Poglej, kako ljubko družinico imata Tara in Tomi!

Ko se je zaiskrilo med boemsko princeso Taro Zupančič in temnim vitezom Tomijem Megličem, se je zaiskrilo tako močno, da se blešči še danes. A ravno dovolj, da je njuno srečo lahko v objektiv ujel Jan Golja, avtor knjige ‘Slovenci v dnevnih sobah’, ki izide 20. novembra. Cosmo jo je tokrat odprl tam, kjer se zgodba nadaljuje v dnevni sobi Tare in Tomija …

Poglej, kako ljubko družinico imata Tara in Tomi! (foto: Saša Aleksandra) Saša Aleksandra
16. 11. 2017

No, v resnici začne.

Facebook stran Slovenci v dnevnih sobah je namreč zakladnica kratkih zgodb, razdeljenih na več delov. Kot nanizanka, samo da je napisana in na Facebooku. Moderno.

Po navdihujočih, pretresljivih, veselih in zaljubljenih zgodbah smo vsi romantiki po srcu naposled le dočakali tole. Tisto, o kateri se je že dolgo šušljalo, ampak nikoli čisto na glas govorilo. Ampak Janu je uspelo!

O Tari in o Tomiju ... ter o njunem življenju za štirimi stenami.

"Zadnje nadstropje manjšega bloka. Tomi odpre vrata in takoj za njim stoji Zak. Sedem je star. Vstopim. Nora je sprva malenkost sramežljiva in se drži zadaj. Tara čaka na hodniku s svojim širokim nasmehom. Prijetno stanovanje. Čuti se duša," je začetek izseka knjige ‘Slovenci v dnevnih sobah’, avtorja Jana Golje, katerega so na njihovi Facebook strani objavili pred kratkim.

"Kar nekaj kitar je okoli, tudi ena plastična, a ta je od Zaka. Največ pozornosti pa mi vzamejo številna sporočilca, prilepljena na steno. Govorijo o ljubezni, o družini, o odnosih, o njih, o pogrešanju, o pozornosti. Začuti se njihova izraznost.

Zak in Nora me vprašata: 'A naju boš tudi slikal?' Tomi jima razloži: 'Če želita biti v knjigi, se sama odločita, sta dovolj velika. Bosta?' Zak in Nora: 'Jaaaaaaa,' je nadaljeval," je nadaljeval z zapisom Jan in z besedami skorajda ustvaril občutek, da z njimi v dnevni sobi sredi Ljubljane sedimo tudi mi.

Nov dan je prinesel novo nadaljevanje. Tokrat o vzgoji.

"Tomi je zelo 'pošlihtan' oče."

"Sedemo v jedilnico in takoj načnemo temo o vzgoji otrok. Tomija takrat prvič spoznam v drugi luči. Govori zelo umirjeno in premišljeno. Vse nas potegne v njegovo pripoved:

'Zak in Nora imata svobodo, da počneta, kar želita. Vseeno mi je, če bo Zak glasbenik. Bi mi bilo po eni strani sicer všeč. Po drugi strani pa mi je všeč, da naredi nekaj svojega. Lahko se zgodi, da bo prvi, ki bo šel na Mars. No, to bo verjetno 'tamala'. Svoje otroke sprejemam kot ljudi, ki so prišli v moje življenje, ki jih vzgajam kot eden izmed mnogih. V vrtcu jih tudi vzgajajo.

Pri vzgoji je treba včasih pustiti, da se zgodi pizdarija in jim šele potem razložiti, kaj je narobe. Rad bi, da sta zvedava, da sta poštena in da čim manj škodujeta ostalim. Doma je tako, da ko se kaj zmenimo, se je treba vsega držati. Tudi kar se tiče pospravljanja postelje. Dogovor je dogovor. Vzgoja po mojem mnenju ne sme biti čisto nič posebnega, mora biti zelo neočitna. Nihče je ne sme opaziti." Tara vmes pozorno posluša.

Jasno je, da je zanjo vse to velik izziv. A tukaj je iskreno in z vsem, kar je. Samo dobro leto dni sta skupaj, a zdi se, da od nekdaj. Tara umirjeno doda: "Tomi je zelo 'pošlihtan' oče. Veliko drugače, kot si ljudje mislijo, da je. Čisto vse ima 'pošlihtano'. Zelo je družinski," je svoje vtise strnil Jan.

Kako se bo Janova zgodba o Tari in Tomiju razvijala preko dni, lahko mimogrede preveriš tukaj.

Pripravila: Kaja Milanič
Fotografije: Facebook Slovenci v dnevnih sobah / Jan Golja, Instagram Tara Zupančič

Preberi še: Tjaša Kokalj Jerala postala mamica! Poglej, kako je sporočila fantastično novičko …

Priporočamo tudi: Tina Maze JE noseča! Poglej, s kakšno ljubko fotko je potrdila novico …