Nika Zorjan: Simpatična in energična pevka z roza lasmi, ki govori 'prekmurski jezik'

Simpatična pevka Nika Zorjan se je vrnila na velike odre. Tokrat je v novi podobi nastopila na nacionalnem izboru Ema 2017 za pesem Evrovizije. Ob tem dogodku se je z njo pogovarjala novinarka naše hiše, Nika Arsovski.

Nika Zorjan: Simpatična in energična pevka z roza lasmi, ki govori 'prekmurski jezik' (foto: PrtSc Instagram @nikazorjan) PrtSc Instagram @nikazorjan
27. 2. 2017

Prekmurska pevka Nika Zorjan se je odločila za drzno potezo. Ne le, da se je na Emi 2017 predstavila s skladbo v slovenščini, odločila se je posneti hit v prekmurščini, v dialektu, od koder prihaja.

(Nikar ne pozabi poslušati skladbe Fse in si ogledati videa na dnu tega članka!)

Skladba Fse, za katero je besedilo napisala sama, glasbo pa duo Maraaya (Raay in Marjetka Vovk), je s svojo svežino navdušil mnoge.

Najlepše je peti v svojem jeziku – kaj svojem jeziku – še v svojem narečju, ki ga uporabljaš vsak dan, in prejeti toliko navdušenih sporočil, klicev. Ljudje so pesem začutili in to je tisto kar šteje.

Po kratkem predahu se na odre vračaš v povsem drugi podobi. Zakaj si se odločila za spremembo barve las?

Za rožnato sem se odločila že pred skoraj dvema letoma, ko sem se naveličala rjavih dolgih las. Sem malce nora in energična, to pa sem želela podkrepiti tudi z videzom. Vendar pa si las nisem pravilno negovala, zato sem vnovič prešla na naravno rjavkasto barvo. Vedno sem si želela malce bolj zanimivo barvo las, v kateri se odlično počutim, in Ema je po mojem mnenju odlična priložnost. Super se počutim, saj sem res živahna punca, zato mi rožnata zelo pristaja.

Nika Zorjan

Kljub drugačni pričeski pa ostajaš ista?

Sama sem od nekdaj ista. (smeh) Še nekdanje sošolke me ob vsakem srečanju opomnijo, da se nisem kaj dosti spremenila. (smeh) Odlično se počutim v svoji koži, saj se mi ni treba pretvarjati. Mislim, da to čutijo tudi ljudje. Spreminja se moj videz, sama pa ostajam ista, morda le nekoliko bolj zrela. Zdaj nisem več tako naivna in leto 2017 je zame obdobje velikih pozitivnih sprememb. Med drugim sem diplomirala iz razrednega pouka.

Si kdaj razmišljala, da bi glasbeni mikrofon zamenjala za šolsko kredo?

Pedagoška fakulteta mi je dala veliko znanja za delo z otroki, morda ne bom učiteljica razrednega pouka, želim pa svoje znanje prenesti še v glasbo, kjer bi otroke poučevala petje, pa tudi odrasle.

Torej se v družbi otrok že od nekdaj dobro znajdeš?

Seveda, uživam v družbi otrok. So, kar so, nimajo nekih prepričanj in so povsem neobremenjeni. Prav vsakič me napolnijo z energijo, ki kar izžareva iz njih.

Kaj pa med poučevanjem, so vas otroci prepoznali? Kakšen je bil odziv?

Odlično. (smeh) Lani sem opravljala prakso na nekdanji osnovni šoli v Prekmurju, kjer me poznajo prav vsi. Bilo je noro. Otroci iz drugih razredov so bili žalostni, ker jih nisem poučevala, tisti, ki pa sem jih, so se s tem postavljali. (smeh) Zato smo se dogovorili, da poučujem kar dva razreda skupaj, poskušala pa sem obiskati prav vse, če ne drugače, vsaj tako, da smo skupaj kaj lepega zapeli.

