"Nisem se še zlomila. Ampak verjetno ne bom več dolgo zdržala. Moje noge so polne modrikastih potpludb" (piše Urška Klakočar Zupančič)

"Marsičesa ne veš o meni. Ne veš, kaj vse sem prestala in kako me je to utrdilo," piše Urška Klakočar Zupančič. Preberi!

"Nisem se še zlomila. Ampak verjetno ne bom več dolgo zdržala. Moje noge so polne modrikastih potpludb" (piše Urška Klakočar Zupančič) (foto: Bobo) Bobo
29. 12. 2022

Zdajšnja predsednica državnega zbora je v lanskem letu pri založbi Primus izdala svoj prvi roman z naslovom Gretin greh, ki odseva duh časa in prikaže položaj žensk v 17. stoletju.

Kot je Urška zapisala ob izidu, je knjiga namenjena vsem močnim ženskam, ki jih je življenje lomilo, vendar so vedno znova našle voljo in moč – čarovnicam današnjega časa.

Zakaj se v knjigi pravzaprav gre? To so zapisali na spletni strani založbe Primus:

Gretina zgodba se dogaja v letih 1634 in 1635 v kraju Lichtenwald na Spodnjem Štajerskem. V tem turbulentnem času se v Evropi bijejo bitke med katoliki in protestanti v tridesetletni vojni, podložniki se s kmečkimi upori počasi osvobajajo tlačanstva, mesta se širijo, preganjanje čarovnic pa je še v polnem razmahu. Lichtenwald je živahen trg, ki ga pred zunanjimi nevarnostmi varujeta budno oko pravovernega vaškega župnika očeta Jožefa ter prizanesljivost in strpnost zemljiškega gospoda barona Inocenca Moscona.

Tukaj živi Greta Weber, ženska z izjemno notranjo močjo, s katero premaguje hude življenjske preizkušnje. V sebi že od otroštva nosi nevarne skrivnosti, grehe svojih staršev, ki so zanjo hkrati tudi blagoslov, saj ji pomagajo razumeti svet okoli nje.

Potem ko poskuša spet zaživeti po smrti svojega sina, nekega poletnega dne sreča viteza Johanna Savinška, ki je z ženo baronico Herberstein gost v Mosconovem gradu. Med Greto in Johannom vzplamti strast, ki je zanjo tako vseobsegajoča, da jo popolnoma prevzame. Ob koncu leta se Johann poslovi z obljubo, da se naslednje poletje vrne.

Po letu, zaznamovanem z LOČITVAMI, svetovno znana Slovenka presenetila z ZAROKO 💍 (imamo FOTKE)

V času, ko čaka nanj, Greta postane vajenka pri vaški porodničarki, spremlja sestro v frančiškanski samostan, iz bede reši mlado dekle, spozna zanimivo žensko, ki se nenavadno oblači, z očetom pred protireformacijsko komisijo skriva prepovedane knjige, spozna kmečke upornike in se pusti prepričati v zaroko z moškim, ki ga ne ljubi. Johann se poleti res vrne. Greta zopet zapade v greh, vendar tokrat z uničujočimi posledicami.

Kaj o knjigi pravi Urška?

Kot je povedala založbi Primus ob izidu knjige, je navdih za pisanje tega romana črpala iz spletna zgodovinskih resničnih dogodkov in nekaj avtobiografskih in izmišljenih prvin.

"Pomembno je, da poznamo in razumemo čas, ki je že minil, vendar je pustil pomembne posledice v razvoju človekovega razumevanja sveta in v katerem so že vidni začetki današnjega napredka, čeprav jih je še vedno nadvladovalo vraževerje. Poznavanje zgodovine nam daje uvid v trenutne dogodke, hkrati pa lahko načrtujemo lepšo prihodnost. Vemo, od kod prihajamo, kdo smo in kam gremo," je za založbo Primus povedala Urška in dodala, da bo roman bralca popeljal od najbolj radostnih občutkov do čiste groze z vso vmesno paleto čustev. "Ampak ravno zato je zanimiva, poučna in življenjska. Mislim, da nikogar ne bo pustila ravnodušnega," je še povedala.

Bi rada prebrala izsek iz knjige, s katerim smo začeli ta članek? To lahko storiš TUKAJ (stisni na gumb 'Prelistaj me').

Nuša Derenda le javno spregovorila o LOČITVI in ugibanjem naredila KONEC