Ninna Kozorog - z njo ima tudi Maribor svojo Ano Lukman!

Članica nekega manjšega humanitarnega društva se odločila, da bi morda bilo prav, če bi nam pisala in nam predstavila društvo Humanitarček in njega predsednico Ninno Kozorog.

Ninna Kozorog - z njo ima tudi Maribor svojo Ano Lukman! (foto: Sašo Mađarić) Sašo Mađarić
24. 6. 2014

Društvo Humanitarček od drugih podobnih društev med drugim loči dejstvo, da ne zbirajo denarja in ne pobirajo članarine, temveč vse, kar potrebujejo, poiščejo in se domislijo sami.

Ta neimenovana članica društva je med drugim je zapisala:

  • "Tako so 30 dni v decembru vsak dan delali drobna dejanja, ki so lepšala svet - od nasmehov, objemov in pomoči starostnikom, do pošiljanja anonimnih čestitk. Decembra so anonimno postavili tudi 30 smrečič socialno ogroženim družinam in ob tem niso čakali na zahvalo ali aplavz, temveč že okrašene smrečice enostavno postavili, pod njih pa položili darila v obliki ozimnice. Med žledolomom so se njihovi požrtvovalni člani podali v osrčje Pohorja, na dan knjige pa Slovenijo še preplavili z 'bookcrossing' knjigami, ki so jih puščali na javnih mestih z lepimi mislimi. Med poplavami v Bosni in Srbiji so se prvi spomnili, da pomoč ne pomeni le zbiranje hrane in oblek, zato so pričeli odpošiljati tudi krampe in lopate. Vsako poletje peljejo na obisk morja starostnike, ki ga v življenju še niso videli. Z barvo, opeko in veliko dobre volje so obnavljali hiše starostnikov in socialno ogroženih po Pohorju ter znova in znova dokazovali, kaj zmore narediti pridna roka. Pri vsem tem pa vedno znova najdejo čas in posluh za aktualne stiske - za zbiranje mil, zobnih ščetk za brezdomce, za posteljnino in brisače za zavetišča za brezdomce ter prostovoljno delo v Karitas Ambulanti. In to so le nekatere izmed akcij, ki so me navdihnile in mi počasi vračajo vero v ljudi, ki počnejo dobro."

Za vsem, kar člani in podpornika tega izjemnega društva počnejo, stoji kar nekaj izjemnih posameznikov, med katerimi gre še posebno izpostaviti predsednico društva Humanitarček, to je Ninna Kozorog, dr. med, dipl. ing. rač in inf, ki je hkrati regijski vodja društva na področju Maribora.

  • "Na Ninno se spomnim vsakič, ko vidim v Sparih vozičke z Anino Zvezdico. Takrat se mi vedno znova zazdi, da imamo tudi Mariborčani svojo Ano Lukman, le da ji je ime drugače. To je Ninna Kozorog. Zame je Ninna dejansko sinonim za Cosmo punco: je zdravnica, programerka, bodoča doktorica matematike, bivša animatorka v Termah Olimija in sedaj pridna nevrologinja. Predvsem pa je zares srčen in dober človek. Ni se ji težko vsakodnevno v ambulanti posvetiti številnim pomoči potrebnim brezdomcem, vseh svojih prostih ur nameniti bookcrossingu, starostnikom, Romom. Je ena tistih, za katere res lahko rečemo, da so vsi ljudje zanjo enaki. In kakorkoli obrnemo, je prav ona srce Humanitarčka. Ne le na papirju in na spletni strani, temveč tudi v sami biti in poslanstvu društva. Zato se mi zdi, da bi bilo prav, da tudi spletni Cosmo predstavi to izjemno žensko, ki je življenje posvetila trem stvarem - medicini, športu in humanitarnosti."

Željo članice, da bi po več kot 4 letih dela v samostojnem društvu in skoraj 10 letih delovanja nekdo le postal pozoren na to, da premorejo tudi Štajerci svojo "zvezdico", ki jo sicer kličejo "sočica" in žabica, na tem mestu tudi uresničujemo ;)

V kolikor bi želela o Humanitarčku in Ninni Kozorog izvedeti še kaj več, te vabimo na Humanitarčkovo spletno mesto www.humanitarcek.com ter v njihovo facebook skupino Humanitarček.

Foto: Sašo Mađarić