Nicole Kidman se je družila s transvestiti

"Obstaja zelo veliko majhnih blondink, jaz pa sem visoka, suha in rdečelasa, zaradi česar sem drugačna. Toda nisem zadovoljna s tem in menim, da imam telo kot kakšen fantek. Rada bi bila bolj 'polna', ker mislim, da so ženske z oblinami lepše," je nekoč izjavila samokritična avstralska igralka Nicole Kidman, znana tudi po vzdevku ledena kraljica.

23. 3. 2013

Že uvod nam razkriva, da visokorasla Nicole Kidman same sebe še zdaleč nima za popolno, pa ne le v fizičnem, temveč tudi v značajskem smislu:

"Sem zelo čustvena in nevrotična," pravi in dodaja:

"Če me kaj razburi, potem me zares razburi. Če me kaj razbesni, potem sem zares besna." Zvezdnica še pravi, da nikakor ni diva v pravem pomenu te besede:

"Samo sebe imam za zelo 'preprosto za vzdrževanje'."

Prav skromnost je poleg elegance in prefinjenosti glavna vrlina, ki jo krasi, čeprav se sama ne bi strinjala s tem, da jo je zaradi omenjenih lastnosti v otroštvu spremljala sreča. Nasprotno, rdečelasa igralka, visoka kar 180 centimetrov, je pogosto bežala pred družbo in se skrivala v svetu knjig in igralstva, danes pa velja za najboljši avstralski 'izvozni izdelek'. Čeprav se je ves čas njene kariere na prvi pogled zdelo, da ima vse, je bilo zasebno življenje oskarjevke Nicole Kidman še pred dobrimi osmimi leti polno samote, žalosti in frustracij, ki jih je ozdravila ob sedanjem soprogu, s katerim ima dve hčerki.

Nicole Mary Kidman se je rodila 20. junija 1967 v Honoluluju, glavnem mestu Havajev, kjer je bil njen oče Anthony David Kidman, biokemik in klinični psiholog, zaposlen z nekim raziskovalnim projektom. Takoj po njenem rojstvu sta Anthony in njegova soproga Janelle Ann Glenny, po poklicu medicinska sestra, odšla v Washington, ker je Anthony dobil službo na inštitutu za raziskovanje raka na prsih. Ko je bila stara štiri leta, pa se je Nicole s sestro in staršema, ki sta bila na krilih novih poslovnih izzivov, preselila v njuno rodno mesto Sydney.

"Nekaj posebnega je v tem mestu, v tej deželi ... Morda je to vonj po gumi, ki je danes moja glavna asociacija na Sydney. Avstralijo imam v krvi, obožujem jo, rada imam tamkajšnje uživanje v življenju in odprtost," pravi Nicole, ki sta jo oče in mama skupaj s tri leta mlajšo sestro Antonio, danes veliko televizijsko zvezdo, vzgajala po strogih pravilih. Dobro situirana družina je živela v predmestju Sydneyja, igralka pa si je z očetom in mamo že od nekdaj blizu.

"Mama je na naju gledala kot na odrasli osebi. Razpravljali smo o vsem in vzgojila sta me tako, da mislim s svojo glavo. Starša sta hotela izobraženi hčerki, ki se zavedata okolice in življenja in imata lastno mnenje. Želela sta iz naju ustvariti osebi, ki se ne bosta bali zavzeti stališča in ga izraziti na glas. Čeprav me je to nekajkrat spravilo v težave, sem jima danes hvaležna za takšno vzgojo," pravi Nicole, ki jo je njen oče - prav tako kot Antonio - vsako jutro gnal, da je delala sklece in počepe, da je ostajala v dobri telesni formi. Poleg tega sta bila njena starša socialna in politična aktivista, ki sta se zavzemala za demokracijo, v tej smeri pa sta vzgajala tudi svoji hčerki.

"Mama ni dovolila, da se igram z barbikami, ker je menila, da odsevajo seksistično moško fantazijo. Ker mi ni kupila lutke, sem jo ukradla v prodajalni," razlaga zvezdnica, ki v šolskih letih ni uživala.

"Za svoja leta sem bila zelo visoka in imela sem dolge skodrane rdeče lase, ki jih še danes težko krotim. Nisem mogla hoditi na kopanje, ker je moja koža zelo bleda in ima veliko pegic, zato sem bila na soncu že v nekaj minutah povsem opečena. Spominjam se, da sem kot deklica sedela v sobi in poslušala otroke iz soseščine, ki so umirali od smeha med igranjem v bazenu. Počutila sem se izključeno in močno sem si želela, da bi bila nekdo drug. Sanjarila sem o romantičnih osebnostih iz romanov, ki sem jih že takrat začela brati," pravi Nicole, ki je pri štirih letih začela obiskovati baletni tečaj.

Ples - prav tako kot igralstvo, s katerim se je začela resneje ukvarjati nekoliko pozneje - je bil zanjo beg pred kruto resničnostjo, šolo in učenci, ki so jo zaradi njene višine klicali štorklja. Čeprav je prvo vlogo odigrala pri komaj šestih letih, in sicer v neki šolski predstavi, v kateri je bila ovčka v jaslih, se je z igralstvom začela ukvarjati pri 12 letih. Nad igro se je navdušila prav zaradi silnih ljubezenskih romanov, ki jih je prebrala na dušek. Vsak konec tedna je bil rezerviran za Phillip Street Theatre, prvo pravo vlogo pa je dobila kot Blanche DuBois v predstavi Tramvaj Poželenje.

V najstniškem obdobju se je 14-letna Nicole prelevila v pravo upornico. Obiskovala je diskoteke, kjer se je spoprijateljila s transvestiti. Pod njihovim vplivom si je lase obarvala v mavrične barve, najraje pa je nosila čipko in črne škornje z visokimi petami. Takrat je doživela tudi svoj prvi poljub, in sicer na gledaliških deskah, ko je igrala v predstavi Pomladno prebujenje.

"To je bil čudovit poljub in vsak večer sem se ga veselila. Takrat sem se naučila poljubljati," pojasnjuje hollywoodska zvezdnica, katere nori mladostniški svet se je zrušil v trenutku, ko je pri 17 letih, ko se je ukvarjala tudi z manekenstvom, izvedela, da je njena mama zbolela za rakom na prsih. Takrat je nehala hoditi v srednjo šolo, ki je še do danes ni končala, in se povsem posvetila mami, ki je na srečo premagala zahrbtno bolezen. Da bi ji olajšala težke trenutke, se je vpisala na tečaj masaže:

"Še vedno menim, da je bila moja največja motivacija in vir moči prav želja, da bi bila mama ponosna name. Nekoč, ko sem bila še majhna, mi je rekla, da bi bilo bolje, če nikoli ne bi imela otrok. Čeprav me je to zlomilo in se zaradi tega več dni nisem pogovarjala z njo, danes vem, kaj je hotela povedati. To je pomenilo, da se ne bi tako žrtvovala za naju in da bi morda lahko naredila veliko več iz svojega življenja. Vem, da ji je žal, da je to v afektu izjavila, zato o tem ne razmišljam kot o nečem slabem."

Prav v tem težkem obdobju je Kidmanova doživela prvenec na malih zaslonih. Igrala je v dveh televizijskih filmih in nato še v najstniški avanturistični kriminalni drami BMX banditi. Za 16-letno dekle je bila to velika stvar, še zlasti zato, ker je istega leta posnela tudi dramo Bush Christmas, ki jo televizijske postaje še danes rade predvajajo med božičnih praznikov. Istega leta je spoznala tudi Naomi Watts, danes prav tako slavno igralko.

"Prijavili sva se na razpis za neko delo. Morali sva sedeti ob bazenu in čakati več ur. Nobena ni dobila službe, a sva postali najboljši prijateljici," se spominja Nicole, ki je zaradi velikega uspeha že omenjenega filma BMX banditi takrat kupila svoje prvo stanovanje.

Poleg tega si je z avstralsko skupino Divine Madness ustvarila tudi kratkotrajno pevsko kariero.

"Izvajali smo pesmi iz sedemdesetih let. Oboževala sem Kate Bush, Blondie in Chako Khan. Igrali smo po zabavah in nikoli nismo bili plačani," se spominja Nicole, ki je pri 18 letih začela svoje prvo ljubezensko razmerje. Na snemanju romantične drame Windrider je spoznala kanadskega igralca Toma Burlinsona in se zaljubila. Njuna zveza je trajala kar tri leta, nato pa je spoznala še enega igralca, Marcusa Grahama. Odskočna deska za njeno uspešno kariero je bila nedvomno vloga v avstralski seriji Vietnam, ki jo je dobila leta 1986. Zaradi izrednega uspeha te serije so jo dve leti pozneje namreč povabili na avdicijo za psihološki triler Mrtvo morje, v katerem je zaigrala s Samom Neillom in Billyjem Zanom. Film je bil v Avstraliji in ZDA zelo uspešen in jo približal Hollywoodu. Scenarist akcijske romantične drame Dnevi grmenja ga je pokazal agentu in Nicole je v trenutku zbudila zanimanje Toma Cruisea, že takrat enega izmed največjih filmskih zvezdnikov na svetu. Tom, ki je v tej priljubljeni akcijski romantični drami dobil glavno vlogo, si je nadvse zaželel, da bi jo spoznal ...

"Pomislila sem: O, moj bog, Tom Cruise bi me rad spoznal. Ne nazadnje je posnel Top Gun in Koktajl, ob katerih sem odrasla," pravi Nicole, ki je le nekaj dni pozneje začela snemati film Dnevi grmenja, v Toma pa se je zaljubila v hipu, ko ga je zagledala.

"Spodnesel mi je tla pod nogami, bila sem noro in strastno zaljubljena vanj. V tistem trenutku sem razmišljala le o tem, kako zelo si želim imeti otroka z njim. Niti to, da bi bila poročena, se mi ni zdelo pomembno, glede na to, da je bil takrat oženjen z Mimi Rogers," razlaga Nicole.

Toda Tom se je hitro ločil in njuna pravljična ljubezenska zgodba se je lahko začela. Takrat 23-letna Nicole in pet let starejši Tom sta se na skrivaj poročila. To sta po manj kot letu dni razmerja storila na božični večer leta 1990 v Telluridu v ameriški zvezni državi Kolorado.

"Govorili so mi, kako zelo pomembno je, da sem soproga Toma Cruisea, jaz pa sem imela občutek, da sem nepomembna, zato sem na koncu privolila v to, da sem samo njegova žena. Govorili so mi, da lahko kar lepo pozabim na kariero, jaz pa sem jim odgovarjala: Ste nori? Za kariero mi sploh ni mar, rada bi imela družino!" pravi Kidmanova, ki je leto dni po poroki doživela spontani splav, po katerem sta slavna zakonca posvojila deklico Isabello Jane, rojeno leta 1992, dve leti pozneje pa še fantka Connorja Anthonyja, ki je luč sveta ugledal leta 1995.

"Moja mama je imela posvojeno sestro, to je bila zame najbolj normalna stvar na svetu, in mislila sem, da se bo to tudi meni enkrat zgodilo. Nisem vedela, da bom to storila tako kmalu, a sem presrečna," je dejala Nicole, ki je bila s Tomom poročena dobrih deset let. Igralca sta se ločila leta 2001, uradni razlog za ločitev so bile seveda nepremostljive razlike, domnevno pravih razlogov za konec njune ljubezenske zgodbe pa je bilo ogromno. Pojavljale so se špekulacije o njenem varanju, govorilo se je o tem, da bi ji moral Tom, če bi bila poročena več kot desetletje, izplačati veliko več kot 65 milijonov dolarjev, ki jih je dobila pred 'iztekom desetletnega roka', namigovalo pa se je tudi, da je Tom v resnici homoseksualec. Šušljanja o njegovi istospolni usmerjenosti so postala najglasnejša med snemanjem skupnega filma, erotične drame Široko zaprte oči, v kateri njune ljubezenske scene niso bile prepričljive. Sama nikoli nista razkrila pravih razlogov za ločitev, je pa Nicole povedala, da je tik pred ločitvijo doživela še drugi spontani splav in da ni res, da je omenjeni film kriv za razpad njunega zakona:

"Ljudje mislijo, da je najin zakon začel razpadati, ko sva začela snemati film Široko zaprte oči, a to ni res. Ločila sva se dve leti zatem," je izjavila in zatrdila, da snemanje razgaljenih scen v Kubrickovem zadnjem filmu s tedanjim možem zanjo nikakor ni bila lahka naloga.

Sicer že od nekdaj občuduje genija Stanleyja Kubricka, a razgaljanje pred kamerami in snemanje scen seksa ni bilo lahko. Temu se je hotela za vsako ceno izogniti, a jo je sloviti režiser na koncu pregovoril, ker je menil, da so seksi scene nujne.

"Znal je vešče zmanipulirati dejstvo, da sva midva kot uspešen zakonski par igrala čudaka oziroma zakonski par Harford," je povedala Kidmanova, ki ji še danes ni povsem jasno, kaj je hotel Kubrick s tem filmom sploh doseči. Kakorkoli že, kljub razpadlemu zakonu igralka ne obžaluje, da je bila poročena s Tomom. Ne obžaluje pa niti tega, da se je poročila že pri 23 letih. Čeprav pravi, da si ne želi, da bi tudi njeni otroci tako mladi zaplavali v zakonske vode, priznava, da je bila zveza z lomilcem ženskih src zanjo nekaj posebnega.

"Ali bi rada videla, da bi se tudi moji otroci tako zgodaj poročili? Ne! Toda zame je bil ta zakon nekaj posebnega. Tom me je veliko naučil, iz punce sem se spremenila v žensko. Vsekakor bi še enkrat vse naredila isto."

Leto 2001 je bilo torej zelo slabo za njeno zasebno življenje, a hkrati izredno uspešno na poslovnem področju. Najprej je bila za vlogo v muzikalu Moulin Rouge nominirana za oskarja, leta 2003 pa je to najprestižnejšo nagrado tudi osvojila, in sicer za vlogo Virginie Woolf v romantični drami Ure do večnosti.

"Sedim v velikem hotelskem apartmaju z oskarjem v roki, a še vedno nimam življenja. S kom naj skočim na posteljo in proslavljam, s kom naj pečem palačinke? Bilo je boleče, ko sem dojela, da tega nimam s kom deliti. Spraševala sem se, kaj je z mano. Takrat sem ugotovila, da se moram spraviti v red," je nekoč izjavila igralka, ki pa ji življenja še nekaj let ni uspelo spraviti v red. Je pa zato kot po tekočem traku nizala vloge, ki so bile vse po vrsti uspešne.

V tistem obdobju se je zabavala s številnimi moškimi. Z glasbenikom Lennyjem Kravitzem je bila zaročena, s pevcem Robbiejem Williamsom, s katerim je zapela duet Somethin' Stupid, s tajkunom Stevom Bingom in z igralcem Judom Lawom, s katerim je leta 2003 posnela dramo Hladni vrh, pa je imela kratkotrajna razmerja. Menda sta ji posteljo grela tudi igralca Adrien Brody in Jim Carrey. V letih, ko si je njen nekdanji soprog ustvarjal družino z veliko mlajšo kolegico Katie Holmes, je Nicole iskala sorodno dušo. Tolažbo je našla v posvojenih otrocih, januarja 2005 pa je spoznala kantri pevca Keitha Urbana, s katerim se je kmalu zatem zaročila, poročila pa sta se 25. junija 2006. Potem pa je sledil še en šok za Nicole, saj se je Keith prijavil v kliniko za zdravljenje odvisnosti od alkohola. Čeprav je preživljala novo težavno čustveno obdobje, je bila svojemu možu ves čas v oporo.

"Ko sva se spoznala, sva bila velika samotarja, in zato sva se tudi našla. Prav takrat sva se drug drugemu lahko odprla. Rada se imava in jasno je, da se bova skozi težave prebijala skupaj," je povedala Nicole, ki je hkrati razglasila, da bi se najraje na svetu preizkusila v vlogi biološke mame.

Želja se ji je uresničila 7. julija 2008, ko je povila ljubko deklico Sunday Rose. Po porodu je povedala, da med nosečnostjo ni razmišljala o odvečnih kilogramih, ki so se ji nabrali, ampak je oboževala svoje prsi, ki so se močno povečale.

"Moje prsi so sicer precej majhne, med nosečnostjo pa so dosegle normalno velikost," je izjavila in dodala:

"Oboževala sem jih in se počutila zelo ženstveno! Krasen občutek je, če imaš prsi, še zlasti če gre za osebo, kot sem jaz, ki ima vse življenje skoraj deško telo."

Decembra 2010 sta Nicole in Keith postala še starša deklice Faith Margaret, ki jima jo je povila nadomestna mati.

Družinsko življenje ji v zadnjih letih riše le nasmeh na obraz, se je pa morala še pred kratkim spopadati z medijskimi obtožbami prav na račun svojega obraza, češ da je uporabljala preveč botoksa. Takoj ko je tudi sama dojela, da kmalu dejansko ne bo mogla več spreminjati izraza na obrazu, kar je za igralce 'smrtna obsodba', se je odločila, da se nikoli več ne bo odločila za to metodo ohranjanja mladostnega videza.

"Nikakor ne bom obiskala estetskega kirurga. Poskusila sem z botoksom, a tega je zdaj konec. S spreminjanjem izraza na obrazu bi vendar rada pokazala svoja čustva," je pojasnila svojo odločitev.

Napisal Tim Jeras, fotografije Shutterstock, Getty images, Ampas, Continental film, Profimedia, Karantanija cinemas, Cinemania group

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri