Oprah v imenu živali

Organizacija za etično ravnanje z živalmi (PETA) je kraljico pogovornih oddaj Oprah Winfrey imenovala za osebo leta.

31. 12. 2008

Pri PETI so ta naziv Oprah podelili zato, ker je v svoji pogovorni oddaji osvetljevala različne vidi­ke mučenja živali in nevzdržne razmere, v katerih živijo.

Postala vegetarijanka

PETO je navdušila epizoda, v kateri je Oprah pozornost posvetila ogromnim rejskim farmam za kužke, pozdravili pa so tudi oddajo o masovnem gojenju piščancev za zakol. Veseli so bili, da je Oprah za teden dni postala veganka (in pred dnevi to prikazala tudi v svoji oddaji), najbolj pa jih je ganilo to, da je televizijska voditeljica aprila, ko je poginila njena 13-letna kokeršpanjelka Sophie, celotno oddajo posvetila njej.

Ker njena beseda šteje

Predsednica PETE Ingrid Newkirk je odločitev organizacije pojasnila z besedami:

"Oprah je izkoristila svoj vplivni glas, da pomaga tistim, ki ga nimajo."

Oprah bo za svoje zasluge prejela plaketo in pismo zahvale.

PETA je lani ta naziv podelila ameriškemu senatorju Robertu Byrdu iz Zahodne Virginije, leto prej pa ustanoviteljem podjetja Method, ki proizvaja sredstva za čiščenje, ki so živalim prijazna.

PETA kritizira Paris Hilton

Nekoč so krzno nosile največje zvezde holivuda, posnemale pa so jih trume oboževalk. Audrey Hepburn in Elizabeth Taylor sta se na večini filmskih premier v mrzlih mesecih pojavljali v krznenih plaščih.

Pred kratkim so nasprotniki nošenja krzna kritizirali Lindsay Lohan in Paris Hilton. Njihov argument je bil, da v mučenju in ubijanju živali le za oseben užitek ni nič modnega.