Pharrell Williams: Svoje punce je redno varal

Pharrell Williams, ki ga večina pozna po njegovi planetarni uspešnici Happy, je bil nekoč velik ženskar, ki je ljubil tudi številne slavne lepotice. Ko se je že zdelo, da se nikoli ne bo ustalil, je srečo našel v objemu sedanje soproge, za katero pa se je moral pošteno potruditi.

"Težko mi je odrasti. Nisem pripravljen ..."  (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
5. 6. 2014

Pevec, tekstopisec, raper, glasbeni producent in modni oblikovalec Pharrell Williams se je na sceni pojavil že leta 1992, ko je napisal verze in produciral uspešnico Rump Shaker skupine Wreckx-N-Effect. Od konca devetdesetih se je z dolgoletnim prijateljem, ameriškim glasbenikom in producentom Chadom Hugom, s katerim sta bila najprej znana kot člana glasbene skupine The Neptunes, nato pa kot istoimenski produkcijski tandem, počasi, a zanesljivo uveljavljal kot pisec besedil in producent mainstream glasbe.

Prijatelja sta uspehe žela tako na področju popa (napisala in producirala sta uspešnico I'm a Slave 4 U, ki jo izvaja Britney Spears), kot tudi rapa (poskrbela sta za produkcijo singla Grindin' raperja Clipsa) in sodobnega r'n'b-ja (sodelovala sta z Babyfaceom pri pesmi There She Goes).

Pharrell se je kmalu začel pojavljati tudi v videospotih, saj je gostoval v številnih pesmih, med drugim v Jay-Z-jevi Excuse Me Miss in Snoop Doggovi Beautiful, leta 2003 pa je objavil svoj prvi samostojni singel z naslovom Frontin'. Tri leta pozneje je izšel njegov debitantski album In My Mind, drugi in za zdaj zadnji album, ki ga je poimenoval Girl, pa je luč sveta ugledal marca letos.

Med izidom prvega in drugega albuma je torej minilo kar osem let, a glasbenik v tem času ni miroval. Nasprotno, imel je polne roke dela, saj je sodeloval s številnimi slovitimi glasbenimi imeni, med drugim z Britney Spears, Jay-Z-jem, Solange Knowles in celo Madonno. Med njegove zadnje odmevne uspešnice spadajo Blurred Lines, ki je nastala v sodelovanju z Robinom Thickom, Get Lucky, ki jo je izvedel s popularnim francoskim house tandemom Daft Punk, in seveda Happy. Do danes je v bogati karieri osvojil že sedem grammyjev, poleg tega pa je osnoval modno znamko Billionaire Boys Club in linijo obutve Ice Cream.

"Linijo sem tako poimenoval zato, ker sta to dve stvari, ki poganjata svet. Ice je diamant, Cream pa gotovina," je pojasnil. Če ste pomislili, da smo našteli že vse, s čimer se ukvarja ta zvezdnik, pa ste se pošteno ušteli. Pharrell je med drugim še lastnik butika v New Yorku in solastnik glasbene založbe Star Trak Entertainment, oblikoval je nakit in očala za slovito modno znamko Louis Vuitton in osnoval podjetje i am OTHER. Zahvaljujoč vsemu temu ima danes kar 155 milijonov ameriških zelencev.

Cilj: Zaslužiti 500 milijonov dolarjev!

"Moj cilj je zaslužiti 500 milijonov dolarjev. Obdržal bom samo milijon, za svojo družino," je izjavil v intervjuju za slovito glasbeno revijo Rolling Stone in pojasnil, da namerava preostanek denarja podariti v dobrodelne namene. Morda se razlog za tako plemenito razmišljanje skriva v njegovem otroštvu, ki še zdaleč ni bilo tako luksuzno kot njegovo današnje življenje. Nasprotno, njegovi družini je pogosto komaj uspelo plačati vse položnice.

Pharrell Williams, ki se je rodil 5. aprila 1973 v Virginia Beachu v ameriški zvezni državi Virginia, kjer je tudi odraščal, je najstarejši od treh sinov Pharaoha in Carolyn Williams. Njegova mama je delala kot učiteljica, oče pa je bil mojster za vse, ki se je ukvarjal z različnimi popravili v hišah v soseščini.

"Nismo bili ravno revni kot v deželah tretjega sveta, a jedli smo veliko fižola," je nekoč povedal njegov brat David. Pharrell, ki je takoj, ko je obogatel, staršema kupil hišo, je kot mladenič poslušal skoraj vse glasbene žanre in izvajalce, od Michaela Jacksona in Stevieja Wonderja do skupin Queen in Guns N' Roses, katere pevec Axl Rose se mu je zdel največji rokovski zvezdnik vseh časov. Ljubezen, ki jo je gojil do glasbe, je še dodatno spodbujala njegova babica, ki mu je predlagala, da se pridruži šolskemu orkestru. Pharrell je njen predlog upošteval in v orkestru igral bobne, kar se mu je izplačalo, saj je pozneje poudarjal, da se je prav v tistem obdobju naučil discipline: "Biti bobnar je mega mačistična stvar. Nenehno poskušam biti boljši. Tega sem se naučil v glasbenem kampu. Vadili smo kot v vojski."

The Neptunes

Prav v poletnem glasbenem kampu je spoznal Chada Huga, ki je pozneje postal njegov poslovni partner. Nadarjena fanta, ki sta s prijateljema Shayem Haleyjem in Mikom Etheridgem ustanovila skupino The Neptunes, je na šolskem tekmovanju glasbenih talentov odkril glasbenik in producent Teddy Riley, ki je sodeloval celo z Michaelom Jacksonom in je imel svoj glasbeni studio v bližini srednje šole Princess Anne, ki sta jo obiskovala Pharrell in Chad.

Dijakoma prvega letnika je prepustil svoj studio, v katerem sta ustvarjala in snemala pesmi, pozneje, ko sta opravila maturo, pa je z njima podpisal pogodbo o sodelovanju. Leta 1992 sta fanta požela prvi uspeh, saj sta prodala verze in producirala pesem Rump Shaker, ob koncu devetdesetih pa sta bila že zelo iskana med največjimi glasbenimi imeni, kot sta Snoop Dogg in Janet Jackson. V začetku novega tisočletja sta skupaj z že omenjenim prijateljem Shayem ustanovila skupino N.E.R.D in začela nastopati, a pesmi, ki sta jih pisala zase, nikoli niso požele tako velikega uspeha kot tiste, ki sta jih pisala in producirala za druge izvajalce.

Se je pa zato Pharrell s svojim bendom in turnejo iz anonimnega producenta prelevil v izvajalca, ki je v očeh številnih žensk postajal simbol seksa. Kot gost priljubljenega pogovornega šova Oprah Winfrey je celo priznal, da sta mu slava in denar takrat udarila v glavo. Ego mu je po hitrem postopku zrasel in novopečeni zvezdnik je užival v vseh stvareh, ki so se mu ponujale. Med drugim je bil stalni gost divjih zabav na jahtah, upreti pa se seveda ni mogel niti številnim pripadnicam nežnejšega spola, ki so ga obletavale.

Punce!

Med njimi sta bili slavni lepotici, ki sta se prav zaradi njega celo javno sprli in skoraj stepli. Ko je bil leta 2003 v razmerju z angleško oblikovalko nakita in nekdanjo manekenko Jade Jagger, se je po nekem nastopu spogledoval s pevko Christino Aguilera, zato je hčerka Micka Jaggerja izgubila živce in podivjala. Spogledovanje je prekinila tako, da se je postavila vmes, s komolcem udarila pevko pod rebra, zgrabila fanta in ga odvlekla domov. Zaradi scene, ki jo je priredila pred očmi skupnih prijateljev, jo je Pharrell zapustil.

"Ne morem biti z ljubosumno punco, ni teorije," je svojo odločitev pozneje pojasnil radovednim predstavnikom sedme sile. Menda je kmalu zatem navezal stik s Christino, s katero naj bi se nekaj časa videval, čeprav tega nihče od njiju nikoli ni potrdil. Je pa zato njegovo srce kmalu osvojila še ena glasbenica, šest let mlajša Kelis, ki je po tem, ko sta se razšla, v nekem intervjuju izjavila, da jo je zelo razočaral: "Nikoli nisva bila v zvezi. Zdaj sva v istem odnosu kot prej, razen kar se tiče seksa. Preveč mi je bilo do njega. Zaradi Pharrella sem začela verjeti, da vsi moški varajo."

Sledilo je razmerje z Alesho Dixon, pet let mlajšo angleško pevko dekliške skupine Mis-Teeq, ki jo je prvič videl na naslovnici slovite revije za moške FHM in se tako navdušil nad njo, da jo je takoj poklical in angažiral v videospotu za pesem She Wants To Move svoje skupine N.E.R.D. Na žalost je razpadlo tudi to razmerje in Alesho je nadomestila umetnica Vashtie Kola, s katero naj bi si tudi po koncu triletnega razmerja sem ter tja privoščil seks brez obveznosti. Menda sta še danes v stikih in menda ji Pharrell z veseljem priskoči na pomoč, če kaj potrebuje. O njegovi navdušenosti nad njo priča tudi to, da jo drugim glasbenikom priporoča kot odlično strokovnjakinjo za snemanje videospotov.

Prav nobenemu od omenjenih deklet pa zvezdnik ni mogel ostati zvest. Čeprav je bil skoraj ves čas v razmerjih, se je več let na vso moč trudil osvojiti srce modne oblikovalke Helen Lasichanh, ki pa - v nasprotju z večino drugih - ni podlegla njegovemu šarmu. Bila je namreč v srečnem razmerju in ni kazala niti najmanjšega zanimanja zanj. "Na polovico mojih sporočil sploh ni odgovarjala, a me to ni motilo, ker sem imel goro denarja in sem mislil, da imam pravico do vsega. No, na koncu pa sem se sprijaznil s tem, da je ne zanimam in da ima fanta," je pozneje povedal Oprah. Ker mu ni preostalo drugega, je naposled privolil, da bosta samo prijatelja. Ta prijateljski odnos pa je trajal dve leti, dokler se Helen ni razšla s fantom.

"Ko je bila končno samska in dostopna, sem jo večkrat prizadel. Nisem se bil pripravljen odreči samskemu življenju. Mislil sem, da bi lahko tako živel še deset let. Toda vprašal sem se, ali si to res želim, in se odločil, da si ne. Potem sva začela razmerje," se spominja Pharrell, ki je vse skupaj opisal precej preprosto, a njuno razmerje je bilo resnici na ljubo daleč od preprostega. Ko je končno osvojil njeno srce, se mu namreč ni zdela več tako zelo zanimiva. Tudi ko je v začetku leta 2008 zanosila, se ni bil pripravljen vezati. V tistem obdobju je govoril, da so njegovi kovčki Louis Vuitton njegova družina.

Užival je v penthousu v 40. nadstropju s pogledom na ocean in razlagal, da obožuje risanke in da je odvisen od računalniških igric.

"Težko mi je odrasti. Nisem pripravljen," je govoril, Helen pa je trpela v tišini. 'Težko odločitev', s katero se je odrekel razuzdanemu življenju samskega superzvednika, je sprejel šele leta 2010, ko sta tudi uradno postala par. Zaročila sta se julija 2012, oktobra lani pa sta se sprehodila do oltarja. Večno zvestobo sta si zaprisegla na mali slovesnosti v Miamiju, natančneje na jahti s simboličnim imenom Never Say Never (Nikoli ne reci nikoli). Na poroki, na kateri sta nastopila Busta Rhymes in Usher, sta oba nosila karirasta oblačila, ravno tako kot večina svatov, med katerimi je bil najpomembnejši njun petletni sinček Rocket Man.

Ker se njegova soproga Helen nikoli ni razgovorila za medije, je o njej posledično zelo malo znanega, ve se le to, da se je nekoč ukvarjala z manekenstvom, danes pa je modna oblikovalka. Slavnega soproga sicer pogosto spremlja na različnih družabnih dogodkih, a svoje zasebno življenje ohranja daleč stran od javnosti. Pharrellova nekdanja ljubezen Alesha je nekoč izjavila, da je 175 centimetrov visoki glasbenik prenizek za njen okus, njegove sedanje srčne izbranke pa to ne moti. Čeprav je visoka kar 180 centimetrov, brez pomislekov nosi čevlje z visokimi petami tudi takrat, kadar je z njim.

"V najinem razmerju je vsaka noč kot tista, ko otrok prespi nekje drugje in lahko uživava sama. Helen je moja najboljša prijateljica in mislim, da je to najpomembnejše v razmerju," pravi Pharrell, ki je med drugim znan tudi kot ustanovitelj dobrodelne organizacije From One Hand To AnOTHER. Gre za organizacijo, ki skrbi za mlade ljudi, stare od 7 do 20 let, ki živijo v problematičnih skupnostih po vsej Ameriki. V rojstnem mestu Virginia Beach pa je dal zgraditi 35 milijonov dolarjev vreden center, namenjen mladim. Pohvalno!

Napisal: Tim Jeras za revijo Story