Poleg za poučevanje najdeš čas za snemanje odličnih 'coverjev' znanih melodij. Po kakšnem receptu izbirate pesmi? Bi želeli z njimi prodreti tudi v svet?

V prvi vrsti izbiram pesmi, ki so mi všeč, saj uživam v predelavi. To je zame velik užitek, saj ustvarjam v malem domačem studiu. Kadar sem slabe ali pa izjemoma dobre volje, se prepustim glasbi, odmislim probleme in se sprostim. Svoje 'coverje' delim tudi na družabnih omrežjih in portalih, saj nikoli ne veš - morda se mi pot odpre tudi v tujini.

 

A post shared by Nika Zorjan (@nikazorjan) on

Kakšne so po tvojem mnenju priložnosti za mlade glasbenike v Sloveniji?

Mislim, da primanjkuje oddaj, v katerih bi se lahko pokazali. Na radiu namreč ljudje ne vidijo pevca, temveč le slišijo glasbo. Všeč so mi oddaje, ki iščejo nove talente, saj omogočajo mladim, da se predstavijo širši publiki. Seveda pa šele po šovu dokažeš, iz kakšnega testa si, ko nimaš več organizatorjev v zaledju. So pa odlična odskočna deska.

Ena izmed posebnosti tvoje pesmi na Emi je prekmurščina. Zvenijo pesmi za velika tekmovanja dobro tudi v narečjih?

Seveda, sicer se za kaj takega ne bi odločili. Pesem smo najprej hoteli posneti v angleščini, a smo si premislili, saj je lani na radiu moj cover pesmi 'Hello' dosegel neverjeten odziv. Vsi so bili navdušeni, kako dobro se pesem sliši v prekmurščini. Tudi sama mislim, da je fenomenalno. Jezik je zelo speven, pesem pa melodična in gre hitro v ušesa. Komaj čakam, da se lahko predstavim publiki.

Naslov pesmi je tako 'Fse', nam lahko razkrijete rdečo nit?

To pomeni vse. Pesem je pozitivna in ljubezenska ter pripoveduje zgodbo dveh oseb, ki druga drugi pomenita vse, kar imata.

Ste navezani na domači jezik, prekmurščino?

Sem zelo ponosna Prekmurka in tega ne skrivam, saj moraš biti na svoje korenine ponosen. Naše narečje se odlično sliši, zdaj pa še malo več objavljam v prekmurščini. (smeh) Ljudje so bili sprva zaskrbljeni, saj gre za zelo drzno potezo, vendar me niti ne skrbi, saj so odzivi zelo pozitivni.

Tudi vaš fant prihaja iz Prekmurja? Je tako lažje tudi zaradi razmerja?

Seveda, pa še fino je, ker oba govoriva isti jezik. (smeh) Ne predstavljam si, da bi bil moj fant iz kateregakoli drugega dela Slovenije. Primož je tudi didžej, sicer pa se bolj posveča drugim stvarem. Vesela sem, ker mi pomaga pri glasbeni karieri, tehničnih stvareh in poda konstruktivno kritiko na moje petje. Skupaj sva že osem let, kot brat in sestra. (smeh)

Saj veste, da pravijo, da po sedmih letih sledi poroka.

Joj, koliko ljudi me je že opomnilo. (smeh) S tem se ne ukvarjava, saj se za zvezo moraš vedno le truditi, nič ni prelahko.

Torej ne verjamete starim vražam?

No, tudi sama sem včasih vraževerna, vendar povsem odvisno od situacije.

Oglej si še Nikin finalni nastop na izboru Ema 2017:

Za revijo Story napisala Nika Arsovski
Za splet priredila Ajda Hovnik Plešej
Fotografije: PrtSc Instagram @nikazorjan

Preberi še: EMA 2017: Zmagal je Omar Naber in FOTO: 'Selfie' je preteklost! Svetovne zvezdnice zdaj prisegajo na TA Instagram trend!

Priporočamo tudi: Horoskop: Kaj ti napovedujejo zvezde za zaključek tega meseca?