenje.

13. 6. 2013

Pred nekaj dnevi je 55-letni igralec Stephen Fry, morda najbolj znan po vlogi v seriji Črni gad, ki boleha za bipolarno motnjo, razkril, da ne more več trpeti depresivnih stanj, v katera zapada. Lani je zato poskušal storiti samomor.

"Vzel sem veliko količino uspavalnih tablet in jih zalil z vodko. Želel sem umreti in samo to mi je bilo pomembno," je dejal zvezdnik, ki ga je režiser Marc Evans, s katerim je takrat sodeloval, nezavestnega našel v hotelski sobi, ga odpeljal v bolnišnico in mu rešil življenje.

Igralka Halle Berry se je po ločitvi od bejzbolskega zvezdnika Davida Justicea poskušala ubiti z ogljikovim monoksidom, a si je premislila, ko je pomislila na svojo mamo Judith: "Sedela sem v avtu in vedela, da me plin ubija, ko se mi je v glavi pojavila slika, kako me moja mama najde mrtvo. Toliko se je žrtvovala za nas, otroke, da ji tega preprosto nisem mogla storiti. Moja samozavest je bila takrat na zelo nizki stopnji. Toda tedaj sem sama sebi obljubila, da nikoli več ne bom takšna reva."

Svetlolasi igralec in komik Owen Wilson se je poskušal ubiti leta 2007, ko si je prerezal žile, a ga je v njegovi hiši v Santa Barbari na srečo pravočasno našel njegov brat Andrew. Čeprav nikoli ni hotel priznati, da ima težave, je v resnici bolehal za hudo obliko depresije, ki je na površje izplavala po koncu razmerja z igralko Kate Hudson. Za piko na i in poskus samomora je poskrbel neuspeh na poslovnem področju.

Pokojna kraljica disko glasbe Donna Summer je bila tik pred tem, da bi skočila z 11. nadstropja neke newyorške zgradbe, a si je na srečo v zadnjem trenutku premislila. Črne misli so ji rojile po glavi leta 1979, ko je bila na vrhuncu svoje kariere.

Igralska diva Elizabeth Taylor, ki je umrla pred dobrima dvema letoma, si je februarja 1962 poskušala vzeti življenje s prevelikim odmerkom uspavalnih tablet, ker jo je zapustil Richard Burton, ljubezen njenega življenja, s katerim se je poročila dvakrat.

Igralka Drew Barrymore se je poskušala ubiti leta 1989, ko je bila stara komaj 14 let. Ko je zapustila rehabilitacijsko kliniko, v kateri se je zdravila odvisnosti od alkohola in mamil, si je prerezala žile.

Francoska filmska diva Brigitte Bardot je celo večkrat poskušala narediti samomor, prvič že pri 15 letih, ker ji starši niso dovolili, da bi se pred 18. letom poročila z režiserjem Rogerjem Vadimom. Pozneje, za 26. rojstni dan, je še enkrat 'ponovila vajo' – zaužila je uspavalne tablete, ki jih je poplaknila z alkoholom, in si prerezala žile.

Pokojni zabavljač Sammy Davis mlajši je v svoji prvi poročni noči doživel prelomni trenutek. Vzel je pištolo in si jo nameril v glavo, a je njegov takratni osebni asistent Arthur Silber na srečo opazil njegovo namero. Pravočasno je posredoval in mu pištolo zbil na tla.

Pokojna princesa Diana naj bi se po pričevanju njenih biografov v svojem kratkem življenju poskušala ubiti kar petkrat, sama pa je v nekem intervjuju razkrila, da se je vrgla po stopnicah, ko je pod srcem nosila svojega prvega sina Williama. To je storila v upanju, da bo s tem končala svoje nesrečno življenje.

Raperja Eminema je volja do življenja minila, ko ga je zapustila tedanja punca Kim Mathers, ki mu ni pustila, da bi videval svojo hčerko. Ubiti se je poskušal s prevelikim odmerkom protibolečinskih tablet tylenol.

Glasbenik Elton John se je zaradi svoje istospolne usmerjenosti in izgube ljubimca v mladosti poskušal ubiti s plinom, a ga je – z glavo v plinski pečici – pravočasno našel njegov prijatelj Bernie Taupin. Po poskusu samomora je svojo bolečo izkušnjo predelal v pesmi Someone Saved My Life Tonight (Nekdo mi je nocoj rešil življenje).

Kontroverzna irska pevka Sinéad O'Connor je povedala, da se je vse življenje borila s samomorilskimi mislimi. Prvič se je poskušala ubiti leta 1993, drugič pa šest let pozneje, ko je zaužila 20 tablet valija.

Neumorni roker Ozzy Osbourne je priznal, da je že večkrat poskušal storiti samomor, prvič že v najstniških letih.

Nekdanja princesa popa Britney Spears sicer nikoli ni javno spregovorila o svojih poskusih samomorov, so se pa zato tabloidi dvakrat razpisali o tem, da si je poskušala vzeti življenje.

Babica rokenrola Tina Turner je v avtobiografiji Jaz, Tina napisala, da si je leta 1968 poskušala vzeti življenje.

Nekdanji boksarski šampion Mike Tyson se je septembra 1988 poskušal ubiti tako, da se je v New Yorku s svojim BMW-jem namerno zaletel v drevo. O neuspelem poskusu samomora, zaradi katerega je bil nekaj časa nezavesten, je takrat na dolgo in široko poročal časnik Daily News.

Otroški zvezdnik Macaulay Culkin, junak komedij Sam doma, ki je odvisen od mamil, se je poskušal ubiti s prevelikim odmerkom heroina in koktajlom zdravil.