Podelili nagrade emmy - Slavila Sodobna družina

V Los Angelesu so za televizijske dosežke že 65. podelili nagrade emmy. Slavili sta seriji Breaking Bad in Modern Family.

Podelili nagrade emmy - Slavila Sodobna družina (foto: profimedia) profimedia
23. 9. 2013

Modern Family že četrtič na prvem mestu

Serija Breaking Bad (Kriva pota) in humoristična nanizanka Modern Family (Sodobna družina)sta največji zmagovalki letošnjih podelitev nagrade emmy, ki jepotekala v gledališču Nokia v Loas Angelesu.

''Niti približno ne morem opisati, kako bizarna je za nas ta izkušnja - nihče med nami ni ravno odraščal z zavestjo, da je kaj drugega kot zguba. Zato hvala nasilnežem, popularnim mulcem in učiteljem telovadbe, ki so nas mrcvarili, mučili in se norčevali iz našega teka. Brez vas se ne bi nikoli lotili komedije,'' je ob prejetju nagrade dejal Steven Levitan, avtor serije Sodobna družina.

Serija Breaking Bad o učitelju kemije, ki se vrže v izdelavo in preprodajo drog, je prejela nagrado za najboljšo dramsko serijo, medtem ko je za najboljšo humoristično seijo, že četrto leto zapored, zmagala Modern Family.

Anna Gunn je, nekoliko presenetljivo, prejela emmyja za najboljšo žensko stransko vlogo v drami, igralec Bobby Cannavale pa je nagrajen za svoje delo v seriji Boardwalk Empire. Za najboljšega igralca v kategoriji za glavno vlogo so razglasili Jeffa Danielsa, ki blesti v seriji The Newsroom. Emmy za najboljšo igralko v mini seriji je romala v roke Lauri Linney, ki v seriji The Big C, igra žensko, ki se bori z rakom.

V kategoriji resničnostnih oddaj je zmagala glasbena oddaja The Voice.

Michael Douglas prejel prvega emmyja

Steven Soderberg je domov odšel z emmyjem za najboljšega režiserja za HBO film Moje življenje z Liberacejem (Behind the Candelabra), Michael Douglas, ki je v filmu upodobil Liberaceja, pa je za svoje delo prejel svojega prvega emmyja. Michael je nekoliko presenetil, ko se je v govoru, čeprav se ločujeta, zahvalil svoji ženi Catherine ter dodal, da upa, da mu bodo kmalu dovolili videti svojega sina Camerona, ki je v zaporu zaradi preprodaje prepovedanih drog. Michael ni pozabil niti na so-igralca Matta Damona, ki je bil prav tako nominiran. "Tole si zaslužiš," je Douglas priznal Damonu, ko je prišel po nagrado. "Hočeš spodnji ali zgornji del?"

Za presenečenje večera je poskrbela komična oddaja The Colbert Report, ki je v kategoriji varietejskih oddaj prvič po desetih letih premagala The Daily Show with Jon Stewart.

Julia Louis-Dreyfus je prejela nagrado za najboljšo igralko v humoristični seriji (Veep) Jim Parsons pa za The Big Bang Theory.  ''To je tako velika čast, da je skoraj ne morem prenesti,'' je v zahvalnem govoru povedala Julia, ki je zaslovela v seriji Seinfeld. ''Hvaležna sem za možnost, da lahko nasmejim ljudi.''

Claire Danes (Homeland)pa je slavila v kategoriji za najboljšo žensko vlogi v drami. Posthumno je emmyja za scenarij za serijo Homeland prejel marca preminuli Henry Bromell.

Poklon umrlim igralcem

V prvi  uri podelitve so se poklonili spominu umrlega igralca Coryja Monteitha, ki je 31 letu starosti umrl zaradi prevelikega odmerka heroina in alkohola. ''Cory je bil čudovita duša,'' je v govoru dejala Jane Lynch. ''Ni bil perfekten, s čimer se lahko poistovetimo številni, ki smo nocoj tu. Njegova smrt je tragično opozorilo, kako grozovito uničujoča je odvisnost.''

Edie Falco se je podobno spomnila igralca Jamesa Gandolfinija, ki je letos nepričakovano  umrl zaradi srčnega infarkta. Omenila je njegovo pripadnost in zvestobo prijateljem in humanitarno delo na področju vojnih veteranov.

''Vsi ste poznali Jima kot igralca. Jas sem imela to srečo, da sem ga poznala kot človeka,' je s solzami v očeh dejala igralka, ki je v seriji The Sopranos igrala ženo mafijskega šefa, ki ga je igral James Gandolfini.

Neil Patrick Harris spet blestel

Da je večer potekal v bolj lahkotnem vzdušju je poskrbel voditelj Neil Patrick Harris, ki je za svoje delo prejel številne pozitivne kritike Pri tem sta mu pomagali tudi komičarki Tina Fey in Amy Poehler.