Odlika Carey Mulligan je ambicioznost

Carey Mulligan slovi kot najnovejša angleška kraljica kinematografov. Mlada igralka se je, zahvaljujoč svoji ambicioznosti, z osupljivo hitrostjo povzpela po karierni lestvi ...

12. 4. 2012

"Kaj bi rad postal, ko boš velik?" je eno od najljubših in najpogostejših vprašanj, ki jih odrasli zastavljajo otrokom.

Za Carey Mulligan je bil odgovor na to vprašanje kmalu povsem jasen.

Ne, ni si želela postati princeska, kot večina deklic, ampak igralka. Ko je pri šestih letih gledala svojega starejšega brata Owna na odru, in sicer v neki šolski predstavi, se je namreč trdno odločila, da si želi to početi tudi ona. Ravno zato je tudi tako dolgo jokala, dokler ji niso dovolili, da gre na oder. To je bil prvi majhen korak na njeni strmi karierni poti.

Odraščala v hotelih

Pot do sanjskega poklica pa še zdaleč ni bila lahka.

Carey, ki se je rodila 28. maja 1985 v angleškem Westminstru, se je pri treh letih z družino preselila v Nemčijo.

Njen oče je namreč vodil evropsko vejo velike hotelske verige, kar je med drugim pomenilo tudi to, da sta Carey in njen brat odraščala v dragih hotelskih sobah. Oba sta obiskovala mednarodno šolo v Düsseldorfu. Ko je bila Carey stara pet let, se je z družino ponovno preselila nazaj na Otok, kjer se je razvila v zelo prizadevno, a sramežljivo dekle. Znak manjšega uporništva je pokazala, ko se je proti volji svojih staršev na skrivaj prijavila v tri igralske šole ... in prejela tri zavrnitve. Carey pravi, da prav to izkušnjo še danes šteje za najhujšo v svojem življenju. Toda kljub temu ji zavrnitve niso vzele volje in poguma. Zgrabila je svinčnik in papir ter napisala goreče pismo, ki ga je poslala britanskemu filmskemu igralcu in režiserju Julianu Fellowsu, ki je imel na njeni šoli predavanje. Njena 'akcija' je na Juliana naredila tako močan vtis, da ji je uredil avdicijo oziroma pogovor za vlogo Kitty Bennet v romantični drami Prevzetnost in pristranost, posneti po istoimenskem romanu pisateljice Jane Austen. Takrat 18-letna Carey je prišla, govorila in prepričala.

Srečno zaljubljena

Takrat se je končno premaknila z mesta, kmalu je zaigrala v številnih gledaliških predstavah, poleg tega pa je prevzemala manjše vloge v britanskih televizijskih produkcijah. Še posebej veliko pohval je prejela na račun broadwajskega prvenca v predstavi The Seagull, v kateri je zaigrala leta 2008, in tudi za vlogo v seriji Doctor Who.

"Igralka nisem postala slučajno, že kot zelo mlada sem bila dobesedno obsedena z igralstvom," o sebi pravi Carey, ki se je že pri 22 letih povzpela na sam vrh. Za vlogo v filmu Šola za življenje je bila nominirana za kar tri prestižne nagrade, oskarja, zlati globus in bafto. V tej romantični drami se je z lahkoto prelevila v 16-letno Jenny.

"Že tako sem videti mlajša, zato so me kmalu tudi vsi na prizorišču snemanja začeli obravnavati kot otroka," se spominja snemanja tega neodvisnega filma.

Ambicioznost, vztrajnost in trdo delo so se ji splačali, saj je kmalu sledil klasičen 'skok' čez veliko lužo. Na drugi strani oceana je že sodelovala z največjimi igralskimi imeni, kot so Michael Douglas, Ryan Gosling, Leonardo DiCaprio in Tobey Maguire. Splezala je torej že na sam vrh karierne lestvice. Sicer pa tej simpatični Britanki tudi v zasebnem življenju ne bi moglo iti bolje – po kratkotrajnem razmerju s Shio LaBeoufom, svojim soigralcem iz drame Wall Street: Denar nikoli ne spi, je od lanskega poletja zaročena z Marcusom Mumfordom, pevcem britanske folk-rok skupine Mumford & Sons.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri