Oliva Newton-John: Življenje v znamenju raka, depresije in smrti

Igralki in pevki Olivii Newton-John je uspelo premagati raka na prsih in depresijo, uničili pa je niso niti izginotje partnerja, bankrot, očetova smrt, razpad 11-letnega zakona ter druge stiske in nesreče, s katerimi se je pogumno spopadala.

17. 2. 2013

Štirikratna dobitnica grammyja, ki je v sedemdesetih letih občinstvo osvojila z videzom dekleta iz soseščine, v osemdesetih pa presenetila s provokativnim in seksapilnim oblačenjem, je pokazala, da se za njeno veselo zunanjostjo skriva močna ženska, ki je prestala težke življenjske preizkušnje.

V devetdesetih letih so jo doleteli številni tragični dogodki - bankrot, smrt očeta in ljubljene deklice, kateri je bila botra in za katero je bil usoden rak, njena lastna bitka z rakom na prsih, razpad 11-letnega zakona in izginotje ljubljenega partnerja.

Danes, pri 64 letih, pa je kljub vsemu polna optimizma in sreče.

Olivia Newton-John se je rodila 26. septembra 1948 v angleškem mestu Cambridge, že pri petih letih pa se je z družino preselila v Avstralijo. Njena mama, Nemka Irene Helene Born, je bila hčerka Maxa Borna, slavnega fizika in dobitnika Nobelove nagrade, njen oče, Valižan Brinley 'Bryn' Newton-John, pa je bil profesor nemščine v Melbournu. Čeprav je imela akademsko izobražene prednike, je že od malih nog kazala izključno zanimanje za petje. Ustvarjalna je bila tudi njena starejša sestra Rona, ki je pozneje postala igralka in se poročila z Jeffom Conawayem, ki je prav tako igral v Briljantini. Od treh otrok družine Newton-John je le Olivijin starejši brat Hugh končal univerzitetno izobraževanje in postal zdravnik.

"Starši so se ločili, ko sem bila stara deset let. Mi, otroci, smo se z mamo preselili v stanovanje. To je bilo težko obdobje v mojem življenju. Ko sem bila stara 14 let, mi je mama podarila prvo kitaro, že naslednje leto pa sem skupaj s tremi puncami ustanovila bend. Imenovale smo se Sol Four. Pri 15 letih sem zmagala na tekmovanju talentov Sing, Sing, Sing in za nagrado odpotovala v Anglijo. Šolo sem obesila na klin in se odločila, da bom gradila kariero v glasbeni industriji. Mislim, da je bila izbira med šolanjem in petjem težja za moje starše kot zame. Ian Turpie (zdaj že pokojni avstralski igralec in televizijska osebnost, op. a.) je bil takrat moj fant in od nekdaj me je podpiral v želji, da bi postala pevka," pravi zvezda, ki kljub temu da je uresničila sanje in na Otoku podpisala pogodbo z založbo Decca Records, ni bila srečna. Pogrešala je namreč Avstralijo in svojega fanta.

V času, ko je spoznala 21-letnega Iana, je bila stara komaj 15 let. Mladi parček je osvojil simpatije naroda, a ker je bila Olivijina mama velika karieristka, je imela resne načrte za svojo hčerko. V enem od intervjujev je Olivia priznala, da je brez maminega vedenja poskušala rezervirati povratno letalsko vozovnico za Avstralijo.

"Pogrešala sem dom. Hodila sem v turistično agencijo za našo zgradbo in rezervirala vozovnice, moja mama pa je hodila za mano in vsakič vse razveljavila. Bilo je zares smešno," se spominja Olivia. Njeno razpoloženje se je spremenilo, ko je iz Avstralije v Veliko Britanijo prišla njena prijateljica Pat Carroll:

"Bila je prava rešitev. Takoj ko je prišla, sva odšli iz tistega stanovanja in se vselili v drugo. Najini sostanovalki sta bili Gail in Geraldine, prav tako iz Avstralije."

Sanjajoč o slavi, sta prijateljici kot duet Pat and Olivia nastopali po lokalnih klubih, kar pa ni bilo vedno uspešno. Nekoč so ju najeli za nastop v baru Revue in bili sta šokirani nad pomanjkljivo oblečenimi dekleti. Še zlasti zato, ker sta bili sami zapeti do grla. Pozneje sta izvedeli, da je šlo za striptiz bar. Decembra 1969 je Pat potekel vizum in morala se je vrniti domov. Olivia ni imela teh težav, ker se je leto prej zaročila z Bruceem Welchem, kitaristom skupine The Shadows. Čeprav je bil Bruce v času, ko sta se spoznala, poročen, ga je osvojila v hipu, šlo je za ljubezen na prvi pogled. Olivia pa uspehov ni dosegala le v zasebnem življenju, ampak tudi v poslovnem, saj je kmalu postala prepoznavna britanska pevka.

Zahvaljujoč sodelovanju s skupino The Shadows, se je proslavila na Otoku in leta 1971 izdala uspešen album, ki sta mu kmalu sledili še dve studijski stvaritvi. Predelava pesmi Boba Dylana z naslovom If Not for You pa je sledi pustila tudi na ameriški celini. Kmalu po tem uspehu je končala razmerje z Bruceem, zato je skrb za njeno kariero in pisanje pesmi na svoja pleča prevzel John Farrar, prav tako član skupine The Shadows. Novoustanovljena ekipa se je izkazala kot izredno uspešna in je po hitrem postopku pokorila ameriške glasbene lestvice. Med dopustom na jugu Francije je leta 1974 spoznala uspešnega poslovneža Leeja Kramerja. Spet je šlo za ljubezen na prvi pogled, skupaj sta preživela deset let, Lee pa je postal tudi njen menedžer. Zaljubljeni parček se je preselil v Ameriko, Olivia pa je leta 1974 kot predstavnica Velike Britanije nastopila na Evroviziji. Z ne dovolj atraktivno pesmijo Long Live Love je pristala na četrtem mestu, zmago pa je tistega leta odnesla kultna skupina Abba. Zahvaljujoč uspehu, ki ga je dosegla po vsem svetu, se ji je ponudila priložnost, da si uresniči otroške sanje - kupila si je posestvo z več psi in konji. Njena ljubezen do živali je bila tako velika, da ni hotela na japonsko turnejo, dokler tamkajšnji prebivalci ne bi opustili velikih lovov na tune.

Kmalu pa je sledil največji uspeh v njeni karieri. Producent filma Briljantina je iskal mlado igralko, ki bi ob Johnu Travolti zaigrala v tem muzikalu. Čeprav je bila na začetku v dvomih, je nazadnje vendarle sprejela ponudbo.

"Ko so mi ponudili vlogo v Briljantini, nisem takoj zgrabila priložnosti. Ker sem pri 20 letih že posnela film Toomorrow, ki se je izkazal za popolno brco v temo, me je bilo strah vsega. Toda John je omogočil, da se je to izpeljalo. Celo znova so napisali scenarij, da sem lahko igrala dekle iz Avstralije, ki se vrača v svojo domovino," pojasnjuje Olivia. Film, ki so ga prikazovali leta 1978, je postal eden izmed najbolje prodajanih muzikalov vseh časov.

Temu primerno veliko je bilo tudi zanimanje medijev, ki so začeli namigovati, da sta John in Olivia v zvezi.

"Bilo je ogromno tračev, povezanih z domnevnim razmerjem med Johnom in mano. Glede na to, da sem v tistem času preživljala boleč razhod z Leejem, nama takšne govorice nikakor niso prijale. Res je, da sva bila dobra prijatelja in da sva se pogosto družila, šla na kosilo ali pijačo. A nič več od tega. Še danes je eden izmed mojih prijateljev. Enako se je zgodilo tudi takrat, ko sem v Londonu sodelovala s Cliffom Richardom. Povezala sva se, a ne tako, kot so nama pripisovali mediji. Bil in ostal je čudovit človek," se je 'branila' Olivia, ki je pozneje poskušala nadaljevati kariero v filmskem svetu, a ji ni uspelo dobiti opaznej­še vloge.

Občinstvo jo je imelo rado zaradi njenih pesmi, ki kar niso nehale gospodariti na glasbenih lestvicah. Na začetku osemdesetih je svet osvojila še enkrat, in sicer s singlom Physical.

Ljudje so imeli tako zelo radi to pesem, da so bile njene turneje še več let po tem razprodane. Kmalu pa je vendarle posnela še en film, romantični fantazijski muzikal Xanadu, ki se je izkazal kot usoden. Na snemanju je namreč spoznala plesalca in igralca Matta Lattanzija. Po štirih letih skupnega življenja, tik pred božičem 1984, sta se poročila.

"Bila sem prepričana, da je Matt pravi moški zame in želela sem si ustvariti družino z njim. Že prej sem si želela otroka, a sem se bala poroke. Potem pa se je kar nenadoma vse skupaj zazdelo tako naravno in nikoli več se nisem počutila slabo, ko je šlo za zakon," je iskrena zvezdnica, ki pojasnjuje, da je na njene strahove vplivala ločitev staršev, ki jo je težko prenesla.

Čeprav njen naslednji album ni bil tako priljubljen kot prejšnji, ni bila pretirano zaskrbljena, saj se je veselila predvsem otročka, ki ga je nosila pod srcem.

Leta 1986 je povila hčerkico Chloe in se povsem posvetila materinstvu. Do leta 1992 je uživala v novi življenjski vlogi, vmes pa je s prijateljico Pat odprla verigo modnih trgovin Koala Blue. Posel jima je cvetel in v tistem obdobju sta zaslužili več kot 14 milijonov ameriških zelencev na leto.

Novica o bankrotu, ki jo je naznanila leta 1991, je zato še toliko bolj šokirala.

Za finančni zlom je okrivila ekonomsko recesijo, po drugi strani pa so vlagatelji s prstom kazali nanjo in trdili, da je slabo vodila posle, da je zamujala z dostavo in da ni imela dobrega blaga:

"To je bila rahlo depresivna izkušnja, a ne moreš jokati zaradi nečesa, kar je že mimo. Iz vsega skupaj sem se veliko naučila, na primer to, da se nikoli več ne smem spustiti v kaj podobnega."

Že naslednje leto pa se je v njenem življenju zgodila nova tragedija.

Umrla je petletna punčka Collette, hčerka njene tesne prijateljice Nancy, ki ji je bila botra. Zanjo je bila usodna redka oblika otroškega tumorja. Kmalu zatem ji je umrl še oče, na dan njegove smrti pa so ji diagnosticirali raka na prsih! Takoj po operaciji je sledilo zdravljenje s kemoterapijo.

"Vse to se je zgodilo hkrati in se zrušilo name. V takšnih trenutkih si obupan in ne veš, kako si pomagati, ker te duši preveč čustev. Takrat sem bila stara komaj 43 let. Vedela sem, da nekaj ni v redu, redno sem hodila na preglede in po enem izmed njih sem otipala izboklino. Šla sem na operacijo, potem še na kemoterapijo in dobršen del tistega leta sem se povsem potuhnila. Na srečo je bilo naslednjih 20 let vse v redu, kar je veliko olajšanje zame," pravi Olivia, ki se je spopadala tudi z depresijo.

"To je trajalo več let po tem, ko so mi diagnosticirali bolezen. Če imaš resne težave z zdravjem, to slabi tvoj imunski sistem, vpliva pa tudi na razpoloženje. Hodila sem na terapije in jemala antidepresive. Na srečo je vse to za mano," se je 'izpovedala' Olivia, ki ji je bilo še zlasti težko to, ker je morala njena hčerka vse te muke preživljati skupaj z njo.

Da bi ženske opozorila na pomembnost rednih pregledov, je neredko javno spregovorila o svojih izkušnjah. Ker je hotela okrevanje nadaljevati v družinskem krogu, je odšla v Avstralijo, kjer je nastajal tudi njen intimni album Gaia: One Woman's Journey, ki pa ni požel večjega uspeha.

Vse to je negativno vplivalo tudi na njen zakon. Matt jo je prevaral in leta 1995 je naznanila, da se ločuje. V naslednjih dveh letih se je njena kariera razvijala v različnih smereh, tako v glasbeni kot igralski, a večjega uspeha tudi v tem primeru ni bilo. Po nekaj letih iskanja same sebe se je odločila, da se bo držala tistega, kar najbolje zna, torej petja. Seveda pa prav nič ne obžaluje, da se je preizkusila tudi v igralskih vodah, saj ji je ne nazadnje prav vloga v Briljantini prinesla svetovno slavo.

Leto dni po koncu 11-letnega zakona pa je v njeno življenje vstopil nov moški, Patrick McDermott, ki ga je leta 1996 spoznala na snemanju neke reklame.

"Oba sva izkusila ločitev in imela veliko skupnega. Je obziren in pozoren, poleg tega pa je zelo duhovit," so se glasile izbrane besede o novem partnerju, s katerim se je v razmerje zapletla na dan zaljubljencev. Takrat ji je puščal smernice, ki so jo vodile do malibujske plaže, kjer jo je pričakal s steklenico šampanjca. Skupaj sta preživela devet let, potem pa jo je doletela nova tragedija.

Nekega dne leta 2005 se je Patrick odpravil na ribolov v okolici San Pedra, in ker se ni vrnil, je Olivia prijavila njegovo izginotje. Toda Patricka niso našli.

"Želela sva krajši premor v najinem odnosu, tudi prej se je dogajalo, da je odšel, a sva se kmalu pobotala. Imela sva čudovito zvezo. Zelo ga imam rada in resnično ga pogrešam. Bil je najbolj romantična oseba, kar sem jo spoznala," je razkrila po njegovem izginotju.

Ker njegovega trupla nikoli niso našli in ker je bilo znano, da je imel številne finančne težave, se policistom ni zdelo pretirano čudno, ko je nekaj očividcev potrdilo, da so v priljubljenem mehiškem letovišču Cabo San Lucas videli njemu podobnega moškega.

Detektivi so ga leta 2010 našli živega, a Olivia mu ni oprostila, še zlasti zato ne, ker je bila prvih šest mesecev po njegovem izginotju povsem na tleh, saj je mislila, da je mrtev.

"Jemala sem antidepresive, ker sem jih morala. Toda ko jih nehaš jemati, se bolje spoprijemaš z dogodki. Pomembno je, da posežeš globoko v lastna čustva. Moraš se razjokati," pojasnjuje Olivia, ki je skoraj dve leti jokala za nekdanjim fantom, potem pa se je začela videvati z Johnom Easterlingom, avstralskim podjetnikom in ustanoviteljem podjetja Amazon Herb, ki ga je dolgo poznala. Že leto dni po začetku zveze, torej leta 2008, sta se sprehodila do oltarja. Oziroma sta ostala kar doma, če smo natančnejši. Svoje prijatelje sta namreč povabila v svoj kalifornijski dom na piknik in jim pripravila okusne jedi z žara, ko so gostje prišli, pa sta jim povedala, da so v resnici prišli na poroko. Večno zvestobo pa sta si le nekaj dni pozneje zaobljubila še v Peruju.

"Sedemnajst let sva bila prijatelja. Potem sva bila oba 'prosta' in med nama se je začelo rojevati nekaj več od običajnega poznanstva. Zgodila se je neka čarovnija. Glede na to, da sva imela oba izkušnje iz predhodnih zakonov, sva natančno vedela, kakšen mora biti najin poročni dan. Edina oseba, ki sem ji povedala prav vse, je moja hčerka Chloe, v Peruju pa sva bila samo John in jaz," je opisala svojo poroko z moškim, s katerim si še danes deli življenje.

Na žalost pa njenih skrbi tudi po dveh sanjskih porokah s sanjskim moškim še ni bilo konec.

Pred štirimi leti je namreč priznala, da se njena edinka bori z anoreksijo. Kljub temu da je Chloe obiskovala nutricioniste in zdravnike, se težav s pomanjkanjem kilogramov ni znebila. Olivia pa kljub vsemu, kar je doživela, danes živi preprosto življenje.

Olivia"Srečna sem, da sem tukaj, in cenim vsak dan, ki je pred menoj. Ničesar več ne jemljem kot nekaj samoumevnega, niti svojega tesnega odnosa s Chloe niti kosila v restavraciji v Malibuju. Hvaležna sem za hrano in tudi ljudem, ki so mi jo pripravili. Zelo pomembno je, da človek razmišlja tako," je prepričana Olivia, ki spada v ne ravno majhno skupino tistih slavnih ljudi, ki trdijo, da so z zdravimi očmi videli neznane leteče predmete. Pravi, da so jo NLP začeli zelo zanimati, in prepričana je, da večina Angležev z njo deli navdušenje in prepričanje, da vesoljčki obstajajo:

"Večina ljudi v Angliji danes meni, da NLP obstajajo, pred 20 leti pa ni bilo tako."

Njeno razmišljanje pa pravzaprav sploh ni čudno, saj je pripadnica kontroverzne scientološke cerkve, scientologi pa menijo, da so Nezemljani planet Zemljo naselili pred nekaj milijoni let.

Igralka je svoje srečanje z vesoljčki doživela, ko je bila stara 15 let, letečega objekta, ki ga je videla, pa ni mogla identificirati. Videla je le to, da je bil srebrn in da je letel z neverjetno hitrostjo.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia, Shutterstock, Getty Images

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri