Olivia Wilde: Priznanje o samozavesti

Prav toliko privlačna kot tudi preudarna – zvezdnica nanizanke Zdravnikova vest ter filmov Tron ter Kavboji in vesoljci, ki v kino šele prihaja, piše o moči, ki jo ženskemu egu prinesejo ubijalske petke in popolnoma gladek bikini.

5. 5. 2011

Nedavno sem na prekrasen dan v New Yorku stopila iz hiše, v kateri imam stanovanje. Počutila sem se naravnost fantastično, ko me je ustavila 75-letna gospa z vijoličastimi očali, v ujemajoči se dolgi obleki, s trajno v slogu Einsteina in obuta v bele superge, me prijela za roko in vzkliknila:

"Oh! Te petke! Noge te morajo na smrt boleti! Za koga jih nosiš? Obleci se zase. Ne skrbi, kaj mislijo drugi."

Zasmejala sem se – bila je pač najbolj očarljiva in zabavna neznanka, ki mi je kdaj dala nasvet. Moji gležnjarji s podpisom Sergia Rossija in skoraj osemcentimetrsko peto so bili absolutna zmaga. Ampak čisto resno, zakaj jih nosim? Mislim, da zato, ker se brez njih počutim nepopolno in nesorazmerno. Vedno sem imela občutek, da moje noge niso zrasle toliko, kot bi morale (moja sestra je visoka več kot 180 centimetrov), zato si čez dan, ko se hočem počutiti popolno, nataknem par ubijalskih petk in tako nekoliko popravim nepravičnost matere narave ter izboljšam svoje razmerje med velikostjo telesa in dolžino nog. Nato pa sem se zamislila. Ali se morda s tem dodatkom, ki mi pomaga do lepšega videza, vračam v dobo povezovanja in pohabljanja stopal?

Nekaj trenutkov sem premlevala in gospe odvrnila:

"V njih se počutim močnejšo, vplivnejšo."

Najbolj seksi smo videti takrat, ko prekipevamo od samozavesti, najmanj privlačne pa smo takrat, ko se zavedamo svojih pomanjkljivosti in opustimo prizadevanja, da bi jih prikrile. Tudi če ti tvoj dragi zagotavlja, da si najbolj zapeljiva osebica na svetu, se z njim ne strinjaš, če sama zase misliš, da si obilna kot kakšna morska krava. Naša negotovost postane ovira in le same lahko ponovno nastavimo svojo lestvico vrednot ter spremenimo sporočilo, ki ga pošiljamo v svet.
Hollywood. Nič ni močnejšega od reflektorja, ki osvetli tvoj trepetajoči dvom, za katerega si bila prepričana, da si ga pokopala že v srednji šoli. Ampak ni treba biti igralka, da vse to lahko preneseš. Po zaslugi interneta obstajajo forumi, na katerih javnost mirno in brez kančka slabe vesti razglaša takšne in drugačne sodbe. Mene so v istem dnevu in na isti sliki označili kot predebelo in kot presuho.

"Fuj, ogabna je in debela. Njene noge so prave šunke."

In naslednji komentar:

"Pojej kaj, prekla. Grda si!"

Žalostno je, da kdajkoli bereš te stvari, a dokler se tega učiš na grši, težji način, je nemogoče, da ne bi preveril, kaj pišejo o tebi. Toda če bi dovolila, da se mi ti nesmisli vtisnejo v podzavest, bi me uničili in pripeljali na raven napihljive lutke, iz katere so izpustili ves zrak.

Kako se torej lahko zavarujemo pred negativno kritiko drugih in se opomnimo, da smo super? Nosimo visoke pete. Gremo na voskanje. Počnemo stvari, zaradi katerih se same sebi zdimo privlačne, in pustimo, da enako mislijo tudi drugi. In te zvijače delujejo – punca, ki po večerji predlaga čofotanje po morju v Evinem kostumu, ima gotovo svežo bikini frizurico. Samozavest je stanje duha, vendar moramo biti dovolj drzne, da jo uresničimo.

Cilj je seveda preseči fizično stvarnost in najti način, da vzljubimo tisto 'povprečnico', ki že od nekdaj prebiva globoko v nas. A včasih za to potrebujemo tudi malce čarovnije.

Osrečuje nas smeh. Povsem možno je, da filozofija v smislu 'pretvarjaj se, dokler ti ne uspe' resnično pričara samozaupanje. Nič ni narobe, če na poti do cilja posežeš po priročnih orodjih za pomoč, kot so visoke pete, gladko mednožje ali karkoli drugega – dokler se pri sebi zavedaš, da si enako vredna tudi brez njih.

Po mojem mnenju je bila ženska z ulice privid, odsev moje podzavesti, ki me je opozarjala na nevarnost površinskosti, plitvosti. Prav je bilo, da me je povprašala o moji mazohistični obutvi, saj so čevlji res tako neudobni, da jih sezujem takoj, ko pridem domov, vendar je zgrešila moj glavni motiv – razlog, da jih vseeno obujem. Nosim jih namreč zaradi sebe. So moje orodje, ki mi pomaga, da izza domačih sten stopim v svet kot svoja najboljša različica. In če je to moj način, pač naj bo.

Cosmo kviz

Ime: Olivia Wilde

Vzdevki: O Town, Liv, Ollie

Prijatelji se iz mene norčujejo zaradi mojega velikanskega čela. Ogromno je!

Najbolj seksi se počutim, ko plavam gola.

Zvezdnik, na katerega sem nora, je Johnny Depp, seveda.

Moja želja je:

a. dobiti oskarja.

b. napisati knjigo.

c. imeti družino.

d. izpogajati mir med kavboji in vesoljci.

e. drugo: vse od zgoraj naštetega.

Najljubši del mojega telesa je/so:

a. oči.

b. noge.

c. trebušček.

d. ritka.

e. drugo: lepo oblikovana ključnica.

Popoln zmenek se konča ob zori.

Bojim se pajkov in morskih psov (trapasto, vem).

Pravi moški:

a. ženski odpre vrata.

b. se brez težav obleče v roza.

c. zna biti glavni v postelji.

d. se ne prestraši uspešne ženske.

e. drugo: __________________

Trenutek največje zadrege, ki si jo doživela v življenju, je bil, ko sem pozabila prekiniti telefonsko zvezo in sem zavreščala na uho predsednika Obame.

V&O

Olivia, ki se je pred nedavnim ločila, razglablja o svojih seksi soigralcih, neustrašnih vlogah in mantri, ki ji sledi v življenju.

  • V kvizu si napisala, da si bila v največji zadregi, ko te je po telefonu poklical predsednik Obama. Podrobnosti?

Klical je, da bi se mi zahvalil za prostovoljno sodelovanje v kampanji oktobra 2007 v Iowi. Ves čas pogovora sem bila zelo profesionalna, potem pa sem prekinila zvezo – oziroma sem mislila, da sem jo – in kakšnih 15 sekund cvilila. Pozneje mi je prijatelj, ki je bil takrat z njim, povedal, da je predsednik prisluhnil mojemu vreščanju in se dodobra nasmejal.

  • Pred kratkim si posnela dva akcijska filma (Tron ter Kavboji in vesoljci, ki šele prihaja). Kako to, da sta te pritegnila?

Všeč sta mi bili močni ženski figuri v obeh zgodbah. Nobena od njiju ni gospodična ali pretirano seksualizirano bitje, kakršna pogosto nastopajo v takih filmih. V Tronu je bila Quorra preprosta, toda samozavestna. V filmu Kavboji in vesoljci pa je Ella, moj lik, skrivnostna, pogumna in zelo prilagodljiva. Obe sta neustrašni in imata moč, da se zoperstavita moškim.

  • Kakšno vlogo si želiš v prihodnje?

V zadnjem času sem igrala same močne ženske. Zdaj pa bi se rada poglobila v nekoga, ki je na robu – v žensko, ki se mora naučiti bojevati.

  • Tvoji soigralci so bili čudoviti. Katere so lastnosti popolnega igralca?

Imeti mora smisel za humor in biti skromen. Smisel za humor je resnično najpomembnejši. Mislim, da so moški, kot sta Daniel Craig in Garrett Hedlund, tako izjemni zato, ker so nekaj posebnega, a so hkrati zelo dostopni.

  • Imaš morda življenjsko vodilo?

Že od malega je moja mantra živeti v vsakem trenutku. Trudim se, da vse naredim v duhu entuziazma in spontanosti.

Manca Čampa, fotografije: Marc Hom, Getty Images

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri