Popotovanja Savine Atai - iz Grčije v Afriko

Preden se je Savina Atai odpravila na delovne počitnice na Zanzibar, je praznike preživela s svojim Giorgosom in njegovo družino na Kreti ter se prepričala, da v filmu Moja obilna grška poroka niti malo niso pretiravali.

17. 1. 2013

Njihova slavja in pojedine so po njenih besedah res tako zabavni, glasni, prisrčni, krožniki pa vedno polni. Savina je po poklicu nutricionistka, specializirana za hormonsko dieto in superživila, zato jo je na otok ob afriški obali vodila želja po novih znanjih.

Na Zanzibar se je odpravila s svojo urednico in drugo polovico Face Forcea, Ariano.

"To mi je najljubše - združiti ustvarjanje in potovanja. To vedno počnem."

Pot do tja pa je bila vse prej kot lahka, saj sta zamenjali kar šest letal, po 56 urah pa končno prispeli na rajsko destinacijo, kjer so jima 34 stopinj, turkizen ocean in posebna mešanica superživil hitro pregnali utrujenost. Nastanili sta se v resortu Mbweni Ruins, ljubkem hotelu s samo 13 sobami, s prečudovitim razgledom na palme in morje, samo deset minut stran od glavnega mesta Stone Town.

"Zanzibar je rajski otok, plaže so nebeške - ampak ljudje v mestu znajo biti blazno naporni. Pa cene so nore. Celo banane so dražje kot pri nas. Poleg tega te na vsakem vogalu prinesejo okoli, zraven pa nasmejano pojejo Hakuna Matata. A to je paket."

Prvo polovico dneva sta vedno preživeli v 'pisarni', nekaj metrov stran od morja sta si uredili mizo v senci, priključili vso tehnologijo in pisali programe za veliko šolo superživil in poklic super nutricionist pa za Šolo hujšanja po dieti Popolna 10 ter za velik izziv, ki se na Facebooku in vadbah Face Force Yoge začne 4. februarja - 100 dni za popolno žensko. Narejen je po vzoru starodavnih taoističnih mojstric belih tigric, ki so bile znane po svoji vitalnosti, lepoti in dolgoživosti. Vse dame, ki bodo želele, bo Savina tudi brezplačno spremljala. Dopoldne sta veliko plavali, popoldnevi pa so bili namenjeni sestankovanju in raziskovanju. S podjetjem Healing Earth, ki proizvaja vrhunsko naravno spa kozmetiko in vodi wellness centre v številnih hotelih v Afriki ter po svetu, so se dogovorili za medsebojno sodelovanje. Z Ariano sta se odpravili tudi na tradicionalni afriški 'poročni' kozmetični obred, ki ga pripravijo tamkajšnje ženske in zajema piling s kavo, cimetom in algami pa nego obraza z neemom, olji ter vrtnično vodo, masažo z vročimi kamni in nanašanje kane na stopala in roke.

"Najbolj nepozaben dan pa je bil tudi povezan z delom, spet smo imeli sanjsko pisarno. Z Wanetto in Graiem Bealom iz Vancouvra (ona je svetovna rekorderka tekmovanja Iron Man in v ekstremnih športih, on pa trener vrhunskih športnikov) smo se odpravili na White Beach, na drugo stran otoka in naredili načrt moje delavnice v njunem centru ter njunega obiska Ljubljane. Oba sta tudi dosledna uporabnika super hrane, teme pogovorov so bile tako zelo zanimive, da smo pozabili na vse, tudi na sonce. Najbolj sem nastradala jaz, hotelsko osebje mi je naslednji dan pomagalo nabrati alojo, da sem si iztisnila sok in pomirila rdečo kožo. White Beach mi bo za vedno ostal v spominu tudi po tekmi s frizbijem, ki smo jo ob sončnem zahodu imeli s tamkajšnjimi otroki; zabavali smo se in smejali do temne noči," svojo zadnjo lepo izkušnjo na otoku opiše Savina, ki se je naslednji dan odpravila domov.

Potovanje nazaj je trajalo 'le' 26 ur, direktno iz Milana pa se je pripeljala do svoje učilnice, kjer so jo že čakale bodoče inštruktorice joge obraza.

"Zelo kmalu pa se spet vrnem v Afriko, tokrat bom šla v Južno."

ZANZIBARSKA DŽUNGLA

Ekskurzija zdravilnih zelišč in sadežev

"Nabirali smo vse: od kurkume (ki ji pravijo 'Michael Jackson herb'), jack fruita (eden izmed mojih najljubših sadežev), kardamoma, limonine trave, klinčkov do krompirja taro, ki se uporablja kot zdravilo proti raku, ylang-ylanga (njihov Chanel No 5), kokosov, cimeta, mangov, papaj, 'lipstick fruita' - ki je najboljša naravna šminka. Pa do številnega nam neznanega rastja.

Naredila sem kup fotografij in dodobra napolnila svojo torbo z vsemi temi darovi narave, da bodo lahko tudi moji učenci v šoli superživil preizkusili eksotične blagodejne plodove."

Za Story napisala Anja Kontrec, fotografije osebni arhiv