Nikolaj Coster-Waldau: Odraščal je ob očetu alkoholiku

Danski igralec, producent in scenarist Nikolaj Coster-Waldau, ki se ga je oprijel status simbola seksa, se zdi mnogo ženskam neustavljivo privlačen. Zvezdniku, ki v priljubljeni seriji Igra prestolov upodablja Jaimeja Lannisterja, pa za lepotice, ki norijo za njim, sploh ni mar, saj je že zdavnaj našel 'tisto pravo'.

"Začetni igralski uspeh je iz mene naredil pravo rit!" (foto: Profimedia) Profimedia
29. 6. 2014

In 'tista prava' zanj je pevka, igralka in nekdanja misica Sascha Nukaka Motzfeldt, danes bolj znana pod imenom Nukaaka Coster-Waldau, s katero je že več kot 15 let srečno poročen. Nukaaka je leta 1990 na svetovnem izboru za miss Universe predstavljala rodno Grenlandijo, sedem let pozneje pa je spoznala šarmantnega Danca, s katerim je gostovala v neki radijski oddaji.

Danes 43-letni zvezdnik pravi, da se je takrat prepričal, da je ljubezen na prvi pogled dejansko mogoča, o čemer je dolgo dvomil. Sedanja soproga ga je povsem prevzela, tako z videzom kot z osebnostjo.

"Mislim, da je Nukaaka potrebovala dlje, da se je zaljubila, kot jaz. Toda jaz sem jo navdušil, ker sem bil od prvega trenutka noro zaljubljen vanjo in ker sem se odločil, da bom storil vse, da jo osvojim," se Nikolaj Coster-Waldau spominja prvega srečanja z žensko, s katero ima dve hčerki, 10-letno Safino in 13-letno Filippo.

Če ga kdo vpraša, kakšna je skrivnost njunega uspešnega zakona, s širokim nasmeškom, polnim zadovoljstva, odgovori: "Pomembno je, da je med partnerjema ljubezen. To je vsekakor dober začetek uspešnega in dolgega zakona. Morata se znati skupaj smejati in tudi jokati. Če se s partnerjem ne moreš zabavati, potem tvoj zakon nima smisla."

Življenja brez soproge si ne predstavlja

Nikolaj rad poudarja, da si nikakor ne more predstavljati življenja brez soproge. "Ne mislim pa, da moram dobiti nagrado za 15 let uspešnega zakona. Ljudje se ločujejo, in to je realnost. Ločitev je vedno zelo težka in, iskreno povedano, nikoli še nisem srečal nikogar, ki bi bil po ločitvi srečnejši kot v zakonu. Soproga me razveseljuje na različne načine, ki jih ne bom javno razkrival. Ne bi rad bral o tem. To je vendarle samo najino," pravi šarmantni možakar, ki je imel priložnost tudi profesionalno sodelovati s svojo srčno izbranko.

To je bilo na začetku njunega razmerja, leta 1998, ko sta snemala danski triler Vildspor, v katerem je Nikolaj igral glavnega junaka Ossyja, lepa Nukaaka pa je upodabljala Jóno. Že takrat se je dalo slutiti, da si bo ustvaril uspešno igralsko kariero. Do tedaj je imel za seboj že kar nekaj filmov, a prav z glavno vlogo v omenjenem filmu si je priboril simpatije stroke in občinstva.

Težko otroštvo

Da želi postati igralec, je Nikolaj, ki se je rodil 27. julija 1970 v danskem mestu Rudkøbing, vedel že kot otrok. Navdih je - kot pravi - našel v ameriških filmih.

"Neusmiljeno sem gledal De Nira v filmu Bilo je nekoč v Ameriki, dokler se trak na kaseti ni povsem zlizal. Bil sem stoodstotno vključen v nastajanje filma in povsem sem se identificiral z gangsterji v New Yorku, čeprav sem odraščal na vasi," se spominja Nikolaj, ki je otroštvo v družbi dveh starejših sester preživljal v vasi Tybjerg, 50 kilometrov oddaljeni od glavnega mesta Danske.

Njegova mama Hanne Søborg Coster je bila knjižničarka, oče Jørgen Oscar Fritzer Waldau, ki je leta 1998 umrl, pa je imel velike težave z alkoholom. "Moj oče se je nekajkrat poskušal odvaditi od pitja. Štiri mesece je celo preživel na Grenlandiji, kamor odhajajo Danci, ki zapadejo v začarani krog alkoholizma in se poskušajo skriti, a tudi to ni uspelo. Preprosto je imel raje pijačo kot nas," pojasnjuje igralec, čigar starša sta se ločila dvakrat. Prvič sta se za ločitev odločila, ko je bil njun sin star šest let.

Po nekaj letih ločenega življenja pa sta ljubezni dala še eno priložnost, a je ta poskus neslavno propadel, kar je Nikolaja, ki je živel z mamo, dolgo časa mučilo. Da bi pobegnil pred družinsko dramo, si je izmišljal različne alter ege: "V svojih fantazijah sem bil vedno svetovni prvak v nečem in vsa dekleta so želela biti z mano. Bil sem jim zanimiv in privlačen." Zaradi strahu, da se bodo norčevali iz njega, pa je svoje sanje in načrte hranil zase. In tako se je v srednji šoli v popolni tajnosti vpisal na igralsko-plesno akademijo:

"Nihče ni vedel, niti moja mama. Šele, ko so me sprejeli, je izvedela, da bom igralec." Prvo veliko vlogo je dobil pri 23 letih, in sicer v trilerju Nočni čuvaj, v katerem je igral študenta, ki dobi službo nočnega čuvaja v forenzičnem medicinskem inštitutu. Vloga mu je prinesla uspeh v domovini, leta 1997 pa je film dobil še svojo hollywoodsko verzijo z istim naslovom, v katerem je Nikolajevo vlogo odigral Ewan McGregor.

"Začetni igralski uspeh je iz mene naredil pravo rit!"

Zanimivo pa je, da je bil njegov zgodnji uspeh na neki način najhujša možna stvar, ki se mu je lahko zgodila: "Začetni igralski uspeh je iz mene naredil pravo rit! Prvi angažma po akademiji je bil velik hit in domišljal sem si, da to vedno funkcionira na tak način - posnameš film in uspeh je vedno tukaj. Seveda pa je v resnici vse povsem drugače."

V naslednjih 15 letih se je na karierni poti stalno srečeval z ovirami. Sicer je imel vsega spoštovanja vreden življenjepis, a mu ni uspelo dobiti niti ene vloge, s katero bi na kakršenkoli način izstopal. Najpogosteje je igral privlačnega soproga, ki po možnosti tretjino filma preživi v komi. V tistih redkih trenutkih, ko mu je skoraj uspelo dobiti kakšno večjo vlogo, pa mu je ta spolzela med prsti.

Leta 2000, ko je snemal britansko serijo Lock, Stock ... po predlogi gangsterske komedije Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki, ga je opazil cenjeni režiser akcijskih filmov Martin Campbell, ki je menil, da je prav on idealen za njegovo akcijsko avanturistično dramo Vertikala smrti: "Bil sem zelo vzhičen in pomislil sem: 'O, bog, to je noro, postal bom filmski zvezdnik. Bival bom v finih hotelih, imel bom osebnega voznika in vse dneve bom preživljal v znamenju pomerjanja kostumov za film.'"

Prav zaradi silnega vzhičenja je na avdiciji razočaral. Hotel je preveč, na koncu pa ni ničesar dal. Po propadli avdiciji je - da bi se vsaj nekoliko potolažil - odšel v luksuzni butik na Beverly Hillsu in za oblačila zapravil pravo bogastvo. Naslednji dan je dojel, da si tega ne more privoščiti, zato se je osramočen odpravil v butik, vrnil oblačila in prosil, da mu dajo denar nazaj. Še danes pravi, da mu še nikoli v življenju ni bilo tako nerodno kot takrat in da ga je ta 'epizoda' marsikaj naučila. Glavno vlogo mladega alpinista v filmu Vertikala smrti je na koncu dobil Chris O'Donnell, čigar kariera je kmalu po tem filmu začela strmoglavljati. Torej, če na zadevo pogledamo s te plati, je bil za Nikolaja polom na avdiciji pravzaprav vesel dogodek.

Že leto dni pozneje je odigral prvo opaznejšo vlogo v ZDA, in sicer v akcijski vojni drami Ridleyja Scotta z naslovom Sestreljeni črni jastreb, naklonjenost občinstva pa sta mu prinesli vlogi v zgodovinskem epskem spektaklu Nebeško kraljestvo in v akcijskem trilerju Požarni zid, v katerem je igral ob Harrisonu Fordu in Paulu Bettanyju. Vloga v filmu Vertikala smrti pa ni bila edini 'metek', ki se mu je v karieri nehote izognil.

Pred štirimi leti se je v Los Angelesu udeležil avdicije za visokoproračunski pustolovsko-akcijski znanstvenofantastični film John Carter in se odlično izkazal. "Bil sem prepričan, da bom brez kakršnihkoli težav dobil vlogo. Vloga mi je odlično ustrezala in vse je minilo v najlepšem redu," se spominja Nikolaj, ki so ga nekaj dni pozneje poklicali odgovorni in mu pojasnili, da ni dobil vloge, ker je prestar.

Igra prestolov

To ga je povsem zlomilo in takrat je skoraj obupal nad ustvarjanjem hollywoodske kariere, a ga je njegovim agentom na srečo uspelo prepričati, naj se udeleži samo še ene avdicije. Pri ameriški satelitski in kabelski televiziji HBO so namreč iskali igralsko zasedbo za novo serijo, nastalo po zbirki epskih fantazijskih romanov Pesem ledu in ognja. Ko je prebral scenarij, je pomislil:

"To je zares neverjetna zgodba, toda ... Zmaji in fantazije?! To nikamor ne pelje." Toda kmalu je spremenil mnenje in po uspešni avdiciji je postal del igralske ekipe serije Igra prestolov, ki je po hitrem postopku postala nova televizijska megauspešnica. Šarmantnemu Dancu je pripadla vloga arogantnega in egoističnega Jaimeja Lannisterja, ki je v incestni ljubezenski zvezi s sestro dvojčico Cersei. Kmalu je postal najbolj priljubljen televizijski negativec, ker imajo skoraj vse pripadnice nežnejšega spola rade poredne fante, pa se ga je oprijel laskavi naziv simbola seksa, za katerim vzdihuje mnogo žensk.

Nikolaj, ki mu slava nikoli ni udarila v glavo, pravi, da mu je bilo najtežje, ko je prišel po starejšo hčerko v šolo: "Moja hčerka je stara 13 let in ne dovoliva ji, da gleda serijo Igra prestolov. Njeni šolski prijatelji pa jo gledajo. In tako so, ko sem prišel ponjo pred šolo, vpili: 'To je tisti grozni človek, ki meče otroke skozi okno.'"

Nikolaj poudarja, da so mu v življenju najpomembnejša njegova tri dekleta in to, da ostane 'z obema nogama na tleh'. Trdi, da svojega imena še nikoli ni vpisal v spletni iskalnik, saj ga je preveč strah novic, ki bi jih našel o sebi.

Da mora svoje zasebno življenje skrivati pred javnostjo, se je naučil na primeru svojega kolega Toma Cruisea, s katerim je posnel znanstvenofantastični pustolovski spektakel Pozaba. Med snemanjem je Tomova nekdanja soproga Katie Holmes namreč vložila zahtevo za ločitev in Nikolaj je gledal, kako je njegov slavnejši soigralec kljub hudim zasebnim težavam poskušal uspešno opraviti posel, vreden 120 milijonov dolarjev: "Pritisk in norija, s katerima je bil Cruise obdan v tistih dneh, sta bila grozna. Niti slučajno ne bi rad živel takšnega življenja. Vprašal sem ga, kako se počuti, in odgovoril mi je, da je njegovo življenje že zadnjih 30 let takšno. To je bil zame na neki način trenutek streznitve."

Trači o domnevni aferi

Čeprav zasebnost skriva kot kača noge, pa se je tudi Nikolaj že znašel na straneh rumenega tiska, ker naj bi prevaral soprogo. Menda se je na snemanju komedije Maščevanje v visokih petah, v kateri igra prešuštnika, zaljubil v soigralko Cameron Diaz. Paparaci so ju zasačili, ko sta se precej pristno objemala, v nekem trenutku pa ga je Cameron celo poljubila. Čeprav so fotografije nastale na prizorišču snemanja, kar pomeni, da sta oba vpletena igrala, je nastala afera.

"Moja soproga je začela dobivati pisma različnih žensk, ki so trdile, da jo varam s kolegico. V enem od njih je pisalo: 'Morali bi vedeti, da vas vaš soprog vara s Cameron Diaz. Ona ni ženska, ki ji gre zaupati.' Moja soproga se je ob tem le sladko nasmejala, a mi kljub temu ni bilo vseeno. Pri nas na Danskem obstaja rek, ki mi je všeč: Ne leti višje, kot te lahko ponesejo lastna ušesa. To pomeni, da ne smeš biti preveč samozavesten in da moraš z obema nogama trdno stati na tleh. Nikar ne misli, da si poseben in da si boljši od kogarkoli drugega. To je povsem drugačen pristop od tega, ki ga imate vi v Ameriki," je pojasnil.

Trače o domnevni aferi je nehote še dodatno razplamtela Cameron, ki je imela med snemanjem za Nikolaja le besede hvale: "Nikolaj ima zares močno karizmo. Vsi moški hočejo biti kot on, ženske pa se trudijo najti moškega, kot je on. Poleg tega je zelo dobro videti." Čeprav se na vso moč trudi izogniti takšnim situacijam in pravzaprav sploh ne mara tistega, kar s seboj prinaša rdeča preproga, se bo moral Nikolaj - kot med drugim trdi tudi Nick Cassavetes, režiser filma Maščevanje v visokih petah - navaditi na takšne scene:

"Nikolaj je zelo lep, kar iz njega dela osebo, ki jo je lahko sovražiti. Toda bolje zanj je, da se navadi na to, saj bo kmalu postal velik filmski zvezdnik. Resno vam pravim. Ta človek ima vse, videz, talent in karizmo." Ob vseh teh hvalospevih igralec le sramežljivo odmahuje, kar je le še dodaten dokaz, da je kljub zvezdniškemu statusu ostal skromen. Ja, Nikolaj je kot skromen in zelo simpatičen Evropejec vsekakor še kako dobrodošla hollywoodska popestritev.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri