Philip Seymour Hoffman: Heroinu je podlegel že kot študent

Pretekla nedelja je bila vsekakor žalosten dan. V 47. letu starosti nas je - domnevno zaradi prevelikega odmerka heroina - za vedno zapustil fantastični igralec Philip Seymour Hoffman. Nepričakovana smrt je v črno odela njegove najbližje, hollywoodske kolege in številne oboževalce po vsem svetu.

"Edina prava vrednost v tem obubožanem svetu je to, kar deliš z nekom drugim takrat, kadar nisi ‘kul’." (foto: Profimedia, Getty Images, Splash News) Profimedia, Getty Images, Splash News
7. 2. 2014

Ameriški igralec in režiser Philip Seymour Hoffman, rojen 23. julija 1967 v Fairportu v ameriški zvezni državi New York, je kariero začel kot televizijski igralec. Leta 1991 je prvo vlogo dobil v priljubljeni seriji Zakon in red, natančneje v epizodi z naslovom The Violence of Summer. Kmalu so sledili nastopi v nizu odličnih filmov, kot so drame Vonj po ženski, Vroče noči, Magnolija in Hladni vrh, akcijska avanturistična drama Twister, kriminalna komedija Veliki Lebowski, biografska komična drama Zdravnik s srcem, kriminalka Nadarjeni gospod Ripley, glasbena drama Skoraj popularni, kriminalna drama Poslednja noč in romantična komična drama Pijana ljubezen. Vrhunec igralske kariere je nedvomno doživel leta 2006, ko je s fantastično igro v drami Capote osvojil oskarja za najboljšega igralca v glavni vlogi, pripadlo pa mu je še veliko drugih nagrad, med drugim BAFTA in zlati globus. Za prestižni zlati kipec je bil pozneje nominiran še trikrat, in sicer za stranske vloge v komični drami Wilsonova vojna ter dramah Dvom in Gospodar.

Med hvaljene filme, v katerih se je izkazal, spadajo še kriminalna drama Glavni Mahowny, triler Preden hudič izve za tvojo smrt, komična drama Družina Savage, drama Prispodoba, biografska športna drama Zmagovalec, drama Marčeve ide in akcijska domišljijska pustolovščina Igre lakote: Kruto maščevanje.

Mojster preobrazb

Mojster preobrazb, splošno znan po tem, da je bil z vsem srcem in dušo predan svojemu poklicu in da je bil za določeno vlogo pripravljen drastično shujšati ali se zrediti, pa ni bil le filmski zvezdnik, ampak tudi gledališki igralec in režiser. Leta 1995 se je pridružil gledališki skupini LAByrinth Theater Company in režiral številne gledališke produkcije, v katerih je tudi igral. Zahvaljujoč odličnim nastopom v broadwayskih predstavah je bil trikrat nominiran za prestižno nagrado tony, za najboljšo glavno moško vlogo v predstavah True West, Dolgega dneva potovanje v noč in Smrt trgovskega potnika.

V svoji relativno kratki, a kljub temu izredno bogati karieri je sodeloval s priznanimi režiserji, kot so Todd Solondz, brata Coen, Spike Lee, Cameron Crowe, David Mamet, Robert Benton, Anthony Minghella in Paul Thomas Anderson. Sodeloval pa je tudi z bratom, scenaristom in režiserjem Gordyjem Hoffmanom, ki je napisal scenarij za komično dramo Love Liza, v kateri je leta 2002 v glavni vlogi zablestel prav Philip. Že leto dni pozneje je imel glavno vlogo v že omenjenem filmu Glavni Mahowny, v katerem je upodobil bančnega uslužbenca, ki zaradi odvisnosti od iger na srečo ponaredi denar. Vsekakor velja omeniti tudi stranski vlogi v komedijah In prišla je Polly in akcijskem trilerju Misija: Nemogoče 3, v kateri je utelesil trgovca z orožjem.

Zasebno življenje vestno skrival pred radovednimi očmi javnosti

Njegovo zasebno življenje, o katerem resnici na ljubo ni ravno veliko znanega, saj ga je vestno skrival pred radovednimi očmi javnosti, pa žal še zdaleč ni bilo tako zelo brezhibno kot njegova kariera. Njegova mama Marilyn O'Connor Loucks, odvetnica in sodnica na družinskem sodišču, in oče Gordon Stowell Hoffman, nekdanji direktor podjetja Xerox, sta se ločila, ko je bil Philip, ki je odraščal v družbi sester Jill in Emily ter brata Gordyja, star komaj devet let.

Leta 1989 je diplomiral iz igre na newyorški univerzi Tisch School of the Arts in že kmalu po tem uspehu odšel na zdravljenje odvisnosti od alkohola in mamil. Igralec, ki je v javnosti odkrito govoril o svoji odvisnosti, je pozneje povedal, da je v tistem, študentskem obdobju jemal vse, kar mu je prišlo pod roke: "Rad sem imel vsa mamila. Alkohol, heroin, vse, do česar sem se lahko dokopal, sem dajal vase." Omenjeno zdravljenje, za katero se je odločil po končani fakulteti, je bilo uspešno in Philip je bil pri 22 letih 'čist'. Ko je o tem leta 2006 spregovoril v ameriški televizijski oddaji 60 Minutes, je bil prepričan, da je za vedno premagal odvisnost, a žal je bila ta očitno vendarle močnejša od njega. Po 23 letih se je namreč znova znašel v peklu mamil. Ker je začutil, da bi zaradi odvisnosti od zdravil na recept in heroina lahko izgubil nadzor nad življenjem, se je maja lani samoiniciativno vključil v rehabilitacijski program v kliniki, ki je trajal približno deset dni.

Tragična smrt

Očitno pa teh deset dni zdravljenja ni bilo dovolj, saj je preteklo nedeljo popoldne zaradi prevelikega odmerka heroina umrl v najetem stanovanju v četrtem nadstropju zgradbe Pickwick House v West Villageu na Manhattnu. Na tleh kopalnice ga je z iglo v roki našel njegov tesni prijatelj, scenarist in režiser David Bar Katz. Ta je v njegovo stanovanje prišel na prošnjo Philipove nekdanje partnerice, kostumografinje Mimi O'Donnell, ki je z njim preživela dolgih 15 let, prav pred kratkim pa sta se razšla. Mimi, ki se je v Philipa zaljubila leta 1999, ko sta sodelovala v gledališki predstavi In Arabia We'd All Be Kings, ustvarjeni pod njegovo režijsko taktirko, je namreč sumila, da je nekaj hudo narobe, saj igralec ni prišel na dogovorjeno srečanje z njunimi tremi otroki, desetletnim Cooperjem, sedemletno Tallulah in petletno Willo.

Šokirani David je seveda takoj poklical policiste in reševalce ter o tragičnem dogodku obvestil tudi Mimi, ki je vsa objokana takoj pritekla na kraj tragičnega dogodka. Policisti so pozneje v pokojnikovem košu za smeti našli pet praznih zavitkov, v katerih naj bi bila mamila, v preostalem delu stanovanja pa še tri. Zavitki so bili označeni z 'Ace of Spades' in dobro obveščeni viri menijo, da gre za posebno, močnejšo vrsto heroina, ki je na ulicah New Yorka niso videli že vse od leta 2008, a se je očitno vrnila. Menijo, da je mamilo, ki je bilo usodno za zvezdnika, močnejša mešanica heroina in fentanila, opiata, ki ga uporabljajo pri rakavih bolnikih, a le kot sredstvo proti bolečinam v zadnjih stadijih te zahrbtne bolezni.

Možje v modrem so takoj začeli preiskovati to možnost, saj je samo v ameriški zvezni državi Maryland zaradi te smrtonosne kombinacije umrlo kar 37 narkomanov v zadnjih petih mesecih, kar je vsekakor zelo sumljivo. Oblasti v mestu Portsmouth pa so v samo 24 urah zabeležile tri primere prevelikega odmerka z usodnimi posledicami, in sicer pri odvisnikih, ki so uporabili prav to kombinacijo mamila. "Ljudje mislijo, da uporabljajo heroin, a kombinacija teh dveh substanc je pogubna," je za lokalni časopis pojasnil medicinski strokovnjak. Sicer pa se je ta kombinacija heroina in fentanila prvič pojavila že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, in sicer v Belgiji.

Kakorkoli že, v neki restavraciji, ki jo je Philip pogosto obiskoval, so potrdili, da je bil še v soboto, večer pred smrtjo, pri njih in si privoščil hamburger. Po pričevanjih uslužbencev je pil brusnični sok in bil videti povsem v redu. V nasprotju z njimi ga je eden od njegovih sosedov označil za 'izmučeno dušo', neka soseda pa je povedala:

"V zadnjem času ni bil videti dobro, kot da z mislimi ne bi bil prisoten. Mislim, da sta s punco stalno prekinjala razmerje. Tukaj je živel dolgo in vsi so ga imeli radi, a vsi so tudi vedeli, da ima težave z mamili." Uradno se je v javnosti zadnjič pojavil januarja, in sicer na slovitem filmskem festivalu Sundance. Po pisanju tamkajšnjih medijev ni bil niti najmanj prijazen ali ustrežljiv, videti pa je bil zelo slabo. Bledost, temni podočnjaki in prazen pogled so izdajali, da se bojuje s hudo odvisnostjo. Kljub temu je - povsem v svojem slogu - med premiernim predvajanjem svojih dveh novih filmov, trilerja A Most Wanted Man in drame God's Pocket, profesionalno opravil vse, kar so od njega zahtevali, med drugim je tudi pridno poziral s kolegoma Rachel McAdams in Willemom Dafoejem. Res pa je, da večine dogovorjenih intervjujev preprosto ni bil sposoben dati.

Njegova smrt seveda ni šokirala le njegovih najbližjih in oboževalcev, ampak tudi hollywoodske kolege, ki so družabna omrežja dobesedno zasuli s statusi in komentarji, posvečenimi temu igralskemu velikanu. Gwyneth Paltrow, ki je z njim igrala v kriminalki Nadarjeni gospod Ripley, je na Twitterju napisala: "Bil je pravi genij!" George Clooney, ki je s Philipom sodeloval pri ustvarjanju drame Marčeve ide, je izjavil, da ni besed, s katerimi bi se dalo opisati to tragedijo: "To je preprosto grozno." Tom Hanks, njegov soigralec iz komične drame Wilsonova vojna, je tudi spregovoril o njegovi smrti: "To je grozen dan za tiste, ki so delali s Philipom. Bil je ogromen talent. Naša srca so odprta do njegove družine." Julianne Moore je s pokojnikom igrala v kar treh filmih, Vroče noči, Magnolija in Veliki Lebowski, zato ga je odlično poznala. "Imam se za srečnico, ker sem ga poznala in ker sem delala z izrednim Philipom. Vest o njegovi smrti me je zelo razžalostila," je izjavila 53-letnica in obenem javno izrekla sožalje njegovi družini. Svojo neizmerno žalost na Facebooku je izrazil tudi oskarjevec Jeff Bridges, ki je s Philipom blestel v filmu Veliki Lebowski: "Bil sem šokiran, ko sem slišal, da je Philip Seymour umrl. Užival sem v delu z njim."

Aaron Paul, zvezdnik izredno priljubljene serije Kriva pota, ki je s Hoffmanom sodeloval v akcijskem trilerju Misija: Nemogoče 3, je bil prav tako globoko pretresen: "Izgubili smo enega od največjih. Vedno te bom pogrešal." Sam Claflin, njegov soigralec iz uspešnice Igre lakote: Kruto maščevanje, pa preprosto ni mogel verjeti, da njegovega cenjenega kolega ni več: "Sem šokiran, žalosten in brez besed. Resnično prečudovit človek, z določeno mero magije. Moj junak. Z mislimi sem pri njegovi družini." Oglasil se je tudi legendarni Robert De Niro: "Bil je prečudovit igralec. Nadarjen. Imel je še veliko pred sabo, veliko za živeti. To je ena tistih situacij, ko si rečeš, da se to ne bi smelo zgoditi."

Jennifer Lawrence, ki je ob njem prav tako igrala v franšizi Igre lakote, ga je opisala kot neverjetnega igralca, Kevin Costner je zatrdil, da Philip pripada krogu zares velikih igralcev, Gary Oldman pa je izjavil, da je bil poseben in da se je znašel na seznamu ljudi, s katerimi si je nekoč želel sodelovati. Svoja sožalja so na najrazličnejše načine med prvimi izrazili še Jim Carrey, Steve Martin, Albert Brooks, Ricky Gervais, Mia Farrow, Whoopi Goldberg, Lindsay Pearce ... "Užaloščeni smo zaradi izgube našega ljubljenega Phila, cenimo ljubezen in podporo, ki jo dobivamo od vseh vas. To je tragična in nenadna izguba, zato vas prosimo, da spoštujete našo zasebnost v trenutkih žalovanja. Naj bo Phil v vaših mislih in molitvah," pa je sporočila njegova družina v uradni izjavi za medije. Počivaj v miru, Philip.

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri