Nicole Kidman: Gracija v vlogi gracije

Nicole Kidman bo v biografskem filmu,  posvečenem pravljični monaški kneginji, upodobila Grace Kelly. Bo avstralska igralka s to vlogo ponovno postala hollywoodska kraljica?

4. 5. 2012

Hladna avra jo je obdajala tudi v sončnem Monaku – hollywoodska ikona Grace Kelly je delovala kot kakšna izgubljena snežna kraljica, ko je leta 1956, ko je bila sredi dvajsetih let, iz Amerike prišla v miniaturno sredozemsko državico, da bi se poročila s knezom Rainierjem.

Niso bili le državljani Monaka tisti, ki so jo oboževali, navdušeno govorili o njenih ledeno modrih očeh, njenem angelskem obrazu in njeni tihi melanholiji, ki jo je poskušala Grace Kelly kot monaška kneginja v naslednjih letih čim bolje skrivati. Navdušenje nad to lepotico, ki je bila hkrati muhasta in ranljiva, nad to pravljično življenjsko zgodbo brez srečnega konca vlada še danes, in to po vsem svetu.

Obeta se ji velik uspeh

Skoraj tri desetletja po njeni smrti v tragični prometni nesreči, ki se je zgodila septembra 1982, se Hollywood pripravlja na snemanje filma, s katerim želijo počastiti spomin na pokojno kneginjo.

To bodo storili s kandidatko, ki je zaradi svoje mešanice ranljivosti in strogosti popolna za vlogo Grace Kelly. Nicole Kidman je trenutno v sklepni fazi pogajanj za glavno vlogo v filmu z naslovom Grace of Monaco.

Scenarij se osredotoča na obdobje z začetka šestdesetih let, ko je prišlo do državne krize med Monakom in veliko sosednjo državo Francijo, ki je postavila na preizkušnjo tudi mlado kneginjo. Pred preizkušnjo pa se je zdaj znašla tudi 44-letna Nicole Kidman.

Vse od rojstev obeh hčerkic se Avstralka bolj ali manj posveča le še manjšim projektom. Lani si je z dramo Zajčja luknja sicer prislužila nominacijo za oskarja, sicer pa njeni filmi v zadnjem času niti pod razno niso poželi kakšnih večjih uspehov. Nova vloga, ki bo od nje terjala veliko časa, pa bi lahko poskrbela za njeno sijajno vrnitev, saj ima režiser Olivier Dahan zelo dobro razvit smisel za snemanje filmov o velikih usodah žensk, ki žanjejo uspehe in so med občinstvom odlično sprejeti. Med drugim je Olivier že Marion Cottilard kot Edith Piaf v biografski drami Življenje v rožnatem 'popeljal' do oskarja. Steven Gaydos, glavni in odgovorni urednik strokovne filmske revije Variety, z veliko vznesenostjo hvali Nicole:

"Je pametna, očarljiva in nadvse nadarjena, čudovita igralka! Ne bi bil presenečen, če bi Nicole kot Grace Kelly požela velik uspeh in morda celo osvojila novo pomembno nagrado."

Ponudba, ki se ji ni mogla upreti

Biografski film je prišel v ravno pravem času, saj ta filmski žanr trenutno žanje gromozanske uspehe – Meryl Streep je v biografski drami Železna lady upodobila Margaret Thatcher, Michelle Williams pa Marilyn Monroe v aktualni biografski drami Moj teden z Marilyn. Colin Firth se je kot kralj George VI. v zgodovinski drami Kraljev govor 'priigral' v srca gledalcev in kritikov.

Nicole je imela izkušnjo s tovrstnimi filmi že leta 2003, ko je utelesila pisateljico Virgino Woolf in osvojila oskarja. To je bil prav gotovo dosedanji vrhunec njene kariere. V preteklih letih pa se je sicer izredno ambiciozna igralka videla predvsem v zasebni vlogi, vlogi mame.

"Snemanje filmov je čudovito, a obisk živalskega vrta z otroki je veliko bolj zabaven," je izjavila. Očitno je, da uživa v mirnem družinskem življenju v Nashvillu, kjer ji družbo delajo 44-letni soprog Keith Urban ter hčerkici, triletna Sunday-Rose in enoletna Faith. Kljub temu pa se preprosto ni mogla upreti ponudbi, da bi zaigrala legendarno Grace Kelly.

Film Grace of Monaco naj bi opisal epizodo iz življenja takrat 33-letne kneginje in del zgodovine Monaka, ki je pustil največji pečat.

Po smrti svojega očeta in po dveh spontanih splavih se je Grace Kelly v začetku šestdesetih let spopadala z depresijo. Knez Rainier, ki je bil po pripovedovanju prič iz tistega obdobja tako v vlogi soproga kot tudi v vlogi glavnega v državi pogosto zaverovan v svoj prav in koleričen, je svoji ženi dovolil, da se vrne v filmski posel, ki ga je neskončno pogrešala. V filmu Marnie naj bi pod režisersko taktirko legendarnega Alfreda Hitchcocka igrala frigidno kleptomanko, toda zaradi te drzne vloge, ki bi jo morala odigrati, si je knez premislil in svoji srčni izbranki ni dovolil, da bi posnela film. Namesto nje je vskočila Tippi Hendren, ki je odigrala vlogo Marnie.

Grace Kelly očarala tudi francoskega predsednika

Hkrati je na političnem področju prišlo do državne krize med Monakom in Francijo. Francoskemu predsedniku Charlesu de Gaullu je mala državica, ki se je razvijala v pravi paradiž za 'davčne ubežnike', predstavljala trn v peti. Po dveh letih trdih in neizprosnih pogajanj je med obema državama vendarle prišlo do podpisa davčnih in carinskih pogodb, ki so veljavne še danes, za kar se prebivalci Monaka ne nazadnje menda lahko zahvalijo tudi Grace Kelly.

Zvezdnica, rojena v Ameriki, naj bi svojemu možu pomagala s pametnimi nasveti, Charlesa de Gaulla pa je očarala tako, da je v tekoči francoščini brez ameriškega naglasa recitirala svoje najljubše odlomke iz njegove knjige spominov. Svojo usodo, da je pristala v zlati kletki, je prenašala dostojanstveno, dobro počutje ljudstva pa je postala njena življenjska naloga.

Nicole Kidman pa bo tista, ki bo poskušala doumeti in nam pokazati, kako je pod površjem v resnici vrelo ...