Olivia Wilde: Lepotica z možgani

Trenutno spada med najpriljubljenejše igralke na svetu in je na odlični poti, da postane ikona stila. V zadnjem času redno zaseda vrhove lestvic najbolje oblečenih žensk, zanimiv pa je tudi njen zakon s čisto pravim princem. Ime ji je Olivia Wilde.

25. 9. 2011

Hollywood je osvojila v trenutku in postala ena od najbolj iskanih, najzanimivejših in najlepših igralk.

Olivia Wilde je v filmsko industrijo vstopila skozi mala vrata zahvaljujoč stranski vlogi v seriji The O.C., danes pa je njeno ime izredno priljubljeno med ameriškimi režiserji.

Ko je bila stara 13 let, ji je slavni režiser Steven Spielberg dal avtogram, pod njim pa napisal: Olivia, če želiš biti zdravnica, razmisli, preden se odločiš. Če želiš biti v šovbiznisu, pa se odloči, preden začneš razmišljati.

"To imam še vedno uokvirjeno na zidu," pojasnjuje Olivia.

Razvpitega režiserja je spoznala zahvaljujoč prijateljstvu z njenima staršema, novinarjema Andrewom in Leslie Cockburn, ko so se družili v njihovem družinskem domu v Washingtonu.

"Napisala sta članek za Vanity Fair, po katerem so pozneje posneli prvi film Spielbergovega podjetja DreamWorks. Gre za film Mirovnik iz leta 1997, v katerem igrata George Clooney in Nicole Kidman. Že takrat sem bila obsedena s filmi in neverjetno vzhičena, ker sem ga spoznala," pravi privlačna 27-letnica, ki se je vendar odločila za igralstvo, in ne za medicino. Kariero je začela leta 2001 s stransko vlogo v najstniški seriji O.C., pozornost javnosti pa je vzbudila kot zdravnica Remy ‘Thirteen’ Hadley v priljubljeni zdravniški seriji Zdravnikova vest, katere glavna zvezda je Hugh Laurie.

"Hugha resnično obožujem. Je ena od najzabavnejših in najčudovitejših oseb, ki jih poznam. Pred kratkim sem preživljala težko obdobje in prav on mi je bil v veliko oporo," razlaga Olivia, katere življenje kljub bolečemu koncu osemletnega zakona z italijanskim princem in neodvisnim filmarjem Taom Ruspolijem spominja na pravljični scenarij.

Zanimivo je, da Olivia kljub impresivni filmski karieri in ponudbam, ki dežujejo z vseh strani, še vedno ostaja zvesta seriji Zdravnikova vest. Očitno Spielberg ni le odličen filmski ustvarjalec, ampak tudi prerok.

"Na koncu sem vendarle končala kot zdravnica. Kaj naj pa zdaj, Steven? Se moram odločiti ali moram še naprej razmišljati?" se pošali igralka, ki je poleg zdravnice do zdaj igrala bojevnico v akcijskem pustolovskem znanstvenofantastičnem trilerju Tron: Zapuščina, v katerem ji je družbo delal sloviti Jeff Bridges, pametno in seksi odvetnico v komediji Zamenjava, ki je poleti igrala v naših kinih in v kateri je bil njen soigralec Ryan Reynolds, in mamo Justina Timberlaka v futurističnem trilerju In Time. Njena trenutno najbolj aktualna vloga pa je v poletni filmski uspešnici Kavboji in vesoljci, katere soproducent je prav Steven Spielberg.

"Je še kaj bolj zabavnega od snemanja vesterna? Počutiš se, kot da imaš znova pet let. Obupno sem si želela, da bi se naučila zavrteti pištolo. Res sem vadila," razkriva lepotica, ki pa okoli malega prsta očitno ni vrtela le pištole. Marsikomu se je zdela kemija med njo in soigralcem Danielom Craigom zelo očitna.

"Počutila sem se, kot bi delala s Stevom McQueenom. On ima nekaj. Te oči … Sploh obstajajo lepše oči od Craigovih? Zelo je miren in tih, zato je vsak gib, ki ga naredi, izpolnjen z nekim pomenom in napetostjo," soigralca opisuje šarmantna zvezdnica, ki že dlje časa zaseda hollywoodski A-seznam. To ji je uspelo samo zato, ker je že od malih nog vedela, kaj si želi, in je trdno verjela v to, zato je povsem zavedno marsikaj tvegala. Pri 18 letih se je odločila, da bo svoj priimek Cockburn spremenila v Wilde, kar je storila zato, ker obožuje legendarnega pisatelja Oscarja Wilda.

"Moj bog, to vendar ne pomeni, da sem se odrekla staršem. Hodim naokoli in se hvalim s svojo neverjetno družino. Toda želela sem si umetniško ime in izbrala sem ime Oscarja Wilda, ker mi je velik navdih. Obožujem vse, od njegovih del do njegovega življenja, on je oseba, ki nikoli ni kompromitirala svoje identitete," razkriva dekle, ki jo kritiki označujejo za lepotico z možgani.

"Ko sem bila stara 12 let, sem se po ulici sprehajala z mamo, ki me je kar naenkrat vprašala: Kako se počutiš, ko vidiš, da te ljudje gledajo? Z mano se je želela pogovoriti o tem, da je povsem nepomembno, če nekdo posveča pozornost videzu, in da moram razvijati inteligenco, ker je le ta trajna," pojasnjuje, čeprav ne more zanikati tega, da je ponudbe za nekatere vloge dobila prav zaradi lepega videza:

"Nekatere vloge zahtevajo fizično privlačnost, a to je odvisno od tega, kaj se zdi nekomu v določenem trenutku privlačno. Lepota ti lahko odpre vrata, a tisto, kar boš storil, ko vstopiš, je odvisno od tvojega talenta in možganov. V tem mestu je preveč lepih ljudi, da bi uspeh temeljil izključno na videzu."

Njen talent ali videz, morda pa celo oboje, je vzbudil pozornost številnih slavnih Američanov, od Georgea Clooneyja do Baracka Obame.

"Senatorja Obamo sem spoznala leta 2007 med njegovo predsedniško kampanjo in takoj me je osvojil. Nekaj tednov pozneje, ko sem bila na prizorišču snemanja serije Zdravnikova vest, je zazvonil telefon in slišala sem: Olivia, tukaj Barack Obama. Njegov glas je zelo prepoznaven. Rekel mi je: Rad bi se vam zahvalil, ker ste privolili v potovanje v Iowo in ker ste podprli mojo kampanjo. Jaz pa sem mu odgovorila: Sem počaščena, vzhičena in že komaj čakam, da grem na pot.  Med pogovorom sem bila zelo profesionalna, potem pa sem prekinila zvezo … Vsaj mislila sem, da sem jo. Začela sem vreščati in na glas ponavljati vsak stavek najinega pogovora. Pozneje mi je prijatelj, ki je delal za Baracka in je bil takrat ob njem, povedal, da je poslušal moje vreščanje in se ves čas smejal," razloži zabavno anekdoto.

Njeni politični angažiranost in potreba, da spremeni svet, sta se ukoreninili že v otroštvu.

Njena starša novinarja sta bila prava magneta za umetnike in politike, nekatere svoje nazore pa sta prenesla tudi na otroke, Olivio, njenega mlajšega brata Charlieja in njeno starejšo sestro Chloe, ki je odvetnica. O tem, v kakšnih okoliščinah je odraščala, dovolj pove že to, da je bil pisatelj Christopher Hitchens njena ‘varuška’, med gosti na večerjah v njihovem družinskem domu pa so se neredko izmenjevali pisatelj Salman Rushdie, ameriški diplomat Richard Holbrooke in roker Mick Jagger.

"Stara sem bila približno pet let, ko sem vstopila v jedilnico in tistemu čudnemu človeku, ki je sedel za mizo, rekla, naj se umakne z mojega stola. Odgovoril mi je: Ne bom se, pojdi v posteljo! Potem mi je mama še več let ponavljala: Mick Jagger te je nagnal v posteljo. Toda on ni bil poseben gost. Dolga leta smo bili v družbi umetnikov, novinarjev in pesnikov. Spoznala sem tudi Georgea Clooneyja, in to je bilo čudežno le zato, ker sem imela rada serijo Urgenca. Pred kratkim, ko je pripravljal telefonsko dražbo za žrtve potresa na Haitiju, sem ga ponovno srečala in prosil me je, naj sodelujem v tem. K meni je pristopil na podelitvi zlatih globusov, ob meni je sedela moja prijateljica in vse, kar je slišala, je bilo to, da mi je George Clooney rekel, da potrebuje mojo pomoč," razkriva Olivia. V ameriški prestolnici se je torej zabavala s slavnimi in bogatimi, poletja pa je preživljala v vasici Ardmore na Irskem, kjer ima njena družina v lasti hišo.

"Priljubljen spomin iz otroštva je ribarjenje z očetom. Imeli smo majhen, lesen čoln, s katerim smo odpluli v zaliv in lovili skuše, ki smo jih potem več tednov jedli. Skušin kolač, skušina pašteta … Rada sem imela Irsko. V Ameriki krompir nima okusa, vsaj dokler mu ne dodate masla in soli ne. Na Irskem pa lahko ješ samo krompir, ki je odličnega okusa. Med odraščanjem sem se vedno počutila bolj Irka kot Američanka," se spominja hollywoodska zvezdnica.

Čeprav je imela izredno privilegirano otroštvo, še zdaleč ni razvajena, ampak se ves čas trudi pomagati drugim.

"Z mamo sem pogosto delala kot prostovoljka v javni kuhinji, poleti pa sem se ukvarjala z družbenokoristnim delom. Pri 15 letih sem odšla na Fidži, živela na podeželju v planinah in gradila šolo. Odraščala sem z zavestjo, da moramo skrbeti za to, da bi bil svet lepši in boljši. Vse od malih nog sem vedela, da bi bila nekega dne rada koristna," sporoča igralka, ki je zares izkoristila prav vse, kar ji je ponudilo življenje. Poročila se je že pri 19 letih, in sicer z italijanskim princem, neodvisnim filmarjem in kitaristom flamenka Taom Ruspolijem, ki ga je po naključju spoznala v Los Angelesu. Po krajšem dvorjenju se je parček odločil, da bo pobegnil, in se pred dvema pričama poročil v starem šolskem avtobusu. Tao je sin italijanskega princa Dada Ruspolija in je odraščal v podobnih okoliščinah kot Olivia.

"Dado je prijateljeval s Sharon Stone, dalajlamo, Marlonom Brandom, z vsemi temi ljudmi …" razkriva lepotica. No, očitno pa si vendarle nista bila tako zelo podobna. Februarja letos sta se namreč ločila, in sicer zaradi nepremostljivih razlik. Ali pa morda vendarle zato, ker se je poročila premlada?

"Prav ničesar ne obžalujem. Poročila sem se na najbolj romantičen, najlepši način. Obeležji dobrega zakona sta partnerstvo in to, da te zakonec neprestano navdihuje. To sem imela s Taom. V življenju preživljaš različna poglavja, edina tragedija pri tem pa je, če ne slediš svojemu srcu. Moje življenje je že od nekdaj zelo spontano in vedno sem bila zvesta sebi. Enkrat se to konča z zlomljenim srcem, drugič pa s čudovitimi, pozitivnimi stvarmi. Ko preživljaš težko obdobje, te ta situacija naredi ponižnega. Ta izkušnja je še intenzivnejša, če te spremlja ves svet. No, v vsem tem pa obstaja ena dobra stvar. Morda bo zvenelo grozno, a ni treba vsem pojasnjevati, da si se ločil, saj že tako in tako vedo," z nasmeškom na obrazu pove simpatična igralka.

No, zdi pa se, da osem zakonskih let vendarle ni tako kratko obdobje, da bi si zakonca z lahkoto rekla ‘zbogom’. Pred kratkim so ju namreč kar dvakrat videli skupaj. Enkrat sta bila na večerji v restavraciji Gjelina v Venice Beachu, po kateri sta si privoščili sprehod po plaži. Le dan pozneje so ju fotografi ponovno zasačili v Venice Beachu, kjer sta sedela v senčki, hranila drug drugega in si delila pijačo. Za zdaj še nista naznanila, ali jima je morda uspelo premostiti nepremostljive razlike, ki so ju pripeljale do ločitve, ali pa sta preprosto ostala v prijateljskih odnosih.

"On je čudovita oseba in z nikomer nisem sprta. Rada bi, da tako tudi ostane," je izjavila teden dni pred tem, ko so medije preplavile njune skupne fotografije.

Pa bi se Olivia Wilde kljub ločitvi še enkrat poročila?

"Mislim, da bi se. Nisem pretirano tradicionalna oseba, a verjamem v obljubo, ki jo daš ljudem, ki jih imaš rad. Zelo romantično zveni, ko neki osebi rečeš, da si želiš do konca življenja ostati z njo. In jaz bi nekega dne definitivno rada imela svojo družino. Toda za to imam še čas," pravi privlačna rjavolaska s prekrasnimi zelenimi očmi. Prav v njene oči so se menda zagledali tudi nekateri najbolj zaželeni samci na svetu. Mlado igralko so med drugim povezovali s kolegi, kot so Ryan Gosling, Justin Timberlake in Bradley Cooper, Olivia pa poudarja, da je še vedno samska.

"Ne vem, ali je ravno zabavno biti sam, a je v redu. Mnogo ljudi gre skozi življenje vezanih na drugo osebo, kar je precej nevarno. Pomembno je, da v razmerju čas preživljaš tudi sam s seboj, ne pa, da te definira partner. Uživam v odkrivanju sebe in toliko delam, da imam komaj kaj časa zase, kaj šele za nekoga drugega," pojasnjuje. Kadar vendarle najde nekaj prostega časa, pa se najraje umakne v svoje domovanje v Los Angelesu, kjer uživa v kuhanju.

"Na Irskem sem obiskovala kuharski tečaj. Obožujem kuhanje, saj na ta način izkazuješ ljubezen do drugih. Raje deset ljudi odpeljem na večerjo, kot da si kupim dragocen kos oblačila," pravi in dodaja, da je vrhunec izkazovanja ljubezni do bližnjih dobrodelno delo.

"Najboljša stvar pri tem, da služiš veliko denarja, je ta, da lahko daš velike vsote v dobrodelne namene. Več ko zaslužiš, več lahko daš, in več ko daš, bolj uživaš v življenju," svojo teorijo razlaga plemenita igralka, katere druga velika strast je šport.

"Obožujem vratolomnosti, kot je tista iz filma Kavboji in vesoljci, ko me je vrv potegnila s konja v galopu in me je vrglo v zrak. Takšne stvari so neverjetne. Sem prava odvisnica od adrenalina. Rada bi se naučila voziti motocikel in upravljati z letalom. Pravijo, da s priganjanjem samega sebe podaljšuješ zdravje možganov, zato dlje ostaneš mlad in dlje živiš," pravi Olivia, ki - glede na ta recept - prav gotovo ne bo potrebovala nobene pomoči estetske kirurgije.

"Komaj čakam, da se postaram, saj bom imela - sodeč po tem, kako se stvari razvijajo - izpolnjeno življenje," meni uspešna Američanka.

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri