Patrick Swayze bije peklenski boj

Konec avgusta je svet obšla novica, da je ameriški igralec Patrick Swayze čudežno ozdravel. Navdušenje nad njegovim okrevanjem pa je bilo le kratkega daha. Veselje so namreč skalili zadnji izvidi zdravnikov ...

28. 11. 2008

Ko po močni kemoterapiji zdravniki pri holivudskem zvezdniku niso več našli rakavih celic, se je zdelo, da si je igralec opomogel, v zadnjih mesecih se je celo z vso vnemo vrgel nazaj na delo. Pred kamerami je stal tudi po 12 ur dnevno ...

Ni bil presenečen

Potem pa naj bi pred dnevi Patrick Swayze od zdravnikov prejel slabe novice, da se je rak spet pojavil in da naj bi metastaziral na jetra.

Patricka slaba novica ni presenetila, saj je pri sebi že čutil, da ni vse v redu, več tednov se je namreč nadvse slabo počutil.

Po trditvah virov, ki so priljubljenemu zvezdniku blizu, naj bi bil zdaj prepričan, da mu ni več pomoči, zato je že povabil družinske člane in prijatelje, da zadnji mesec ali dva, kolikor naj bi mu še ostalo življenja, preživijo z njim.

Njegov boj z rakom

'Moja bitka z rakom je pekel na zemlji'

Januarja ni nihče pričakoval, da bo Patrick Swayze avgusta praznoval 56. rojstni dan. Niti njegova 52-letna žena Lisa Niemi niti odgovorni zdravniki, ki so mu postavili grozovito diagnozo. Toda zgodilo se je nekaj neverjetnega in Patrick je pol leta kasneje kratko in jedrnato komentiral svojo ozdravitev:

“Jaz sem pravi čudež!”

Pred kratkim je imel ganljiv intervju, v katerem je govoril o svoji bitki z zahrbtno boleznijo. Tik pred koncem snemanja televizijske serije The Beast, v katerem igra agenta FBI Barkerja, je izjavil:

“Delam tako trdo, kot že dolgo ne. Dvanajst ur na dan.”

Pomagal je mlečni napitek

Več kot očitno je bilo, da uživa prav v vsaki sekundi snemanja. Ponovno je bil dobro videti in celo zredil naj bi se.

“S posebnim mlečnim napitkom, ki zagotavlja mišično maso, sem pridobil devet kilogramov,” je pojasnil in si ob tem nadel nasmešek na svoj mladostni obraz.

Kemoterapija

Ko tema pogovora nanese na raka, postane resen:

“Kemoterapija je pekel na Zemlji. To je težka tekma proti smrti.”

Takrat je bil še prepričan, da je tekmo zmagal:

“Ob zadnji preiskavi zdravniki niso odkrili nobenih rakavih celic. Rak je preprosto izginil!”

Začelo se je nedolžno

”Decembra sem imel neznatne, a nenehne prebavne motnje. Temu so se pridružili še težave z želodcem in nekakšno ščipanje v črevesju.”

Obiskal je zdravnika, ki je poskrbel za biopsijo. Ta je dala znan, grozovit rezultat – rak na trebušni slinavki. Že takrat bi moral ostati na univerzitetni kliniki, a tega ni hotel:

“Hotel sem delati naprej, zdravnike pa mi je uspelo prepričati, da so me obravnavali drugače kot sicer, torej ne po ustaljenem postopku.”

Zdravniška ekipa univerze Stanford se je odločila za zelo redko metodo zdravljenja.

“To je bila običajna kemoterapija, dopolnjena z eksperimentalnim zdravilom vatalanib. Tako lahko ravnajo z zelo majhnim odstotkom bolnikov in le redki med njimi prenesejo takšno zdravljenje in peklenske bolečine.”

Patrick pa očitno prenese vse.

“Na gospoda Swayzeja je možnost nadaljevanja snemanja delovala kot dodatna terapija,” pravijo njegovi zdravniki in občudujejo njegovo vztrajnost.

Mrtev človek

“Najtežje je razmišljati pozitivno,” priznava zvezdnik in dodaja:

“Predvsem zato, ker ti vse statistike govorijo, da si mrtev človek.”

A Swayzi je uspel nekako potlačiti vse, kar je vedel o raku na trebušni slinavki in njegovih uničujočih posledicah.

“Brez Lise mi ne bi nikoli uspelo,” hvaležno pravi igralec o ženski, s katero je poročen že 32 let in s katero bi rad praznoval zlato obletnico poroke. Najmanj zlato!

A kaj zdaj?

... po zadnjih novicah Patrick ni več prepričan, da mu je še kaj upanja. O tem, da verjame, da bo umrl, je menda že govoril tudi z ženo in otroci. Navkljub brezupu, ki ga je ob zadnjih novicah zajelo, pa naj bi se ponovno odločil za kemoterapijo.

Očitno se ne bo vdal povsem brez boja!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri