Porodna zgodba Jasne Kuljaj je bolj napeta kot knjige Harryja Potterja

Ob branju se boš noro zabavala, obljubimo! 😂

Porodna zgodba Jasne Kuljaj je bolj napeta kot knjige Harryja Potterja (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
7. 11. 2018

Voditeljica resničostnega šova Bar Jasna Kuljaj je med prazniki na svojem blogu delila precej nazorno (a zelo zabavno) zgodbo svojega poroda.

Kot je zapisala, jo je k temu spodbudilo gibanje Prekinimo tišino, s katerim si ženske želijo javnost opozoriti na slabe porodne izkušnje.

Preberi porodno izkušnjo Jasne Kuljaj:

"V šoli za starše so me mentalno nekako bolj pripravili na to, da se porod začne s popadki, o tem, da ti lahko odteče tudi voda nekako ni bilo veliko govora. Ali pa sem na šesih sedela…ne vem. Imela pa sem v spominu, da ti v tem primeru pripada reševalno vozilo, zato sem se na hitro odločila, da ne bom klicala prijateljice, ampak kar rešilca."

Zavrtim 112. Dober dan, men je voda odtekla…a bi lahko…Gospa, to je policija! Ups, se opravičujem, na svidenje. Drugi poskus…113. Dober dan, meni pa je voda odtekla in sem sama doma. Glas na drugi strani: V tem primeru vam pošljemo rešilca gospa…Ja, kam me bo pa peljal? V vam najbližjo porodnišnico gospa." 

"Uf, jaz pa sem si v glavo že zdavnaj vtepla, da hočem roditi v postojnski porodnišnici, kamor sem hodila na preglede v času nosečnosti. Vse se mi je že porušilo, ne bo sem mi zdaj še to…Počakajte, da malo razmislim…na svidenje. Kličem prijateljico, ki se je v sekundi javila. Stara, voda mi je odtekla, dej plis prlet!."

"V avtu smrtna tišina. Ona se je koncentrirala na vožnjo, jaz sem poguglala, kako ravnati v primeru, da ti odteče voda. Pustimo to, da sem za guglanje imela časa več kot 9 mesecev... V primeru odteka vode, je treba biti čimbolj vodoravno, čez nekaj časa pa nastopijo popadki, je pisalo. Uf…kako olajšanje. Torej, to ne pomeni, da bo vsega konec v nekaj trenutkih, popadki bodo prišli počasi."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasna Kuljaj (@jasnakuljaj) on

"In prišli so. Nekje pred Postojno sem začela čutiti topo bolečino, tako kot ob hudi menstruaciji. Ampak vseeno mi je bilo lažje pri srcu saj se je skladalo s tem, kar je pisalo na guglu. Če bi le prijateljica malo bolj stopila na plin... Kljub ležečemu položaju sem nekako zaznala, da se mimo kamionov voziva precej previdno, max 100 km/h. Halo, rojevam, a neb mal po gasu stopila? Ne morem, stara, ledeni sneg pada in se prijemlje cestišča, pa ti kamioni, kolk jih je…Prisežem, nikoli več nočem rojevati v zimskem času in se zejbavat še s snegom."

"Naslednjič hočem roditi maja!"

"Prispeli. 'Ti nesi torbo, jaz pa letim!' sem dejala šoferki in se odpravila v prvo nadstropje postojnske porodnišnice držeč si brisačo med nogami. Stara, kaj pa dvigalo? Klinc pa dvigalo…lahko ga do jutri čakava! Počutila sem se precej triumfatorsko in blizu varnim rokam."

"Kmalu sem že ležala na porodni mizi in ker so me popadki že precej boleli, sem upala na čimprejšnjo odrešitev - epiduralno analgezijo. Moja želja je bila nekaj trenutkov zatem uslišana in kmalu me je preplavil občutek, podoben tistemu, ko v hudih menstrualnih bolečinah, poješ dva nalgesina. Usedite se. Ko vam dam injekcijo, tudi malo ne trznite, prosim, je bilo edino navodilo anesteziologinje, ki se ga spomnim. Kljub temu, da te igla res neprijetno zbode kak milimeter od hrbtenjače, sem bila kljub popadkom pri miru kot kip in sledila navodilom."

"Popadki so me že dodobra namučili, ne predstavljam si, da bi v teh izmučenih občutkih morala najti še moč za potiskanje. Hvala tistemu, ki si je izmislil to epiduralno in hvala postojnski porodnišnici, saj je tam na voljo 24 ur na dan."

"Porod je več ali manj odnos med tabo in babico. V mojem primeru je bila babica Jana. Umirjena gospa, s še bolj umirjenim glasom. To je vse, kar rabiš. Aha, mehur je poln, bova spraznili, je večkrat rekla in uredila. Kako, ne vem, verjetno je čarala s katetrom, čutila tako ali tako nisem nič od pasu navzdol. Potem pa je nenadoma rekla: No, zdaj bova pa počasi začeli malo potiskati."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jesen prinese s seboj prvi odhod na fitnes po pol leta...Začetek je najtežji...pasti nazaj v rutino...Ampak saj bo!!! Let's go!!!

A post shared by Jasna Kuljaj (@jasnakuljaj) on

"Kako?! A že kar?! A smo že tam?! Zdelo se mi je, da gre kar prehitro vse skupaj."

"Je možno, da se je otrok, medtem, ko sem jaz ležala na hrbtu popolnoma negibno, spustil tako nizko, da je čas, da ga iztisnem iz sebe?! Sila težnosti mi v tem položaju ni mogla kaj dosti pomagati, a očitno gre tudi brez njene pomoči. Telo naredi svoje..."

"Ko pride pravi trenutek, samo potiska majhno telesce v svet. Pri tem niti ne potrebuje naše zavestne pomoči. Zahteva zgolj pravilno dihanje. Bolje bomo dihale, več kisika bo prišlo do ploda. Poleg tega naj bi pravilno in globoko dihanje pomagalo pri lajšanju bolečine. Te pa zaradi epiduralne analgezije tako ali tako nisem kaj dosti čutila."

"Utrujena od potiskanja sem spoznala, da bi bilo veliko lažje, če bi mesece pred porodom načrtno namenjala širjenju kapaciteti pljuč, saj zdaj verjamem, da močnejša, kot imaš pljuča, več zraka kot lahko vanje zajameš, lažje rodiš."

"Potiskanja sem imela dovolj, na pol blodnjava sem zaječala doktorju Merlu: Madona, s nimate nekega vakuma, kaj jaz vem kaj, da povlečete otroka ven?! Na ves glas se je zasmejal in rekel: Ooo, to pa ne…zmorete vi sama to! Zdaj se samo fajn razjezite, ampak res fajn! Pomislite na nekoga, ki vas je kdaj fajn razjezil, pa bo!"

"Uf…na koga naj zdaj pomislim? Kdo od vseh, ki so mi šli kdaj na živce, si zasluži, da ga imam zdaj, v najbolj posebnih trenutkih življenja pred očmi?! Nobeden! Pa tudi, če sem bila na koga kdaj jezna, se mi zdi, da sem na tisti mizi vsem odpustila vse. Če si faca, Kuljajeva, zdaj dokaži in ne rabiš ti nobene jeze, ajde, če si faca, potisni še enkrat, madona, sem si govorila…in evo ga! Evo jooooooo!!!! Bravooooo, so vsi vzklikali…."

"Uau! Kaka carica sem, sem si mislila. Tole ni bilo primerljivo z nobeno drugo preizkušnjo, ki mi jih je življenje prineslo. V primerjavi s tem cunamijem so ostali izzivi kot otroška uganka, ki jo rešiš z levo roko. Če sem zmogla to, kjer dejansko ni bilo veliko stvari odvisnih od mene, temveč od sreče, od medicinskega osebja itd., potem lahko uresničim in naredim vse, kar si od tega dne zamislim."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasna Kuljaj (@jasnakuljaj) on

Njen celoten zapis si lahko prebereš TUKAJ.

Fotografije: Igor Zaplatil

Preberi še: (FOTO) Pa iiiii, no! Poglej, kako ljubka je hčerkica Natalije Gros (Zvezde plešejo)

Priporočamo tudi: Awwww! Poglej, kako ČUDOVITO sobico ima sin Ane Klašnja (FOTO)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri