Pierce Brosnan: Udarci usode mu niso tuji

Igralec Pierce Brosnan, ki ga bomo v naših kinih od 24. aprila lahko gledali v komediji Udar ljubezni, žal še kako dobro ve, kako je, ko ti življenje ne prizanaša. Že njegovo otroštvo je bilo daleč od srečnega, pozneje pa je zaradi iste zahrbtne bolezni izgubil kar dve ljubljeni osebi.

21. 4. 2014

Lepota, šarm in nadarjenost iz 187 centimetrov visokega Piercea Brosnana niso naredili še enega Georgea Clooneyja.

Namesto da bi vsako sezono z motorjem prevažal drugo lepotico ob jezeru Como, je postal živa reklama za prednosti zakonskega življenja in monogamije. Tudi najbolj vztrajni novinarji tabloidov ga nikoli niso zasačili s katero drugo žensko. Celo v obdobju, ko je bil James Bond, ne. Agent po imenu Bond, James Bond, je prišel in odšel, Pierce pa je, ovenčan s slavo, nadaljeval dobro igro. Ne glede na to, v kakšni vlogi je nastopal, so njegovi filmi praviloma postali uspešnice. Je pač igralec, ki dobro funkcionira v vseh filmskih žanrih. Še posebej dobro se znajde v kriminalnih komedijah, vlogah šarmantnih lopovov, ki jim družbo delajo seksi partnerice.

Čeprav je tako rekoč idealen moški, pa postavnega Piercea nikoli niso spremljali ljubezenski škandali. V tem je podoben še enemu velikemu igralcu, pokojnemu Paulu Newmanu, ki je prav tako skoraj vse odraslo življenje preživel z eno žensko. Pierce ima že od nekdaj urejeno družinsko življenje, poleg tega pa silno ceni zakon in starševstvo. Šarma in slave ni nikoli izkoriščal za to, da bi kopičil lepotice in jih nato zapuščal.

Korenine njegovega moralnega odnosa do najbližjih bi lahko našli v njegovi zgodnji mladosti, ki ni bila lahka in brezskrbna. Pierce Brendan Brosnan se je rodil 16. maja 1953 v Droghedi, pristaniškem mestu na vzhodu Irske, in sicer kot edinec tesarja Thomasa Brosnana, ki je soprogo May Smith zapustil, še preden je Pierce dopolnil leto dni. Da bi preživela, je May vzgojo takrat štiriletnega sina prepustila staršema Philipu in Kathleen Smith, zapustila Irsko in odšla v London, kjer je delala kot medicinska sestra. Ko je bil star šest let, sta njegova babica in dedek umrla, skrb zanj pa so prevzeli sorodniki, najprej teta, nato še stric, zato se je moral večkrat preseliti.

"Iz tistega obdobja se spominjam, da sem večji del časa preživel pri teti v njenem pubu in se počutil neskončno osamljenega. No, morda sem ravno v tistem obdobju vzljubil igralstvo, saj sem veliko časa preživel sam s svojimi mislimi," pravi igralec.

Nič bolje ni bilo, ko je začel hoditi v šolo. Šolal se je v krutih okoliščinah, v izredno strogi katoliški ustanovi, v kateri je vladal poseben režim, veljala pa so drastična pravila vedenja. Neredko so ga že zaradi najmanjše napake neusmiljeno tepli, prav tam pa je doživel tudi prisilno katoliško indoktrinacijo. Na srečo so po tem, ko je neki časnik objavil članek o njihovih nehumanih metodah, šolo zaprli. Takrat so se zanj začeli nekoliko lepši časi.

Ko je bil star 11 let, si je njegova mama končno zagotovila finančno varnost, zato je lahko znova živel z njo. Takrat je bila May tik pred poroko s Škotom Billom Carmichaelom, ki je bil precej bolj čustven moški od Pierceovega očeta. Bodočega igralca je sprejel kot svojega sina in ga celo prosil za dovoljenje, da se poroči z njegovo mamo. Bil je dober 'oče' in Piercea je rad vozil v kino. Prvi film, ki sta si ga skupaj ogledala, je bil film o Jamesu Bondu, Goldfinger.

"To mi je spremenilo življenje. Po tem filmu sem prvič začel resno sanjati o tem, da bi postal igralec," se spominja Pierce, ki pa je v šoli znova naletel na težave. Sošolci so ga namreč nadlegovali zaradi irskega naglasa, ki se ga je z vztrajnostjo in trudom kmalu znebil in že po letu dni začel govoriti s cockneyjem, specifičnim angleškim naglasom, tipičnim za prebivalce vzhodnega Londona. V šoli je najboljše ocene dobival pri umetnosti in angleščini, a je kljub temu že pri 16 letih šolanje obesil na klin in postal samostojni umetnik. Štiri leta pozneje ga je srečala pamet, zato se je vrnil v šolske klopi, začel študirati dramo in leta 1975 diplomiral.

Kot novopečeni diplomant se je zaposlil v gledališču York Theatre Royal in doživel prvenec v predstavi Wait Until Dark.

Prelomni trenutek v njegovi karieri se je zgodil, ko ga je opazil Tennessee Williams in mu dal vlogo v predstavi The Red Devil Battery Sign, ki je dobila izvrstne kritike. Kmalu je prejel tudi Williamsov telegram, v katerem je pisalo:

"Hvala bogu, da te je poslal meni, dragi moj deček!"

Po tem uspehu mu seveda ni bilo treba dolgo čakati na nov angažma. Ponudil mu ga je Franco Zeffirelli v uspešni predstavi Filumena, ki je bila na rednem sporedu kar leto in pol. Prvo televizijsko vlogo pa je dobil na BBC-ju, in sicer v filmu Murphy's Stroke. Gre za film o irskih konjskih dirkah in stavnicah, v katerem je upodobil trenerja. Prav v tem filmu so ga opazili ameriški televizijski producenti in mu ponudili vlogo v zgodovinski televizijski mini seriji The Manions of America, ki govori o irskih imigrantih sredi 19. stoletja. Ker so serijo snemali na Irskem, se je po dolgem času vrnil v domovino in takoj postal glavna tema tamkajšnjih medijev.

Prav prek medijev je navezal stik z neko daljno sorodnico, ki ga je povezala z očetom, s katerim se je sestal v hotelu. Pierce je pred srečanjem pričakoval, da bo videl postavnega možakarja, pred njim pa se je pojavil moški srednje rasti, zalizanih sivih las in močne čeljusti. Čeprav je bil jezen nanj, se mu je opravičil, ker sta se dobila na javnem mestu in ker nista imela časa, da bi se pogovorila o svojem odnosu. Igralec je očetu namreč nameraval pojasniti, kako je njegov odhod vplival na njegovo otroštvo.

Z očetom si tudi po srečanju nista bila prav nič bliže, mu je pa zato življenje pripravilo še veliko lepše presenečenje. Leta 1977 je namreč spoznal pet let starejšo avstralsko igralko Cassandro Harris, ki je v poznih šestdesetih letih zapustila rojstno Avstralijo in si ustvarila življenje v Londonu, in se zaljubil na prvi pogled. To srečanje je vedno opisoval z najnežnejšimi besedami:

"Kakšna prelepa ženska! Nikoli nisem niti pomislil, da bi lahko z nekom preživel toliko let svojega življenja. Nisem je želel zapeljati, nisem želel imeti le avanture z njo, ampak sem želel uživati v njeni lepoti in vsem tistem, kar mi je predstavljala."

Zaljubljenca sta že kmalu po prvem srečanju zaživela v hiši v sloviti londonski četrti Wimbledon, v kateri sta za veselo razpoloženje skrbela tudi njena otroka iz zakona z glasbenim in filmskim producentom Dermotom Harrisom, hčerka Charlotte, ki se je rodila leta 1971, in sin Christopher, ki je na svet prijokal leto dni pozneje.

Poroka je prišla na vrsto 27. decembra 1980. Prav to leto se je izkazalo kot zelo pomembno za karieri obeh igralcev. Cassandra je namreč dobila vlogo v novem nadaljevanju o Jamesu Bondu z naslovom Samo za tvoje oči, zato se je vsa družina preselila na grški otok Krf, kjer so film snemali. Lepotica je upodobila grofico Lisl in prav po tej vlogi se je bodo Bondovi oboževalci prav gotovo še dolgo spominjali. Od Cassandrinega angažmaja pa je imel veliko tudi njen soprog, ki je takrat spoznal slavnega producenta Alberta R. Broccolija, bolj znanega pod vzdevkom Cubby. Ta je ravno v tistem obdobju iskal novega Jamesa Bonda, saj je Roger Moore takrat zadnjič upodobil najbolj slavnega tajnega agenta na svetu. Cubby se je takoj začel zanimati za Piercea, čigar videz je bil po njegovem zelo primeren za vlogo novega Bonda. Še več, Cubby se je navdušil nad njim in Cassandri brez zadržkov rekel:

"Če zna igrati, je to moj človek!" Preroške besede pa Piercea niso takoj navdušile, in to kljub veliki Cassandrini želji, da bi bil prav on novi Bond. Po uspehu omenjene televizijske serije The Manions of America je namreč hotel še enkrat zaigrati v kakšni ameriški televizijski produkciji, ki bi mu zagotovila prihodke v dolgoročnem smislu in mu odprla vrata Hollywooda. Finančna varnost se mu je zdela še posebej pomembna zato, ker se je zavedal, da ni več 'svoboden' človek in da mora skrbeti za soprogo ter njena otroka. Cassandrina otroka je namreč sprejel kot lastna, pravzaprav natančno tako, kot je njega sprejel njegov očim Bill.

In ko je leto dni pozneje dejansko dobil ponudbo, da bi zaigral v novi ameriški televizijski seriji Remington Steele, se je z družino takoj preselil v Kalifornijo. Serijo so snemali pet let in v številnih epizodah je z njim igrala tudi njegova soproga. Za finance jim ni bilo treba več skrbeti, saj je Pierce služil dovolj denarja, da je preživljal štiričlansko družino. Srečo igralskih zakoncev je 13. septembra 1983 okronal sin Sean, ko je tri leta pozneje umrl Charlottin in Christopherjev oče Dermot, pa je Pierce posvojil oba otroka svoje soproge, ki sta prevzela tudi njegov priimek. Družinska idila pa žal ni trajala dolgo.

Že leta 1987, ko je Pierce v indijskem Radžastanu snemal avanturistično dramo Prevaranti, so Cassandri diagnosticirali raka na jajčnikih. Igralec je bil zaradi tega povsem na tleh, a je zbral dovolj moči, da je kot vzorni oče še naprej vestno skrbel za tri otroke. Po štirih letih agonije in neizprosne bitke je zahrbtna bolezen zmagala. Cassandra je umrla 28. decembra 1991, dan po 11. obletnici poroke.

"Ko ima ljubljena oseba raka, se življenje povsem spremeni. Spremenijo se tvoj dnevni razpored, življenjske prioritete, vsakdanja rutina in ves pogled na življenje, saj imaš opravka s smrtonosno boleznijo. Moraš se spopasti z možnostjo, da se bo končalo s smrtjo, in dojameš, da je smrt neizogibna. In ta misel te ne zapusti niti med ciklusi kemoterapij in operacij niti po tem. Cassandra je imela zelo optimistično in pozitivno stališče do življenja. Imela je navdušujočo energijo, zato je bila ta izguba zame še toliko večja in strašnejša. Poleg tega pa sem ter tja vidim, da je to močno vplivalo tudi na življenja najinih otrok," pojasnjuje zvezdnik.

Ena Cassandrina želja je pred njeno smrtjo žal ostala neizpolnjena - da bi njen soprog utelesil Jamesa Bonda. Ko mu je Cubby leta 1986 ponudil vlogo v Dih smrti, 15. nadaljevanju o Jamesu Bondu, mu producent serije Remington Steele ni dovolil, da bi začasno prekinil snemanje, in tako je bondovski angažma znova padel v vodo. Je pa zato Pierce željo pokojne soproge uresničil osem let pozneje.

Leta 1994 je namreč sprejel vlogo v filmu o Jamesu Bondu z naslovom Zlato oko. Takrat pa ni bil več samski, saj je v njegovo življenje vstopila nova ženska, privlačna črnolaska Keely Shaye Smith, sicer znana televizijska voditeljica. Spoznala sta se leta 1994 med dopustom v Mehiki, kjer je igralec tri leta po Cassandrini smrti s svojim sinom Seanom brezvoljno 'visel' ob bazenu. Ko se je izza vogala kar naenkrat prikazala Keely, je bil to zanj po dolgem času svetel trenutek, saj mu je bila v hipu všeč. Keely se je z njim dogovorila za intervju na plaži in kmalu sta oba kar prekipevala od čustev. Šlo je za ljubezen na prvi pogled. Kljub takojšnji obojestranski simpatiji pa je minilo kar sedem let, preden sta se sprehodila do oltarja. Večno zvestobo sta si zaobljubila leta 2001 na Irskem, že pred tem pa sta se jima rodila dva otroka. Njun sin Dylan Thomas je luč sveta ugledal 13. januarja 1997, 27. februarja 2001 pa je na svet prijokal še Paris Beckett.

Film Zlato oko so v kinih predvajali leta 1995 in je dobil izredne kritike, poleg tega pa je zaslužil neverjetnih 350 milijonov dolarjev. Pierce je v naslednjih sedmih letih zaigral še v treh nadaljevanjih, Jutri nikoli ne umre, Vse in še svet in Umri kdaj drugič, ki niso poželi nič manjšega uspeha. Ko ga je vloga Bonda izstrelila v orbito največjih hollywoodskih zvezdnikov, pa je žal izkusil tudi nekaj negativnih stvari, ki jih prinaša svetovna slava. Med drugim je postal tarča številnih tabloidov. Ker pa rumeni mediji nikakor niso mogli izbrskati niti ene njegove zunajzakonske avanture, so začeli posmehljivo pisati o njegovi drugi soprogi. Med drugim so se razpisali o tem, da je deset let mlajša Keely za šarmantnega igralca le avantura, ki bo kmalu minila. Keely, ki se že dolga leta bojuje z odvečnimi kilogrami, pa je bila nekoč celo razglašena za najdebelejšo žensko v Hollywoodu. Toda Brosnan je eden od redkih hollywoodskih megazvezdnikov, ki mu dejansko ni mar, da ob sebi nima 'barbike'. Celo nasprotno, že večkrat je javno poudaril, da sicer podpira soprogo pri njenem prizadevanju, da bi shujšala, da pa ga njeni odvečni kilogrami niti najmanj ne motijo.

"Ljubim vsak gram na njej," navdušeno prisega na ženstvene obline svoje najdražje. Možakar, ki je imel ob sebi eno od najlepših žensk na svetu, torej dokazuje, da mu stereotipna lepota ne pomeni prav nič, če je ne spremljajo čustva, zvestoba in pamet.

Po vsem tem lahko mirno zatrdimo, da je Pierce Brosnan pravi moški, frajer, ki bi si ga ob sebi želela marsikatera ženska, vsekakor pa je tudi človek z veliko začetnico. A žal nekdo tam zgoraj tega ne vidi in konec lanskega junija je možakar, ki je v življenju pretrpel že marsikaj, znova preživljal družinsko dramo. Pri 41 letih je za isto boleznijo kot njena mama, za rakom na jajčnikih, namreč umrla tudi njegova posvojenka Charlotte, ki se je proti tej zahrbtni bolezni bojevala tri leta. Smrt je torej kar dvakrat potrkala na vrata njegove hiše, in to ni nekaj, kar bi se lahko povsem pozabilo. Verjamemo, da je Pierce dovolj močan, da bo igral še naprej in navduševal ženske s svojo lahkotno ironijo in modrimi očmi, a breme družinskih tragedij in neprijetnih spominov iz otroštva bo vedno in povsod nosil s seboj. Vsekakor pa po dveh bolečih izgubah še kako dobro ve, da sta zdravje in življenje z ljubljenimi ljudmi veliko pomembnejši od površinskih vrednot. In zato ni čudno, da je tako zelo drugačen od večine hollywoodskih zvezdnikov. Drugačen v pozitivnem smislu, seveda.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia