Nicolas Cage: Žalil ljudi in uničeval hotelske sobe

Po dveh propadlih zakonih se je Nicolas Cage, čigar najnovejši film, akcijski znanstvenofantastični triler Left Behind, je pred kratkim doživel ameriško premiero, na prvi pogled zaljubil v Alice Kim, ki ga je stregla v restavraciji. Konec julija sta proslavila 10. obletnico zakona.

"Čudovito je, če se poročiš z nekom, ki noče imeti nobenega opravka s Hollywoodom." (foto: Profimedia) Profimedia
24. 10. 2014

Resnici na ljubo Nicolas Cage ne slovi le po tem, da je odličen in po mnenju številnih žensk tudi izredno privlačen igralec, ampak tudi po neobrzdanem vedenju ter ljubezni do hitrih avtomobilov in na splošno dragih stvari, predvsem pa po tem, da se rad sprosti ob kakšnem kozarčku alkohola in posledično poskrbi, da imajo policisti polne roke dela.

No, pravzaprav bi o težavnem delu njegovega značaja lahko govorili in pisali v pretekliku, saj je za zadnji (odmevnejši) incident poskrbel pred približno tremi leti in pol, ko so ga v New Orleansu aretirali zaradi nasilja v družini in kaljenja javnega reda in miru. Njegova soproga Alice Kim proti njemu ni hotela vložiti tožbe, pred policisti pa je izjavila, da se ne počuti kot žrtev. Z ameriškim igralcem je poročena več kot deset let in prav ona je - po vsem sodeč - prva ženska v njegovem življenju, s katero bi utegnil dočakati starost.

Nicolas Kim Coppola se je rodil 7. januarja 1964 v kalifornijskem Long Beachu. Njegov oče August Floyd Coppola, brat slovitega režiserja Francisa Forda Coppole in igralke Talie Shire, je bil akademik, pisatelj, filmski ustvarjalec in profesor književnosti, mama Joy Vogelsang pa plesalka in koreografinja. Joy je bolehala za depresijo, zaradi katere je bila pogosto hospitalizirana. Posledice tega so bile pogoste zakonske krize, ki jim je, ko je bil Nicolas star 12 let, sledila ločitev.

Začetek pubertete in razpad družine sta prispevala k Nicolasovi negotovosti in občutku, da nikamor ne pripada.

Fant, ki se je že kot najstnik odločil za igralstvo, se je po končani srednji šoli Beverly Hills High School vpisal na univerzo UCLA School of Theater, Film and Television. Kljub temu pa mu je največ znanja dal prav njegov oče. "Moj oče je bil odličen učitelj, navdihnil me je za igralstvo in spodbujal h gledanju filmov, ki so bili pozneje moji najboljši učitelji igre," pravi.

Potem ko se je njegov prvi nastop v filmu, ki so ga predvajali na velikem platnu, končal neslavno, saj so mu v komični romantični drami Ameriška gimnazija iz leta 1982 najprej namenili precej pomembno vlogo, nato pa so mu dodelili skoraj neopazno, se je globoko razočaran zaposlil kot prodajalec pokovke v kinu Fairfax.

Takrat je bil prepričan, da bo prodajalec ostal do smrti in da mu je priimek uglednega očeta in slovitega strica pravzaprav le v dodatno breme. Prav stric Francis pa mu je ponudil novo priložnost.

V drami Rumble Fish je leta 1983 dokazal, da je nadarjen, se znebil srednjega imena Kim, ki ga v Ameriki običajno dajejo deklicam, ter prevzel priimek svojega najljubšega stripovskega junaka Luka Cagea. Tako je Nicolas Kim Coppola torej postal Nicolas Cage, med drugim tudi zato, da mu ne bi očitali nepotizma.

Ko se je pri 19 letih prijavil na avdicijo za romantično komedijo Dekle iz doline, je zadel v polno. Bil je namreč uspešen in pripadla mu je vloga neprilagojenega pankerja, ki je povsem ustrezala njegovemu divjemu značaju in s katero se je dokončno prebil v filmski svet. Pozneje je priznal, da je bil v tistem obdobju zelo uporniški.

Cenil je tako imenovano metodiko igranja, zato se je tudi v resničnem življenju vedel primerno vlogam, ki jih je igral.

"Hodil sem okoli, žalil ljudi, uničeval hotelske sobe in se tako pripravljal za vloge upornikov. Da bi se čim bolje vživel v vlogo gangsterja v filmu Cotton Club, sem uličnemu prodajalcu zelenjave iz čistega mira razbil voziček. Potem pa sem se, ko sem leta 1984 snemal ta film, znašel na prizorišču snemanja z Richardom Gerom, ki mi je rekel: 'Če se boš še naprej tako vedel, boš dobil še največ tri vloge, in to bo tvoj konec.' Vzel sem ga resno in se umiril," se spominja.

"Rahlo neobičajen, drugačen in divji"

Kljub temu pa njegovi kolegi še dolga leta niso bili povsem prepričani o tem, kaj naj si mislijo o njem.

"Hollywood ni vedel, ali sem igralec, norec ali pa le eden od čudnih likov, ki sem jih igral. Moj imidž je bil rahlo neobičajen, drugačen in divji," pripoveduje.

Po vsem tem sploh ni čudno, da v tistem obdobju ni imel niti enega resnejšega razmerja. Prva, s katero je spisal nekoliko obetavnejšo ljubezensko zgodbo, je bila dve leti starejša igralka Jenny Wright, ki jo je ljubil dve leti. Sledili sta krajši avanturi z igralkama Brooke Shields in Ami Dolenz, nato pa je na vrsto prišla igralka Christina Fulton, s katero si je življenje delil med letoma 1988 in 1990.

Kmalu po rojstvu sina Westona Coppole Cagea, ki je luč sveta ugledal 26. decembra 1990, sta se razšla, njuni spori pa so se nadaljevali še več kot 20 let! Sredi leta 2011 sta se celo znašla na sodišču, in sicer zaradi tožbe, ki jo je vložila Christina. Jabolko spora je bila hiša v Los Angelesu, ki ji je pripadla po koncu ljubezenske zgodbe.

Ker igralec niti po 19 letih ni hotel prepisati lastništva nanjo, je vložila tožbo in zahtevala odškodnino v višini 13 milijonov dolarjev. Ob tej priložnosti se je razvedelo tudi, da se bojujeta za skrbništvo nad sinom Westonom, ki je zaradi psihičnih težav pristal v bolnišnici in moral prestati strokovno oceno mentalnih sposobnosti.

"Z njo ne želim imeti več nobenih stikov. Upam, da bo prišla k pameti in da bo dojela, da je najin sin odrasla oseba, da bo uspešno preživel to trenutno krizo in da ne potrebuje nobenega skrbništva," je takrat izjavil ogorčeni Nicolas, ki je z Westonom leta 2005 zaigral v kriminalni drami Gospodar vojne.

"Od nekdaj so me privlačili strastni, skoraj razuzdani romantični liki"

Pa se za hip vrnimo še malo v preteklost. Ob koncu osemdesetih, ko je bil še v razmerju s Christino, je odigral nekaj fantastičnih vlog. Svoj neobičajni in edinstveni humor je najprej izkoristil s Holly Hunter v komični kriminalki Arizona junior, nato pa je zablestel še v sloviti komični kriminalki Davida Lyncha Divji v srcu.

V njem je ponovno igral romantičnega upornika Sailorja Ripleyja, ki je - kot je povedal pozneje - njegova najljubša vloga: "Od nekdaj so me privlačili tako strastni, skoraj razuzdani romantični liki. In Sailor je imel tega več kot katerikoli drugi lik, ki sem ga igral. Precej mi je podoben."

Skoraj kultni status si je prislužil z vlogo v fantazijski komični grozljivki Poljub vampirja, ko si ga je igralski svet zapomnil tudi zato, ker je - da bi čim bolj prepričljivo odigral vlogo - pojedel živega ščurka! Se še čudite, da ga je spremljal sloves čudaka, ki se ga je bilo treba izogibati?

Ko se je v začetku devetdesetih razšel s Christino, je začel skakati iz razmerja v razmerje. Med drugim je ljubil igralko Sarah Jessico Parker, danes zvezdnico priljubljene serije in filmov Seks v mestu, s katero je leta 1992 zaigral v romantični komediji Mladoporočenca v Las Vegasu. Takrat pa verjetno še ni vedel, da ga življenjska vloga šele čaka.

Beseda seveda teče o romantični drami režiserja Mika Figgisa z naslovom Zbogom, Las Vegas, v kateri je fantastično upodobil zapitega filmskega scenarista na robu samomora. Globoko razočarani, a kljub temu simpatični pozitivec, ki se zaljubi v prostitutko Sero, je osvojil srca občinstva in kritikov po vsem svetu. Prav s tem filmom je leta 1996 osvojil oskarja za najboljšega igralca.

Prestižnemu zlatemu kipcu je za isto vlogo sledil še pravi niz pomembnih igralskih nagrad, med njimi tudi zlati globus.

V zasebnem življenju pa je takrat postal najsrečnejši človek na svetu, saj je končno osvojil srce svoje stare ljubezni Patricie Arquette.

V štiri leta mlajšo stanovsko kolegico se je namreč zaljubil že v svojem najbolj norem obdobju, v začetku osemdesetih. Premetena zvezdnica je takrat njegove namere testirala tako, da mu je izročila seznam s svojimi 50 željami, ki jih je moral izpolniti, da bi dokazal, da si jo zasluži.

Med drugim je napisala, da želi črno orhidejo, avtogram J. D. Salingerja, avtorja kultnega romana Varuh v rži, tibetansko poročno obleko in Big Boya, gromozansko maskoto iz stekla, ki je zaščitni znak istoimenske verige restavracij. Ko je Nicolas začel izpolnjevati njene želje in s tem dokazovati, da misli resno, se je Patricia na smrt prestrašila in mu pobegnila.

No, leta 1994 pa je usoda poskrbela, da sta se ponovno srečala, ponovno zaljubila in se že leto dni pozneje, natančneje 8. aprila 1995, sprehodila do oltarja. Igralka je v zakon pripeljala tedaj šestletnega sina Enza, ki ga je dobila v neuspešnem razmerju z glasbenikom Paulom Rossijem.

Nicolas in Patricia sta v zakonu preživela šest let. A le na papirju. V resnici sta skupaj namreč zdržala le devet mesecev, a sta se v javnosti še dolgo pretvarjala, da sta srečen parček.

Leta 1999 sta skupaj še zaigrala v komični drami Med življenjem in smrtjo, pod katero se je kot režiser podpisal sloviti Martin Scorsese, nato pa je imel igralec dokončno dovolj igranja v zasebnem življenju in je vložil zahtevo za ločitev. Ločitveni postopek je bil uradno končan 18. maja 2001.

Ena od ne nujno dobrih stvari, po kateri je znan ta odlični igralec, pa je tudi ta, da se je vedno zaljubljal na prvi pogled. Prav nič drugače ni bilo niti v primeru štiri leta mlajše glasbenice Lise Marie Presley. Le dobro leto dni po uradni ločitvi od Patricie je bil Nicolas že poročen s hčerko najslavnejšega ameriškega glasbenika in svojega idola Elvisa Presleyja. Liso, ki je imela za seboj zakona z glasbenikoma Dannyjem Keoughom in Michaelom Jacksonom, je spoznal leta 2000, na zabavi za 52. rojstni dan glasbenika Johnnyja Ramona.

V tistem obdobju je bila sicer zaročena z ameriškim glasbenikom Johnom Oszajco, a je bilo srečanja z igralcem tako usodno, da je aprila 2001 zapustila zaročenca. Slabo leto in pol pozneje, natančneje 10. avgusta 2002, je Nicolasu pred havajskim hotelom Mauna Lani Bay dahnila usodni 'da'. Lisa je v zakon pripeljala dva otroka, leta 1989 rojeno hčerko Riley in tri leta mlajšega sina Benjamina, ki ju je povila v zakonu z Dannyjem.

Novonastala štiričlanska družinica je navzven delovala zelo skladno, v resnici pa ni bilo vse v najlepšem redu, saj Nicolas nikakor ni mogel prenesti soproginega tesnega prijateljstva z njenim nekdanjim soprogom Michaelom Jacksonom.

In bil je upravičeno ljubosumen, saj je pozneje tudi sama priznala, da je po dveletnem zakonu še štiri leta ohranjala redne stike s kraljem popa. Od Jacka se je ločila leta 1996, do leta 2000 pa sta večkrat poskušala obnoviti razmerje. Michael je bil namreč odvisen od nje, zato se je večkrat zgodilo, da je Lisa samo zaradi njega potovala z enega konca sveta na drugega.

Nicolas tega nikakor ni mogel prenesti in po samo 108 dneh zakona, dva dni pred premiero svoje komične drame Adaptacija, s katero si je prislužil nominacijo za oskarja za najboljšega igralca, je vložil zahtevo za ločitev. Ločitveni postopek je trajal dlje od zakona in je bil končan 16. maja 2004.

In prišla je Alice ...

Tri mesece pred tem, ko je dobil sodno odločbo, da je tudi uradno samski moški, je večerjal v losangeleški restavraciji Kabuki, ki slovi po odličnem sušiju. Stregla ga je 20-letna natakarica korejskega porekla Alice Kim. Takrat 40-letni igralec se je tudi tokrat v trenutku zaljubil do ušes. Po prvem srečanju v restavraciji je Nicolas vsak večer zahajal v korejski nočni klub Le Privé, v katerem je prav tako delala Alice.

To je počel, dokler je ni osvojil. In ko jo je osvojil, ni tratil časa, ampak jo je že po dveh mesecih razmerja zaprosil z diamantno-smaragdnim zaročnim prstanom, 30. julija 2004 pa sta zaplavala v zakonske vode. Poročila sta se na skromni ceremoniji na zasebnem ranču v severni Kaliforniji.

Za piko na i njuni ljubezenski sreči je poskrbel sin Kal-El, ki se jima je rodil 3. oktobra 2005. Čeprav se je igralec po poroki precej umiril, je v javnost sem ter tja še vedno pricurljal kakšen njegov eksces. Eden se je zgodil 15. aprila 2011, v obdobju, ko je snemal akcijsko kriminalno dramo Ukradena.

Takrat je v New Orleansu sredi ulice vinjen vpil na svojo soprogo in jo prepričeval, da je hiša, pred katero sta se znašla, njun dom. Zgrabil jo je za nadlaket in jo poskušal zvleči na dvorišče hiše, potem pa je ves besen s pestjo udarjal po parkiranih avtomobilih. Policiji ga je prijavil taksist, ki se je znašel v bližini, in možje postave so ga obtožili fizične zlorabe in kaljenja javnega reda in miru ter ga odpeljali v pripor.

Na prostost je prišel po dveh dneh, ko je plačal varščino v višini 11 tisoč dolarjev. Kaznovan pa je bil že leto dni prej, ker je v vinjenem stanju verbalno napadel goste v nekem bukareškem nočnem klubu. Ta incident se je zgodil v času, ko je v Romuniji snemal akcijski fantazijski triler Nevidni jezdec: Duh maščevanja.

Ob nagnjenosti k alkoholu pa hollywoodski zvezdnik goji tudi strast do materialnih dobrin. V njegovi lasti so nekatere od najbolj čudnih stavb na svetu, med njimi velika piramida. Na pokopališču St. Louis v New Orleansu je dal zgraditi tri metre visoko piramido iz marmorja, ki bo njegovo zadnje počivališče.

Čeprav v stilskem smislu že tako zelo izstopa med ostalimi grobnicami, jo je 'obogatil' še z napisom 'omnia ab uno' (vse iz enega), s čimer je sprožil govorice, da je pripadnik rožnih križarjev. No, to pa ni njegov edini ekstravagantni podvig. Znano je, da je velik ljubitelj razkošnih dvorcev - enega je imel v Nemčiji, natančneje v Etzelwangu, enega pa ima v Los Angelesu in v njem živi z družino.

Stene njegovega dvorca krasijo različne nagačene živali, od redkih ptic do kuščarjev, kač in hobotnic. Nekoč je na neki dražbi odštel kar 270 tisoč ameriških zelencev za maketo dinozavra. Za vožnjo z lamborghinijem, ki so ga zasegli nekdanjemu iranskemu šahu Mohamedu Rezi Pahlaviju, je odštel tri milijone dolarjev!

Njegov vozni park je v najboljših časih premogel približno 50 avtomobilov, med katerimi je bilo več rolsrojsov, in 18 motociklov. Ker vse to ni bilo dovolj, si je omislil še zasebno letalo gulfstream in dve jahti. Vse to razkošje je pred petimi leti padlo v oko davčnim uradnikom.

Obtožili so ga neplačevanja davkov, zato je tožil svojega finančnega svetovalca, ki mu je menda svetoval, naj kupuje nepremičnine, in ga 'silil' v dvomljive finančne mahinacije, ki bi ga utegnile stati na desetine milijonov dolarjev.

Kljub vsem njegovim 'muham' mu soproga Alice ostaja zvesta, Nicolas pa je dojel, da je prav ona njegova edina opora in konstanta v življenju. Njuna zakonska sreča je menda neizmerna. Kaj pa je z njegovo grobostjo? Trudi se, da jeze nikoli več ne bi znesel nad ljudmi, ki jih ima rad. Pohvalno!

Napisal: Tim Jeras
Fotografije: Profimedia.si, Getty Images

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri