Ozzy Osbourn: Hotel je zaklati mamo in zažgati sestro

Znanstveno podjetje Knome je analiziralo gene Ozzyja Osbourna in ugotovilo, da je 'princ teme' potomec neandertalca, starega Rimljana, zloglasnega izobčenca in razbojnika Jesseja Jamesa, ruskega carja Nikolaja II. in kralja Jurija I.: "To ni presenečenje za mojo soprogo Sharon in številne policijske postaje po vsem svetu."

5. 1. 2013

Znanstvenikom se zdi zanimiva tudi njegova kombinacija genov, ki mu je pomagala, da je preživel vsa ta leta, čeprav je včasih popil tudi štiri steklenice konjaka na dan.

"Glede na bazene alkohola, ki sem jih popil v vseh teh letih, dejansko ne obstajajo prepričljivi medicinski razlogi, da sem živ," je izsledke raziskave komentiral Ozzy Osbourne, ki meni, da je njegovo telo medicinsko čudo, zato bi moralo biti razstavljeno v muzeju.

To pove veliko o življenju rokerja, ki se je kot John Michael 'Ozzy' Osbourne rodil 3. decembra 1948 v birminghamski četrti Aston. Lillian, ki je bila zaposlena v podjetju z avtomobilskimi deli, in orodjar Jack sta imela poleg njega še pet otrok, sinova Paula in Tonyja ter hčerke Jean, Iris in Gillian. Oba sta naporno delala vse dneve in noči, Ozzy, ki je vzdevek kot okrajšavo priimka dobil že v šoli, pa nima ravno lepih spominov na svoje otroštvo:

"Nikoli se nisem počutil dobro v svoji koži, bilo me je strah. Iz nekega razloga sem že od nekdaj preplašena duša."

Njegovo odraščanje je postajalo čedalje težje, oče ga je pogosto pretepal, zato so ga - kot je pozneje priznal tudi sam - neredko mučile morbidne misli o tem, da bi se moral obesiti. Poleg tega je pogosto razmišljal, da bi lahko zaklal mamo ali zažgal eno od sester, včasih pa je pomislil, da bi ubil kakšno potepuško mačko. Takšne misli so se mu začele porajati po tem, ko sta ga kot 11-letnika redno spolno zlorabljala dva fanta, ko se je vračal iz šole:

"Vedno sta me čakala dva fanta. Prisilila sta me, da sem delno slekel hlače, potem pa sta se me dotikala in počela vse možne neumnosti. Trajalo je celo večnost. Bilo je grozno, mami ali očetu pa sem se bal karkoli reči. To, kar sta mi počela, me je povsem uničilo."

Še dodatno breme zanj je bila revščina osemčlanske družine, ki je živela v majhnem stanovanju z le dvema sobama. V šoli Prince Albert Junior ni bilo nič boljše, ker sta ga mučili disleksija in motnja pomanjkanja koncentracije, tako da sploh ni mogel spremljati pouka. Toda takrat nihče ni ugotovil, da ima težave, zato mu niso niti poskušali pomagati. Šele po več letih se je Ozzy spoprijel s svojimi težavami in s pomočjo terapevta mu je šele v šestem desetletju življenja uspelo prebrati prvo knjigo:

"Nikoli nisem bil dober pri izpitih in nihče ni dojel, da imam disleksijo. Nisem razumel matematike, angleščine in geografije. Pravopis? Kaj, hudiča, je z njim? Edini predmet, ki sem ga imel rad, je bila likovna umetnost, ker smo samo risali. Zdaj moram vsak dan voditi dnevnik, kaj vse sem počel, kar je precej težko, zato s seboj stalno nosim diktafon. Če v glavi slišim kakšno melodijo ali pesem, jo moram takoj posneti, saj se je v nasprotnem primeru nikoli več ne bom spomnil. Ne morem brati, ne morem se koncentrirati in ničesar si ne zapomnim. Kakšnega posebnega zaupanja nimam niti v svojo sposobnost presojanja. Vse, za kar mislim, da je dobro, je v resnici slabo in obratno."

Z branjem si torej ni mogel krajšati časa, zato pa je oboževal glasbo. Njegova najljubša skupina je bila legendarna zasedba The Beatles. Pogosto je sanjaril, da bi bilo krasno, če bi se Paul McCartney poročil z eno izmed njegovih sester, in še danes ne pozabi povedati, da je nanj najbolj vplival prav ta kultni bend.

"Vedno sem želel narediti nekaj dobrega, da bi bili starši ponosni name, a od njih nikoli nisem dobil neke podpore. Oče je delal ponoči, mama podnevi, od nas pa se je pričakovalo, da bomo našli kakšno službo. Bil sem sanjač, predstavljal sem si prekrasne stvari in sanjaril o tem, da bom imel prečudovito življenje. A prekleta realnost je bila povsem drugačna. Spominjam se, ko sem šel nekega dne v šolo in zamujal, pred vrati pa je stal ravnatelj, ki mi je rekel: 'Nikoli več nočem videti, da zamujaš. Pojdi domov, nisi dovolj čist!' To me je vedno spremljalo ... Nismo imeli denarja. Ko ti nekdo reče, da nisi dovolj čist, te je sram," se bolečih trenutkov spominja 64-letnik, ki je že pri 15 letih šolanje obesil na klin.

Takrat si je moral najti službo, zato je delal na gradbiščih, preizkusil se je kot vajenec nekega vodovodnega inštalaterja, v avtomobile je vgrajeval hupe, nekaj časa pa je delal tudi v lokalni klavnici.

Da bi preživel, se je zatekel h kriminalu, v katerem pa se ni najbolje izkazal. Enkrat je poskušal ukrasti televizijo in z njo preskočiti ograjo, kar pa mu ni uspelo. Tik pred 18. rojstnim dnem je bil obsojen zaradi vloma, pri katerem je nosil rokavice brez prstov, zato so ga policisti s pomočjo prstnih odtisov z lahkoto našli. Ker ni imel denarja in ni mogel plačati kazni, ki mu jo je odredilo sodišče, je bil obsojen na tri mesece zaporne kazni v zaporu Winson Green. Tam si je dal narediti tudi svojo prvo tetovažo - vzdevek Ozzy, ki krasi prste njegove roke. Življenje v zaporu mu ni bilo všeč, zato se je odločil, da se ne bo več ukvarjal s kriminalnimi dejavnostmi. Zatočišče pred težavami je našel v glasbi:

"Glasba mi je bila od nekdaj izredno pomembna in igral sem v nekem bendu, ki se je imenoval Rare Breed, a mi je šel kitarist na živce. Tony, Geezer in Bill so igrali v bendih, ki so razpadli v istem obdobju, in tako smo nastali mi. Tonyja sem poznal na videz, ker sva skupaj hodila v šolo, a je bil starejši od mene. Enkrat sem šel v trgovino s ploščami in tam nalepil listek z napisom Ozzy Zig išče nastope. Tako sem si takrat pravil, ker sem mislil, da to zveni super, da bo to ime pri vseh zbudilo zanimanje in da bodo začeli spraševati po meni. Potem se je pojavil Tony, ki je mislil, da sem totalni idiot, a na koncu sva vendarle postala del istega benda. Nasproti dvorane, v kateri smo imeli vaje, je bil kino, v katerem so predvajali grozljivke. Zdelo se mi je čudno, da so ljudje zapravljali kar precej denarja za vstopnice, da so lahko gledali nekaj, kar jih bo prestrašilo. Nas takrat pravzaprav nihče ni hotel poslušati, zato smo se odločili, da bomo igrali malo bolj strašno glasbo. Ta glasba nam je bila všeč in tako smo začeli. Spominjam se, da smo sedeli za šankom in rekli, da si moramo izmisliti boljše ime, kot je Earth, kakor smo se imenovali takrat. Geezer je predlagal Black Sabbath po istoimenskem filmu."

In tako je Ozzy s Tonyjem Iommijem, Geezerjem Butlerjem in Billom Wardom ustanovil svetovno znano skupino, ki mu je prinesla planetarno slavo, uspešnice, kot sta Paranoid in Iron Man, pa danes poznajo skoraj vsi. Ozzy in njegovi kolegi iz benda so verjeli v krilatico seks, mamila in rokenrol in po hitrem postopku postali odvisniki od trdih mamil. Vplivu opiatov je najbolj podlegel prav Ozzy, ki je takrat spoznal 17-letno Sharon Arden, katere oče Don je bil menedžer skupine Black Sabbath, ona pa je delala kot receptorka v njegovem podjetju. Čeprav si Ozzy in Sharon še danes delita življenje, in čeprav je prav ona njegova največja ljubezen, sta se zaljubila šele nekaj let po prvem srečanju. V obdobju, ko je skupina Black Sabbath začela žeti uspehe in objavljati albume, je pevčevo srce namreč osvojila Thelma Mayfair, ki jo je spoznal leta 1970 v klubu Rum Runner, v katerem je delala kot garderoberka. Da gre za pravo ljubezen, sta kmalu potrdila s skupnim življenjem, leta 1971 pa sta zaplavala v zakonske vode. Po poroki je ona ostala na Otoku, ženin pa se je kmalu odpravil v Ameriko, kjer je nastopal s svojo skupino. Čeprav ga je doma čakala soproga, ki mu je povila hčerki Jessico Starshine in sina Louisa Johna, Ozzy pa je posvojil njenega sina Elliota Kingsleyja, se je še vedno vedel, kot da ne bi bil v resnem razmerju, kaj šele v zakonu. Seks z več puncami v eni sami noči, opijanje in jemanje mamil so postali del njegovega rokovskega življenja, ves ta čas pa ga je Thelma potrpežljivo čakala:

"Obžalujem, da sem se tako vedel do nje. Bil sem mlad, pijan, zadet, bil sem velika zvezda in mislil sem, da mi je soproga dala dovoljenje, da se vedem kot gad. Thelmo sem imel rad, a se nisem temu primerno obnašal. Tej ženski sem priredil pravi pekel. Nikoli se ne bi smel poročiti z njo, ker si ni zaslužila, da kdorkoli tako ravna z njo. Bil sem nočna mora!"

V zgodnjih dvajsetih pa ni bil le slab mož, ampak tudi oče, kar med drugim dokazuje to, da je pred nekaj leti izjavil, da ni povsem prepričan, katerega leta se je rodila njegova najstarejša hčerka Jessica. Pa ne zato, ker je ne bi imel rad ali ker mu ne bi bilo mar zanjo, ampak se je takrat tako močno drogiral, da večino časa sploh ni vedel, kaj počne.

Podobno je bilo tudi z drugimi fanti iz benda, ki pa niso mogli več trpeti njegovih megalomanskih zahtev, ko je šlo za odvisnosti, zato so ga leta 1979 vrgli iz benda. Povsem zlomljen se je zaprl v sobo losangeleškega hotela Le Parc, kjer se je le opijal in nezdravo prehranjeval. Takrat je dobil ponudbo, ki je preprosto ni mogel zavrniti. Na vrata mu je potrkala Sharon Arden in se mu ponudila, da bi bila njegova menedžerka. V tistem času je proti dokončnemu koncu plul tudi njegov prvi zakon, in ko je Thelmi povedal, da je njegovo razmerje s Sharon resno in da se je zaljubil do ušes, sta se tudi uradno ločila. Začel je solistično kariero, Sharon je od očeta odkupila pogodbo z njim, leta 1982 pa sta se na Havajih poročila. Njeni starši so močno nasprotovali njuni zvezi, zato sta se ji celo odrekla in Sharon se z njima ni pogovarjala več desetletij. V začetku zveze, ko je bila noseča, je prišla na obisk k svoji mami Hope, ta pa je nanjo naščuvala svoje pse, ki so jo napadli. Zaradi šoka in padca je izgubila otroka. Njen oče Don se ni obnašal prav nič lepše. Nekoč je Ozzyja povabil v lokalni pub, da bi mu pojasnil, da ne odobrava njune zveze, in ker je za vsako ceno hotel, da bi razmerje razpadlo, mu je natvezil različne laži. Pevcu je med drugim rekel, da ga Sharon vara, da je seksualno deviantna, da je poskušala zapeljati celo njega, lastnega očeta, in da je z njim le zato, ker se želi dokopati do njegovega denarja.

"Prekleto, Sharon, tvoj oče ni normalen," je bil rokerjev odziv po tem pogovoru. Odkar sta skupaj, Ozzy ves čas opominja, da mu je prav Sharon rešila življenje in kariero. Če se mu ne bi posvetila v zasebnem in poslovnem življenju, bi - kot sam pravi - že zdavnaj umrl zaradi alkohola in vseh mamil, ki jih je jemal:

"Če ne bi bilo Sharon, bi bil zdaj mrtev. Pomagala mi je, da postanem moški, kakršen sem zdaj."

V njuni zvezi nikoli ni primanjkovalo ljubezni, res pa je, da je bila pogosto zelo eksplozivna in nasilna. Oba sta priznala, da sta se medsebojno pretepala, nekoč se je celo zgodilo, da jo je Ozzy pod vplivom mamil tako močno mahnil, da ji je izbil več zob. Po tem, ko je leta 1989 v le nekaj urah popil štiri steklenice vodke, jo je poskušal celo zadaviti, a se tega nasilnega dejanja ne spominja:

"Da, poskušal sem jo zadaviti, in to je nekaj, kar najbolj obžalujem in zaradi česar se najbolj kesam. Zaradi alkohola in mamil se mi je zmračilo pred očmi. Naslednje jutro sem se zbudil v zaporniški celici. Hvala bogu, da me ni tožila, ker so me hoteli policisti pustiti kar tam. Niti po tem dogodku pa nisem nehal piti."

Njuni prepiri so postali skoraj legendarni in so se nadaljevali tudi po rojstvih njunih treh otrok, hčerk Aimee in Kelly ter sina Jacka. Ko je nekoč nastopil v San Antoniu, ga je Sharon menda vrgla iz hotelske sobe, on pa si je v vinjenem stanju nadel njena oblačila in zakrivil novo kaznivo dejanje. Uriniral je na zid, ki pa ni bil navaden zid, ampak del zgodovinske trdnjave Alamo, ki je v Ameriki pod spomeniškim varstvom. Policisti so se hitro zbrali okoli vinjenega pevca in mu namenili nekaj ostrih besed:

"Ti odvratni gad, ku... sin, ali sploh kaj spoštuješ? Sine, če ščiješ po Alamu, ščiješ po državi Teksas."

Njegovo dejanje je tako razburilo prebivalce Teksasa, da so mu prepovedali vnovični prihod v San Antonio. Dovoljenje je spet dobil šele deset let pozneje. Vse to se je dogajalo leta 1982, leto dni prej pa si je Ozzy privoščil nekaj še bolj šokantnega. Med sestankom z direktorji neke glasbene založbe v Los Angelesu je odgriznil glavo golobici! Imel jih je več in jih je nameraval med sestankom izpustiti, a si je v trenutku premislil, kar se je končalo z obglavljenjem ene od njih. To pa ni edina žival, ki jo je ubil pred občinstvom. Ko je med nastopom v Des Moinesu pred pet tisoč oboževalci odgriznil glavo netopirju, je spisal eno izmed najbolj znanih in razvpitih zgodb v zgodovini rokenrola. Incident se je zgodil 20. januarja 1982, ko je princu teme, ki je ta vzdevek dobil še kot član skupine Black Sabbath, neki oboževalec na oder vrgel netopirja. Ozzy je zmotno mislil, da gre za gumijasto igračko, in se odločil narediti odličen šov. Ko mu je odgriznil glavo, pa je bil šokiran, saj je dojel, da v njegovih ustih ni igračka, ampak prava žival.

"Takoj sem pomislil, da nekaj ni v redu. Kar nenadoma so bila moja usta polna tople, sluzaste tekočine, ki je imela najslabši okus, kar sem jih kdaj občutil. Začutil sem, da mi kri teče skozi zobe in po bradi. In takrat je v mojih ustih trznila glava," je grozljivo izkušnjo opisal Ozzy in potrdil, da je bil netopir živ, ko ga je pred razbrzdanimi ljubitelji težko metalne glasbe doletela grozljiva usoda.

Ozzy se je več desetkrat poskušal znebiti svojih odvisnosti, kar mu najpogosteje ni uspevalo, a v zadnjih nekaj letih je na srečo 'čist'. Preden se je nehal opijati in jemati mamila, pa so bili njegovi izpadi že kar legendarni. Dobro znan je tudi dogodek, ko je namesto kokaina snifal mravlje.

"Ko sem se izogibal trdim mamilom, je bilo zabavno, potem pa mi je nekdo dal kokain in rekel sem 'aleluja'. Mislil sem, da sem našel smisel življenja. Kadar sem nekaj poskusil prvič, je bilo odlično, a sem po določenem času nehal funkcionirati. Morfij, demerol, vicodin, LSD, metamfetamini ... vse sem poskusil," je priznal Ozzy, a pripomnil, da si nikoli ni vbrizgaval heroina. Dolga leta se mu ni uspelo znebiti odvisnosti, ko je leta 2003 doživel nesrečo z motorjem, pa je postal odvisen še od protibolečinskih tablet. Izgubil je nadzor nad motorjem, zato je padel, štirikolesni motocikel pa je pristal na njegovem hrbtu. Končalo se je z zdrobljeno ključnico, zlomljenim vratom in pljuči, polnimi krvi:

"Srce se mi je dvakrat ustavilo. Morali so me prebosti, da so izcedili tekočino iz pljuč, saj sem se utapljal v lastni krvi. Videl sem svetlobo, a mislim, da me niso čakali kakšni angeli. Ko sem se zbujal iz kome, sem pomislil: Kljub vsem neumnostim, ki sem jih počel, poskusu samomora, drogiranju, vožnji v vinjenem stanju, nezaščitenemu seksu, si nekdo resnično želi, da preživim."

Za okrevanje je potreboval kar precej časa, veliko dela in skrbi pa je imel takrat tudi s Sharon, ki so ji diagnosticirali raka na debelem črevesu.

"Ko je zbolela, sem doživel živčni zlom, ker se nisem mogel sprijazniti s tem. Bilo me je strah. Moj načrt je bil, da se poročiva in imava otroke, potem bi prvi odšel jaz, ona pa bi za vedno srečno živela naprej," je razložil Ozzy, ki si je seveda oddahnil, ko je Sharon ozdravela.

Sicer pa je pevec že dolga leta tudi na antidepresivih, zaradi katerih ni najbolje funkcioniral v postelji. In tako se je odločil, da bo vzel viagro, prva izkušnja z malo modro tabletko pa po njegovih besedah ni bila najboljša:

"Ko sva čakala, da začne delovati, je Sharon zaspala, jaz pa sem s šotorom v gatah gledal History Channel."

Ozzy in Sharon pa se s skupnimi močmi nista borila le proti njegovi odvisnosti, ampak tudi proti odvisnosti njunih otrok Jacka in Kelly.

Kako je videti vsakdanje življenje odbite družine, je milijone gledalcev lahko gledalo v resničnostnem šovu Osbournovi. Prav v tem šovu se je videlo, da se imajo zelo radi, in prav s pomočjo svojih najbližjih se je očku Ozzyju, ki je tudi že dedek, uspelo znebiti vseh njegovih odvisnosti. Poleg tega je postalo očitno, da ni princ teme, ki razmišlja le o satanizmu in morbidnih stvareh, ampak ljubeča oseba, ki svojim najbližjim vsak dan pove, da jih ima rad:

"Srečo in veselje občutim, ko osrečim ljudi. Kronično si želim ugoditi ljudem."

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimediasi, Gettyimages

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri