Odplesal zadnji ples

V noči s ponedeljka na torek nas je pretresla novica, da nas je za vedno zapustil Patrick Swayze, eden najbolj seksi igralcev osemdesetih in devetdesetih let.

18. 9. 2009

Večni simbol romantike, zaznamovane s spolno privlačnostjo, je pri 57 letih izgubil bitko proti raku na trebušni slinavki, ki jo je bil skoraj dve leti …

“Moja Baby sodi k meni!”

Ko je bil leta 1987 izgovorjen ta stavek, so bile kinodvorane po vsem svetu polne navdušenih obiskovalcev.

Gre za prizorišče, v kateri Johnny Castle, ki ga je upodobil Patrick Swayze, odločno stopi k mizi družine Houseman in Baby, ki jo je odigrala Jennifer Gray, popelje s seboj na oder, da bi z njo odplesal zadnji, osupljiv ples sezone. Potem pa sledi tisto, kar še danes na milijone žensk pripravi do tega, da si v videotekah sposojajo legendarni film Umazani ples.

Profesionalni plesalec

Številni navdušeni obiskovalci kinodvoran in tudi nekateri njegovi prijatelji ter soigralci takrat sploh niso vedeli, da je Patrick Wayne Swayze, ki se je rodil 18. avgusta 1952 v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas, profesionalni plesalec.

Zaznamovan s poklicem svoje mame Patricie ‘Patsy’ Yvonne Helen, ki je bila v Hollywoodu znana koreografinja, plesna inštruktorica in plesalka, je prišel že zelo zgodaj v stik s plesom in kmalu pokazal izredno nadarjenost.

Že pri rosnih petih letih je obiskoval baletno šolo Houston Jazz Ballett Company, katere lastnica je bila prav njegova mama. Po končani srednji šoli Waltrip High School se je vpisal na San Jacinto College, kjer je dve leti študiral šport, potem pa kot član ekipe drsalcev na ledu, ki so prirejali Disneyjeve revije, vstopil v svet šovbiznisa. Naposled se je preselil v New York, kjer se je posvetil izključno plesu in uspešno končal dolgotrajne treninge v baletnih šolah Harkness Ballet Company in Joffrey Ballet School.

Usodna poškodba

Težak udarec usode ga je doletel leta 1977, ko se je po hudi poškodbi kolena, ki je bila posledica igranja ameriškega nogometa, le za las izognil amputaciji noge, kariero profesionalnega plesalca pa je bil prisiljen obesiti na klin.

V življenju ambicioznega športnika je sledilo delo v prestižni plesni šoli Eliot Feld Ballet Company, ki jo je ustanovil sloviti baletni koreograf Eliot Feld, na Broadway pa se je prebil z glavno vlogo v muzikalu Briljantina, ki je postal železni repertoar.

Priljubljen postane kot Orry

Z vlogo člana tolpe v seriji Renegades, ki se ni obdržala dolgo, in kmalu zatem, leta 1985, še z vlogo Orryja Maina v seriji Sever in jug, ki je požela velikanski uspeh predvsem v južnih državah ZDA, je postal priljubljen in si pridobil simpatije tistih, ki so oboževali pretepače z romantično dušo.

V filmih, kot sta Odpadniki režiserja Francisa Forda Coppole in Rdeča zora, ki ga je režiral John Milius, si je nabral prve kinematografske izkušnje.

Njegova prva uspešnica pa je bil nedvomno film Umazani ples, v katerem je odlično odigral z boki migajočega učitelja plesa Johnnyja Castla in si s tem zagotovil prve pomembne hollywoodske ponudbe. Ob tem je treba poudariti, da ni navdušil le ljubiteljev filma, ampak je s singlom iz tega filma z naslovom She’s Like The Wind osvajal tudi vrhove svetovnih glasbenih lestvic. Leta 1990 je kot lončar Sam z Demi Moore blestel v ljubezenskem filmu Duh, leto dni pozneje je s Keanujem Reevesom odšel srfat v filmu Smrtonosni val, leta 1995 pa si je z vlogo transvestita z imenom Vida Boheme v komediji Hvala za vse! prislužil celo nominacijo za zlati globus.

Spoznal jo je kot najstnik

S soprogo Liso Niemi, ki je prav tako plesalka in jo je spoznal leta 1970, ko je bila stara komaj 15 let in je obiskovala plesni tečaj njegove mame, si je delil najljubši konjiček - konje. Na ranču Rancho Bizarro sta zakonca, ki sta se poročila 12. junija 1975, ljubeče skrbela za svoje konje in z velikim veseljem jahala, kadar jima je nabito polni delovni urnik to le dopuščal.

Na takšnih izletih s konji je lahko Patrick črpal svežo energijo, ki jo je kot bolnik nujno potreboval.

... in potem: Diagnoza!

Vse skupaj se je začelo povsem nedolžno.

“Lanskega decembra sem imel neznatne, a nenehne prebavne motnje. Temu so se pridružili še težave z želodcem in nekakšno ščipanje v črevesju,” je pripovedoval lani, ko je opisoval prve simptome zahrbtne bolezni.

Obiskal je zdravnika, ki je poskrbel za biopsijo. Ta je dala grozovit rezultat - rak na trebušni slinavki. Že takrat bi moral ostati na univerzitetni kliniki, a tega ni hotel:

“Hotel sem delati naprej, zdravnike pa mi je uspelo prepričati, da so me obravnavali drugače kot sicer, torej ne po ustaljenem postopku.”

Zdravniška ekipa univerze Stanford, ki upanja v možnost ozdravitve ni imela in mu je celo napovedala le še slabih pet tednov življenja, se je odločila za zelo redko, radikalno metodo zdravljenja s kemoterapijo:

“To je bila običajna kemoterapija, dopolnjena z eksperimentalnim zdravilom vatalanib. Na tak način lahko obravnavajo zelo majhen odstotek bolnikov in le redki med njimi prenesejo takšno zdravljenje ter peklenske bolečine.”

Posebna terapija se je v njegovem primeru dobro izkazala in bila učinkovita, zato njegova prihodnost ni bila več videti tako zelo črna.

“Vzhičeni smo in hvaležni za to, da zdravljenje dobro napreduje. Poleg tega se ne moremo znebiti vtisa, da so vse molitve in lepe misli, namenjene Patricku, pomagale, da se njegovo telo dobro odziva na terapijo,” je takrat izjavila njegova presrečna soproga Lisa Niemi. Njegov zdravnik, dr. George Fisher, pa je dodal, da bodo zdravljenje zaradi izvrstnih rezultatov nadaljevali na isti način.

Kajenja vseeno ni opustil

Zanimivo pa je, da - čeprav so ga zdravniki opozorili, da mora nehati kaditi, saj je tretjina primerov raka na trebušni slinavki povezana s kajenjem - Patrick ni opustil nevarne razvade.

Zmanjšal je le število pokajenih cigaret. Kljub kajenju pa je bilo zdravljenje uspešno in mu je celo omogočilo, da se je vrnil k normalnim vsakdanjim aktivnostim.

“Z Liso sva bila pred kratkim na svojem ranču v Novi Mehiki, kjer sva uživala v prihodu poletja. Obiskala sva tudi prijatelja v Renu, kjer smo proslavili Lisin rojstni dan. Medtem nadaljujem terapije in krasno je, da se še vedno pozitivno odzivam nanje,” je lansko poletje navdušeno pripovedoval zvezdnik, ki je kljub hudi bolezni postal pravi deloholik in nadaljeval snemanje serije The Beast.

“Patrick dela z neverjetno vnemo, ni mu težko priti na snemanje ob katerikoli uri. Ko ga potrebujemo, ga pokličemo, in se takoj pojavi. Je pravi zgled in navdih za druge,” je povedal producent omenjene serije. Lanskega avgusta je kar na prizorišču snemanja te serije v Chicagu proslavil svoj 56. rojstni dan. Poleg soproge Lise so mu čestitali še kolegi in številni oboževalci. Njegovi oboževalci so oblekli črne majice z njegovo sliko in z belimi črkami napisali Nori smo na Swayzeja. Podarili so mu celo torto in mu odpeli Happy Birthday.

So se zdravniki motili?

Vse skupaj je bilo še toliko bolj veselo zaradi dejstva, da - če bi se napovedi zdravnikov uresničile - sploh ne bi dočakal 56. rojstnega dne. Toda tudi strokovnjaki se včasih na srečo zmotijo in po močni kemoterapiji zdravniki pri hollywoodskem zvezdniku niso več našli rakavih celic.

Zgodilo se je torej nekaj neverjetnega in Patrick je vse skupaj kratko in jedrnato komentiral takole:

“Jaz sem pravi čudež!”

Tik pred koncem snemanja televizijske serije The Beast, v kateri igra FBI-jevega agenta Barkerja, je izjavil:

“Delam tako trdo, kot že dolgo ne. Dvanajst ur na dan.”

Zdravniki, ki so seveda občudovali njegovo vztrajnost, pa so njegovim besedam pritrjevali:

“Na gospoda Swayzeja je možnost nadaljevanja snemanja delovala kot dodatna terapija.”

In več kot očitno je bilo, da je užival prav v vsaki sekundi snemanja. Povrnil si je dober videz in se zredil.

“S posebnim mlečnim napitkom, ki zagotavlja mišično maso, sem pridobil devet kilogramov,” je pojasnil in si ob tem nadel nasmešek na svoj mladostni obraz.

Nasmešek na njegovem obrazu pa je takoj izginil vsakič, ko se je spomnil grozne bolezni in zdravljenja:

“Kemoterapija je pekel na Zemlji. To je težka tekma proti smrti. Najteže je bilo razmišljati pozitivno. Predvsem zato, ker ti vse statistike govorijo, da si mrtev človek.”

Brez Lise mi ne bi uspelo

V najtežjih trenutkih je preprosto potlačil vse, kar je vedel o raku na trebušni slinavki in njegovih uničujočih posledicah.

“Toda brez Lise mi ne bi nikoli uspelo,” se je v trenutkih, ko je kazalo, da bo vse v redu, spomnil na svojo ljubečo soprogo, s katero je bil poročen 34 let in s katero si je želel praznovati zlato obletnico poroke. Najmanj zlato! Ves svet se je veselil, ko je zvezdnik govoril o čudežu in bil prepričan, da bo zahrbtno bolezen lahko premagal:

“Ob zadnji preiskavi zdravniki niso odkrili nobenih rakavih celic. Rak je preprosto izginil!”

Rak se je vrnil!

No, potem pa se je zgodba o uspehu na žalost spet obrnila na glavo in možje v belem so mu sporočili slabo novico.

“Pred kratkim so mu zdravniki razložili, da se je rak razširil na jetra in da to pomeni, da se je začelo ‘odštevanje’. Patrick je sumil, da nekaj ni v redu, saj je bil zadnje čase bolj slaboten kot sicer. Sem ter tja je bil tako slaboten, da ni mogel niti hoditi, saj se je vsakič skoraj onesvestil. Včasih ostane brez zraka in se mora usesti, da bi prišel k sebi,” je povedal neimenovan vir. Zvezdnik je svoji soprogi Lisi in bratu Donu, ki je prav tako igralec, najprej povedal, da ne bo več dolgo živel.

“Lisa je poklicala Donnyja v Los Angeles in mu rekla, da mora priti v Chicago, kjer je Patrick snemal serijo The Beast. Ves čas je jokala in na smrt preplašila Donnyja. Ta je mislil, da je njegov brat že na smrtni postelji, saj mu je v solzah govorila, da se mora Patrick posloviti od njega,” je še dodal isti vir.

Julija letos se je odločil za novo, agresivnejšo obliko kemoterapije, se celo zredil za nekaj kilogramov, a njegovo telo kljub temu ni zdržalo napora. Doživel je namreč srčni infarkt, ki naj bi ga izzvalo zdravilo, ki ga je jemal. Ker so se možje v belem bali morebitnega novega infarkta, so terapijo prekinili. Avgusta je sledila še ena, precej nenavadna terapija, ki je vključevala marihuano.

“Patrick se vsak dan dobi z bratom Donnyjem in skupaj pokadita džojnt. Ko je bil v bolnišnici, sta hodila kadit na streho,” je prejšnji mesec razkril prijatelj igralčeve družine in dodal, da se zvezdnik po tej terapiji dejansko počuti bolje. Nekatere raziskave so namreč dokazale, da marihuana pomaga tudi v boju proti nespečnosti, slabosti in anksioznosti.

Njegovi zadnji dnevi

Ena izmed njegovih zadnjih fotografij v javnosti je nastala konec avgusta, ko je vidno shujšan in izčrpan s klobukom na glavi sedel v invalidskem vozičku pred bolnišnico, ki jo je obiskal zaradi krvavenja, in čakal na reševalno vozilo. Kljub železni volji, ki jo je ohranil tudi v najtežjih trenutkih življenja, ga je zahrbtna bolezen 14. septembra premagala.

Njegova predstavnica za stike z mediji Annett Wolf je sporočila:

“Patrick Swayze je po 20 mesecih boja z boleznijo umrl mirno, obkrožen s svojo družino.”

Počivaj v miru, Patrick!

Vir: Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri