Od zdaj je vse črno na belem

“Z drugačnimi ljudmi ni nič narobe, z družbo pa marsikaj,” so bile besede, ki jih je ob izidu svoje biografije Novo rojstvo izrekla najbolj znana slovenska transseksualka.

27. 6. 2009

Na 212 straneh nam Salome ponuja iskreno izpoved o trpljenju, ljubezni in preobrazbi iz moškega v žensko.

Skrivaj pomerjala mamin modrček

Od dni, ko je Salome še kot Nenad na rodnem Rabu prvič (na skrivaj, kakopak) pomerila mamin modrček, v katerega je zatlačila kuhinjske krpe, je minilo že ohoho let. Od takrat pa do danes je doživela kar nekaj velikih osebnih mejnikov; med njimi tudi naslednje: preselila se je v Slovenijo, si dala narediti prsi, se iz Nenada uradno preimenovala v Salome, praznovala 40. rojstni dan, dobila vagino.

Življenjsko željo, da postane prava ženska, si je s kirurškim posegom uresničila marca letos, prav ta odhod pod nož pa je v njenem prijatelju Tomažu Miheliču, bolj znanem kot Marlenni iz Sester, prebudil zamisel, da napiše knjigo o preobrazbi iz moškega v žensko.

Ko je o tem obvestil glavno protagonistko morebitne nove knjige, je bila … za! Besede o svoji biografiji je namreč že pred tem večkrat ujela na ušesa:

“Ko sem prijateljem pripove­dovala svoje življenjske zgodbe, mi jih je veliko reklo, da moram nujno izdati biografijo.” In res – zdaj jo je.

Knjigo posveča mamam

“Tomaž je poznal veliko zgodb iz mojega življenja, zato je bilo z njim lahko delati,” pove Salome in v smehu doda, da če bi knjigo v slovenščini pisala ona, ne ve, ali bi jo sploh kaj razumeli. Ker je med nastajanjem knjige ravno okrevala po zahtevnem kirurškem posegu, sta s Tomažem veliko delala kar po Skypu.

Knjižni prvenec je avtorju – pod mentorstvom Vesne Milek – uspelo spisati v fenomenalnih 14 dneh, končni izdelek pa danes ocenjuje kot tistega, ki subtilno podira tabuje.

Enako meni tudi dama: “Knjigo sem posvetila vsem drugačnim omenjenim ljudem; naj jim odpre oči in dušo. Še posebej pa jo posvečam mamam, za katere si želim in upam, da jo bodo prebrale. Nikoli se namreč ne ve, ali je morda oziroma bo prav njihov otrok drugačen. Če bo, ga bodo po branju te knjige zagotovo bolje in lažje razumele. In če s to knjigo spremenimo eno mnenje, smo naredili veliko.”

Novo rojstvo, ki je v založbi Učila International izšlo v nakladi tisoč izvodov, je hkrati tudi odličen priročnik za transseksualne osebe, ki bodo tako dobile ponujeno roko, ki je Salome ni bila deležna. “Jaz na žalost nisem imela kje dobiti toliko informacij, kot jih prav zdaj ponuja moja biografija.”

Komaj jo je prebrala do konca

Kot zanimivost naj omenimo, da je knjigo, ker je tako zelo nabita s čustvi, Salome šele pri tretjem branju uspelo prebrati do konca; verjetno ni treba posebej poudarjati, da je ob branju podoživljala vse sladkosti in bridkosti, ki ji jih je naplavila življenjska reka. Med drugim tudi poskus posilstva in romanco z enim od slovenskih politikov.

Da, tudi to je ponudila črno na belem.

Vir: Lea

www.govori.se