Patrick Ness: Zvezdniški pisatelj za najstnike

N a slovenskih osnovnih šolah visijo njegove slike, njegove knjige najstniki berejo kot nori. Ko je bil Patrick Ness na obisku v ljubljanskem Cankarjevem domu, je bil hram slovenske kulture poln do zadnjega kotička.

Patrick Ness (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
6. 12. 2013

Mladi bralci ga obožujejo. In Patrick je na Twitterju drugim pisateljem priporočil: "Če vas povabijo v Slovenijo, pojdite. So zabavna in izobražena knjižna druščina."

42-letni Patrick je danes državljan Velike Britanije, sicer pa je rojen v ZDA, v družini ameriškega vojaka. Iz Virginije so se preselili na Havaje, nato v glavno mesto Washington in končno v Los Angeles, kjer je Ness obiskoval tudi univerzo.

Svojo prvo zgodbo je objavil leta 1997 v reviji Genere, nato pa se je počasi lotil romanov in se preselil v London. Leta 2006 se je v Angliji poročil s svojim partnerjem.

A Ness ima tudi nekaj akademskih izkušenj, saj je poučeval kreativno pisanje na oxfordski univerzi, pisal pa je za nekaj pomembnih angleških časopisov in revij: The Daily Telegraph, The Times Literary Supplement, The Sunday Telegraph in The Guardian.

Med obiskom v Sloveniji je povedal, da je že v otroštvu vedel, da bo pisatelj, a če bi znal peti, bi morda raje postal pevec. Že v svojem govoru na slavnostnem odprtju knjižnega sejma v Sloveniji je povedal, kako pomembno vlogo so v njegovem življenju odigrale knjižnice in knjižničarji, ki so izredno pomembni in dragoceni promotorji knjig. Vedno je veliko pisal in veliko bral. Ko je imel pripravljeno prvo knjigo, si je našel agenta, ta mu je našel založnika in imel je srečo. Danes živi samo od pisanja.

V slovenščini lahko prebiramo njegova nagrajena dela: trilogijo Hrup in kaos (Na begu, Zakaj in zato, Vojna pošasti) in ilustrirani roman Sedem minut čez polnoč. Novo delo za mladino More Than This je v izvirniku izšlo septembra 2013, za odrasle bralce pa je napisal še dela The Crane Wife, The Crash of Hennington in Topics About Which I Know Nothing