Pierce Brosnan: Najprej izgubil starša, potem pa še ženo

Potem ko sta ga oba starša zapustila, se je igralec Pierce Brosnan boril za svoje mesto pod soncem, ki ga je po številnih padcih naposled tudi našel.

8. 5. 2011

Že več let zaseda sezname najbolj seksi moških na svetu, je velik borec za ohranjanje čistega okoliša in za pravice homoseksualcev, znan pa je tudi po svojem humanitarnem delu, s katerim se ukvarja zadnjih deset let.

V Pierceu Brosnanu, hollywoodskem igralcu irskih korenin, je preprosto nekaj, čemur se ne da upreti, nekaj, zaradi česar bo za milijone žensk po vsem svetu za vedno nezamenljiv tajni agent z dovoljenjem za ubijanje, ki - vedno eleganten - med poljubi, ruletami in martiniji rešuje svet v zadnjem trenutku. Čudež se sicer ni zgodil in uveljavljenega igralca ne bomo ponovno gledali v vlogi Jamesa Bonda, je pa zato lani zablestel v političnem trilerju Pisatelj v senci kontroverznega režiserja Romana Polanskega.

Otrok mizarja z irskega mesta Drogheda

Modrooki zaljubljenec v adrenalin se je rodil 16. maja 1953 v irskem mestecu Drogheda.

Luč sveta je ugledal kot prvi otrok mizarja Toma Brosnana, ki je bil takrat star 37 let, in gospodinje May, ki je v zakonske vode zaplavala že pred 21. letom. Ime Pierce je deček dobil po svojem dedku, pradedku in prapradedku po očetovi strani. Ko je mama zapustila njegovega očeta in se z njim v naročju vrnila v družinski dom, ni bil star niti dve leti. Po tem je Tom svojega sina videl le še nekajkrat, a prav vsako njuno srečanje je igralcu ostalo v spominu kot veliko razočaranje. “Nikoli nisem vedel, kaj naj pričakujem od njega. Lagal bi, če bi rekel, da se nekajkrat ni trudil biti dober soprog in oče, a tu je bilo več besed kot dejanj. Je povsem kontradiktorna oseba. Danes, ko imam tudi sam otroke, vem, kaj pomeni biti oče, in on to meni definitivno ni bil. Ravno tako mi ni jasno, kaj je želel, ko se je po 30 letih nekega lepega dne nenadoma pojavil pred mojo hotelsko sobo. Da bom vse pozabil in da bova začela znova? To ne gre tako. Ne trdim, da je slab človek, a določenih stvari se preprosto ne da pozabiti, poleg tega se ne da povrniti časa, vsaj v najinem primeru ne.”

Vzgajala sta ga dedek in babica

Za Piercea, ki še v 58. letu starosti včasih omeni, da sta ga zapustila oba starša, sta skrbela dedek Philip in babica Catherine Smith, starša njegove mame. Starševsko skrb sta na svoja pleča prevzela zato, da bi lahko njuna hčerka v miru končala šolo za medicinske sestre in tako sinu omogočila kakovostnejše življenje. Mali Pierce pa niti takrat ni imel sreče, saj sta babica in dedek umrla, še preden je dopolnil šest let, zanj pa je začela skrbeti mamina teta Eileen Reilly, ki je imela še dva svoja otroka. Naslednjih deset let, do ponovnega srečanja z mamo v Londonu, si je Pierce z nečakoma delil sobo, pregrajeno z zaveso iz časopisnega papirja, uteho pa je našel v obiskih kina in druženju s tetinim psom, mešancem Chipom.

Ko je prišel k mami, se je moral navaditi tudi na njenega fanta Billa Carmichaela, ki ga opisuje kot uglajenega in blagega človeka. Potem pa je sledila bitka s srednjo šolo - bil je zadržan, trudil se je, da ne bi izstopal, in komaj je čakal, da maturira in začne študirati igralstvo. Njegov prvi stik z bodočim poklicem so bili ravno filmi o Jamesu Bondu, ki jih je gledal v družbi očima, in si zaželel, da bi nekega dne igral v njih.

Uresničene sanje agenta 007

Želja se mu je uresničila šele leta 1995, ko je zaigral v svojem prvem filmu o tajnem agentu 007 z naslovom Zlato oko. Pred tem je igral v manjših gledaliških vlogah in televizijskih filmih, med drugim tudi v britanskem gangsterskem filmu Črni petek za gangsterje, v katerem sta bila njegova partnerja ‘veterana’ Bob Hoskins in Helen Mirren.

James Bond pa mu je ostal v spominu še po nečem drugem.

Leta 1978 je namreč spoznal žensko svojega življenja, manekenko in veliko zaljubljenko v film, 12 let starejšo avstralsko igralko Cassandro Harris s pravim imenom Sandra Colleen Waites, ki je imela takrat za seboj ponesrečen zakon in dva otroka, Charlotte in Christopherja. Prvič jo je videl na avdiciji za film Samo za tvoje oči, ko je prav ona postala Bondovo dekle. Najprej sta leto dni tajila razmerje, 27. decembra 1980 pa sta se poročila. “Ona je ženska, ki je iz mene naredila tisto, kar sem danes. Cassie je verjela v to, da se morava preseliti v Ameriko, čeprav sva morala vzeti še drugo hipoteko na hišo, da sva lahko financirala selitev. Če bi poslušala mene, bi še vedno živela v majhnem stanovanju v Londonu in bila v skrbeh, ali bova imela dovolj denarja za najemnino in kaj bova dala otrokom na mizo,” je o svoji soprogi ponosno govoril igralec, ki je leta 1983 dobil sina Seana Williama in posvojil Cassandrina otroka, saj je njun biološki oče umrl.

Družinsko srečo razblini bolezen

Velika in srečna družina je živela pravljično življenje, kot ga je zelo pogosto opisoval tudi Pierce, dokler Cassie ni zbolela za rakom na jajčnikih, za katerim je 28. decembra 1991, torej le dan po 11. obletnici zakona, tudi umrla. V družinskem domu sta zavladali tišina in depresija.

“Nihče na tem svetu mi ne more pojasniti, kaj je neko tako čudovito bitje, kot je bila moja Cassie, storilo, da je bilo tako kaznovano. Tega nikoli ne bom dojel in oprostil. Takrat so se začeli vrstiti poslovni uspehi s filmoma Očka v krilu in Love Affair. Toda to mi ni prav nič pomenilo, čeprav sem tako dolgo čakal na takšne filme. Pa mi naj zdaj še kdo reče, da življenje ni prekletstvo,” je po soprogini smrti izjavil povsem zlomljen igralec, ki je v naslednjih nekaj letih tolažbo našel v otrocih. Tudi posel je bil dober način, s katerim je preusmeril pozornost z ženine smrti. Ravno v tistem obdobju je nasledil igralca Timothyja Daltona v vlogi Jamesa Bonda ter v hišni proračun prispeval več kot dva milijona funtov. “Velikokrat so mi že ponudili to vlogo, potem pa so mi v zadnjem trenutku sporočili, da je prišlo do majhnih sprememb v scenariju. So mislili, da sem nor in da nisem dojel, da so se odločili za nekoga drugega?! Toda to me ni preveč motilo, vedel sem, da bo prišel moj trenutek. Nekateri bi po vseh teh peripetijah morda zavrnili to vlogo, jaz pa je nisem. Želel sem videti, kaj se skriva pod njegovim površjem, kaj ga motivira, kaj ga dela ubijalca. Izpolnil sem si dolgoletno željo in sem ponosen na Bonda,” pravi o vlogi, ki mu je obeležila kariero in je hkrati tudi njegova najljubša.

Strasten intervju na plaži

V devetdesetih letih veliki zapeljivec ni imel uspeha samo na poslovnem področju, ampak tudi na zasebnem. Že na premieri filma Zlato oko, novembra 1995, se je pojavil v družbi Keely Shaye Smith, ameriške novinarke, specializirane za ekološke teme. Spoznala sta se leta 1994 v Mehiki, kjer se je zvezdnik udeležil prireditve, katere osrednja tema je bilo okolje.

Keely se je z njim dogovorila za intervju na plaži in kmalu sta oba kar prekipevala od čustev. Šlo je za ljubezen na prvi pogled. O Keely so na začetku govorili, da je za šarmantnega igralca le avantura, ki bo kmalu minila. Da se bo zgodilo nekaj podobnega kot s teniško zvezdnico Moniko Seleš in Barbaro Orbison, vdovo Roya Orbisona, s katerima je bil menda v krajših zvezah. Zasebno življenje se mu je obrnilo na bolje in kariera prav tako. Leta 1997 je zablestel v še enem filmu o neuničljivem agentu z naslovom Jutri nikoli ne umre, za katerega je prejel tudi nagrado saturn v kategoriji najboljšega igralca. Kot pravi sam, se tega dne spominja tudi po tem, da se je znebil svoje največje razvade - kajenja.

Leta 1998 je naredil še korak naprej in ustanovil svoje produkcijsko podjetje Irish Dream Time, s katerim je posnel več zelo uspešnih filmov, kot sta Krojač iz Paname in Afera Thomasa Crowna, predelava istoimenskega filma s Stevom McQueenom in Faye Dunaway v glavnih vlogah. V naslednjih dveh letih je nanizal uspehe s filmoma Vse in še svet ter Umri kdaj drugič, za katerega je dobil vrtoglavih deset milijonov funtov, zlobne jezike, ki niso verjeli v iskreno ljubezen in poštene namere mlade novinarke, pa je avgusta 2001 utišal s poroko. Ko je 12 let mlajši novinarki prisegel večno zvestobo, je bil še zelo vitek. Če ne bi imel izklesanega telesa, konec koncev ne bi dobil vloge Jamesa Bonda.

Ljubi (svoje in) njene obline

Z leti pa si je Pierce nabral kar nekaj kilogramčkov in v fizičnem smislu postaja čedalje bolj podoben svoji precej obilni ženi, ki se ves čas bojuje z odvečnimi kilogrami.

“Ljubim vsak gram na njej,” pa Pierce navdušeno prisega na ženstvene obline svoje najdražje. In očitno ga tudi njegov trebušček prav nič ne moti.

“Moji otroci in jaz dolgo nismo imeli razlogov za smeh, odkar se je v naših življenjih pojavila Keely, pa jih imamo, in za to ji bom večno hvaležen. Nehajmo se delati neumne in se pretvarjati, da ne vemo, koliko poguma je potrebovala ta prelepa mlada ženska, da se je odločila za življenje z mano. Poleg tega bi rad, da veste, da imam za nov začetek blagoslov pokojne soproge Cassie, saj so bile njene poslednje besede, da ne bi rada videla, da bi po njej ostal sam. Čeprav imam ob sebi novo življenjsko družico in prijateljico, s katero bom delil dobro in zlo, bo Cassiejin duh vedno z nami in nikoli ne bo pozabljena,” je o svoji pokojni srčni izbranki povedal igralec, ki je že pred poroko, natančneje 13. januarja 1997, ponovno postal očka. Dečku sta s Keely nadela ime Dylan Thomas, 27. februarja 2001 pa ju je razveselil še en fantek, Paris Beckett.

Po vsem tem ni težko zaključiti, da ima 187 centimetrov visoki igralec, za katerega številne ženske pravijo, da je izredno čeden moški, pravico biti eden tistih smrtnikov, ki kljub vsem preprekam, ki jim jih življenje postavi na pot, z vztrajnostjo in nevsiljivostjo vendarle najdejo svojo pot do sreče. In le to je zares pomembno!

Pozveto po reviji Story