Obamo soočil z Darfurjem

V šest let trajajočem konfliktu v Darfurju, območju, velikem kot Francija, je po ocenah ZN umrlo več kot 300 tisoč ljudi, približno 2,7 milijona pa jih že več let živi v begunskih taboriščih. Sudanske oblasti vztrajajo, da je bilo ubitih 10 tisoč ljudi.

2. 3. 2009

Holivudski zvezdnik George Clooney se je v ponedeljek na srečanju z ameriškim predsednikom Barackom Obamo zavzel za takojšnje končanje krvavega konflikta v sudanski pokrajini Darfur.

Clooney je holivudski Drnovšek

Clooney, ki se že več let zavzema za rešitev konflikta v Darfurju, imenovan pa je bil tudi za mirovnega odposlanca Združenih narodov, je Obami in ameriškemu podpredsedniku Joeju Bidenu izročil 250 tisoč podpisov borcev za človekove pravice.

Ameriški zvezdnik je Obami poročal še o svojem obisku Čada minuli teden, ameriškega predsednika pa je tudi pozval, naj imenuje posebnega odposlanca ZDA za Sudan. Zvezdnik filma Oceanovih 11 je zaradi sprejema v Beli hiši celo izpustil najbolj vroč večer v Hollywoodu, saj se ni udeležil podelitve oskrajev.

Tudi Mia ne sedi križemrok

Poleg Georgea Clooneyja tragedije v Darfurju ne more mirno gledati tudi igralka Mia Farrow, ki neumorno hodi na obiske k otrokom v nešteta sudanska begunska taborišča.

Sudanske oblasti in uporniki v zahodnosudanski pokrajini Darfur so februarja sicer podpisali sporazum, ki naj bi bil podlaga za nadaljevanje pogajanj o končanju šest let trajajočega konflikta v Darfurju, vendar se jim ni uspelo dogovoriti za prekinitev ognja.

Vir: Nova

www.govori.se