Nicolas Cage - največji čudak v družini Coppola

Prav te dni so v naših kinih začeli predvajati odličen akcijski triler V iskanju pravice. Primerna priložnost torej, da spoznamo glavnega zvezdnika tega filma, hollywoodskega poredneža Nicolasa Cagea, ki ga je tretji soprogi končno uspelo ukrotiti.

15. 7. 2012

Nicolas Cage, ki se je kot Nicolas Kim Coppola rodil 7. januarja 1964 v kalifornijskem Long Beachu, je odraščal v izredno uspešni družini.

Njegov oče August Floyd Coppola je bil ugledni akademik, profesor primerjalne književnosti na univerzi Cal State v Long Beachu, pozneje pa še dekan oddelka kreativnih umetnosti na univerzi San Francisco State. Njegova mama Joy Vogelsang je bila proslavljena balerina in koreografinja, dedek Carmine uspešen filmski skladatelj, babica Italia Pennino igralka, teta Talia Shire prav tako, stric Francis Ford Coppola pa je Hollywood osvojil kot režiser legendarnih filmov, kot so mafijska trilogija Boter, Apokalipsa zdaj in številni drugi. No, tudi druga generacija družine Coppola je žela in še vedno žanje uspehe, v glavnem v svetu šovbiznisa, tako da je imel Nicolas tudi sorodnike svojih let, s katerimi se je lahko 'meril'. Njegova sestrična Sofia je uspešna filmska režiserka, ravno tako kot njen brat Roman, bratranec Gian-Carlo je producent, bratranca Robert Carmine in Jason Schwartzman pa igralca.

Nicolasov brat Marc 'The Cope' Coppola si je v New Yorku ustvaril kariero radijskega voditelja in didžeja, njegov drugi brat Christopher pa je režiser. Čeprav ni od nekdaj sanjal o tem, da bi postal igralec, je mali Nic že od malih nog kazal nadarjenost za to vrsto umetnosti. Potem ko so ga nekoč napadli vrstniki na šolskem avtobusu, je jezni fantič odšel domov, si nadel kavbojke in kavbojske škornje starejšega brata, si 'zalizal' lase, nataknil sončna očala in se vrnil k fantu, ki ga je maltretiral. Rekel mu je, da je Roy Wilkinson, eden od njegovih starejših bratrancev, in mu zagrozil, da ga bo pretepel, če se še enkrat dotakne Nica, kot so krajše klicali Nicolasa. O njegovi prepričljivosti in igralskem talentu dovolj pove že to, da ga šolski kolegi niso prepoznali, svoj namen pa je dosegla tudi grožnja.

Poletja je v glavnem preživljal v San Franciscu, pri stricu Francisu, sestrični Sofii in bratrancu Romanu. Prav v to mesto se je pozneje tudi preselil, in sicer z očetom Augustom, ki se je ločil od njegove mame, ko je bil star 12 let. Po ločitvi je mama zapadla v hudo depresijo:

"Vem, da je bilo to zelo boleče zanjo. Moja mama je bila vedno polna ljubezni, in če ne bi bila ves čas ob meni, ne bi dosegel ničesar v življenju. Naučila me je, kako zelo pomembni so čustva in sočutje. Imela je dušo umetnika, in če bi jo v mladosti kdo bolje vodil, prav gotovo ne bi zbolela."

Da se ne bi zanimal samo za filme, ga je oče stalno 'vlačil' s seboj na razstave in ga spodbujal, da je poslušal klasično glasbo in bral knjige. Ravno zato je svojega očeta tudi opisal kot briljantnega človeka in enega najpomembnejših učiteljev.

Toda Nicolas kljub očetovim prizadevanjem ni mogel pobegniti pred svojo usodo - da bo postal igralec, se je dokončno odločil po ogledu romantične drame Vzhodno od raja z Jamesom Deanom v glavni vlogi. Navdušila ga je predvsem Deanova uporniška stran. Takrat se je vpisal v igralsko šolo Young Conservatory v San Franciscu. Ko se je z očetom iz San Francisca vrnil v Južno Kalifornijo, se je vpisal v Beverly Hills High School, srednjo šolo za otroke bogatih in slavnih, ki so jo med drugim obiskovali tudi Angelina Jolie, Lenny Kravitz, Slash in David Schwimmer. Tudi v tej šoli se je ukvarjal z igralstvom, prvo vlogo pa je odigral v šolski predstavi Golden Boy. Ker je bolj od formalne izobrazbe cenil izkušnje, je hkrati začel iskati vloge in bil pri tem uspešen, saj se je že kot srednješolec pojavil v televizijskem šovu Best of Times. V tem obdobju je bil rahlo zmeden, ravno takšni pa so bili tudi njegovi poskusi zapeljevanja deklet:

"Dobro se spominjam maturantskega plesa. To je bila prava katastrofa. Prodal sem obveznice, ki mi jih je podaril dedek, da sem lahko najel limuzino in smoking ter na zabavo odpeljal neko punco. Na koncu večera sem jo poljubil in vrnila mi je poljub. Bil sem tako živčen, da me je začelo zvijati v želodcu, postalo mi je slabo in punci sem lahko samo še rekel 'oprosti'. V naslednjem hipu sem že bruhal po čevljih in najetem smokingu. Ker me voznik limuzine takšnega ni hotel spustiti noter, sem moral pešačiti domov."

Ko je uspešno opravil zaključne izpite, se je povsem posvetil svoji prvi ljubezni - igralstvu. Na začetku kariere mu je bil slavni priimek v veliko pomoč in kot Nicolas Coppola je dobil vlogo v debitantskem filmu režiserja Camerona Crowa, najstniški komediji Fast Times at Ridgemont High, v kateri je igral z bodočimi zvezdniki Seanom Pennom, Jennifer Jason Leigh in Forestom Whitakerjem. Ker so njegovo vlogo v montaži kar precej 'izrezali', se je razočarani Nic za kratek čas zaposlil kot prodajalec pokovke v kinu Fairfax. Kmalu je dobil še vlogo v romantični komediji Valley Girl, a je ugotovil, da ga ljudje zaradi njegovega življenja v senci priimka Coppola gledajo drugače in da ga morda sploh ne jemljejo resno. In tako je ta veliki ljubitelj stripov postal Nicolas Cage, v čast stripovskemu junaku Luku Cageu.

S spremembo priimka pa se ni povsem odrekel prednosti, ki mu jo je v Hollywoodu prinašal klan Coppola. Ko je stricu Francisu pred začetkom snemanja filma Rumble Fish pomagal tako, da je skupaj z igralci bral besedila, je dobil manjšo vlogo v tej drami. Že takrat je bil zagovornik tako imenovanega method actinga, ki ga je veliki Lee Strasberg v štiridesetih letih razvil v svojem The Actors Studiu, zato ni čudno, da je leta 1984 dobil vlogo v drami Racing with the Moon, v kateri je zaigral ob Seanu Pennu. Da bi za vlogo mladega gangsterja v stričevem filmu The Cotton Club lažje dosegel želeno stopnjo jeze, je uničil del prizorišča snemanja, med snemanjem naslednjega filma, komične drame Peggy Sue se je poročila, pa se je sprl s stricem. S čudaškim vedenjem je poskrbel za zmedo ljudi, ki so ga obkrožali, eni osebi pa je bil vendarle všeč. Beseda teče o pevki in igralki Cher, s katero je leta 1987 posnel romantično komedijo Čar lune, v kateri je igral njenega mladega ljubimca. Kot pek, ki najprej ostane brez roke, potem pa še brez zaročenke, je moral biti preprosto jezen in ogorčen. Ker je ravno v tistem času prekinil zvezo s kolegico Jenny Wright, je v občutek izgube, ki ga je moral odigrati, vnesel osebni pečat, s čimer si je prislužil nominacijo za zlati globus. Sledil je pravi niz precej čudnih vlog, zahvaljujoč katerim je postal svojevrsten hollywoodski izobčenec - bil je ugrabitelj otrok v komediji bratov Coen z naslovom Arizonina vzgoja, ponoreli knjižni agent v črni komediji Vampirjev poljub, v kateri je jedel žive ščurke, italijanski vojak, nagnjen k posiljevanju v drami Tempo di uccidere oziroma Time To Kill ...

Leta 1988 je začel hoditi s tri leta mlajšo igralko Christino Fulton, s katero je 26. decembra 1990 dobil prvega sina Westona Coppolo Cagea.

Toda njuna sreča je na žalost trajala le tri leta. Prav pred nekaj leti ga je Christina tožila zaradi delitve imetja in od njega zahtevala 13 milijonov dolarjev, češ da je bil Cage glavni vzrok njenega čustvenega trpljenja in finančnega zloma. Sodno poravnavo sta na zadovoljstvo obeh strani dosegla lani, a podrobnosti nikoli niso prišle v javnost. Je pa znano, da je Christina zahtevala tudi ekskluzivno skrbništvo nad njunim polnoletnim sinom, kar je mnoge spomnilo na primer princese popa Britney Spears. Weston se namreč ni ravno izkazal kot odrasla oseba - po nekem živčnem zlomu, ko je posredovala celo policija, so ga morali privezati na nosila, da so ga lahko varno prepeljali v bolnišnico, kjer je prestal psihiatrično opazovanje. Weston, znan kot pevec death metal benda Eyes of Noctum, se je kmalu zatem v restavraciji na Beverly Hillsu stepel s soprogo Nikki Williams, pozneje pa je trdil, da je bila vinjena in da je obstajala velika možnost, da bi poleg njega ranila tudi sebe.

"Weston je odrasel mladenič in povsem prepričan sem, da bo vse uspešno prebrodil," je takrat govoril Nicolas in trdil, da njegov odrasli sin ne potrebuje skrbnika.

Prelomnica v karieri se je zgodila leta 1995, ko je zaigral v filmu Zbogom Las Vegas. Romantična drama o zapitem pisatelju je bila namreč natančno tisto, kar je Cage dolga leta čakal. Sprva se je za vlogo pripravljal tako, da je obiskal Irsko. Takrat se je razšel z zaročenko Kristen Zang in to izkušnjo s pridom izkoristil za to, da je odigral občutek izgube, navdušil občinstvo in kritike ter osvojil oskarja za najboljšega glavnega igralca. Leto 1995 je bilo zanj očitno usodno, saj ga je takrat usoda ponovno združila s svetlolaso stanovsko kolegico Patricio Arquette, v katero se je na prvi pogled noro zaljubil že osem let prej.

"Ljubim te in oženil se bom s tabo," naj bi ji rekel takoj, ko jo je leta 1987 spoznal.

Že dve uri pozneje jo je zaprosil in Patricia je seveda sprva mislila, da se šali. Dala mu je pravi niz nemogočih nalog - med drugim mu je naročila črno orhidejo, originalen rokopis pisatelja J. D. Salingerja in poročno obleko manj znane modne znamke iz Tibeta -, ki jih je moral izpolniti, da bi osvojil njeno srce. Na njeno veliko presenečenje je začel uspešno opravljati naloge s seznama in Patricia je privolila, da bo z njim odpotovala na Kubo. Potem ko je potovanje padlo v vodo, Cage, za katerega vsi vedo, da ima težaven značaj, pa izgubil živce, se mu je začela izogibati in ga naposled tudi zapustila. On se je tolažil v objemu lepotic, kot so igralke Jenny Wright, Uma Thurman in Sarah Jessica Parker, ona pa je pristala v naročju žrebcev Christiana Slaterja in Matthewa McConaugheyja. V tistem obdobju sta oba postala starša, on je s Christino dobil sina Westona, ona pa z glasbenikom Paulom Rossijem Enza. Toda prijateljskih stikov nista nikoli pretrgala in ko sta se ponovno zaljubila, je menda Patricia zaprosila njega. Od glave do peta oblečena v črni vinil in z veliko poročno torto v rokah se je pojavila pred vrati njegovega doma. V zakonske vode sta zaplavala 8. aprila 1995, do uradne ločitve pa je prišlo 18. maja 2001. Kot uradni razlog za ločitev sta seveda navedla nepremostljive razlike in poudarjala, da sta ostala prijatelja in da sta skupaj sprejela odločitev o ločitvi.

"Vem, da sem bil s pravo žensko," je takrat izjavil igralec, ki je tolažbo hitro našel v objemu Lise Marie Presley, hčerke pokojnega kralja rokenrola Elvisa Presleyja.

Zaljubljena golobčka sta se poročila 10. avgusta 2002 na Havajih, torej v času, ko je svet obeleževal 25. obletnico Elvisove smrti.

Njuna idila se je končala tako hitro, kot se je začela, saj sta že novembra istega leta vložila zahtevo za ločitev, ki je postala uradna šele 16. maja 2004. Ciniki so kmalu ugotovili, da je ločitveni postopek trajal dlje kot zakon. Uradni razlog za ločitev so bile ponovno nepremostljive razlike, poznavalci razmer v njunem zakonu pa so trdili, da se je Cage tudi v drugo preveč 'zaletel' in da se je z Liso Marie poročil iz napačnih razlogov. Po njihovih besedah v resnici sploh ni ljubil nje, ampak le glasbo njenega legendarnega očeta.

Le mesec dni po tem, ko se je uradno ločil od Lise Marie, je večno zvestobo do konca življenja obljubil še tretji in aktualni soprogi, tedaj 20-letni natakarici korejskega rodu Alice Kim. V javnosti je znana zgodba, da jo je spoznal v neki restavraciji s sušijem, v kateri je delala, a viri iz korejske skupnosti v Los Angelesu so razkrili, da jo je v resnici spoznal v tako imenovanem booking clubu, kar je neke vrste posredništvo pri spoznavanju mladih zaposlenih ljudi. Čeprav izvira iz bogate družine, si Alice že od nekdaj sama služi kruh, zato se ni sramovala niti posla natakarice. Kakorkoli sta se že spoznala, dejstvo je, da je iskrica med njima preskočila zelo hitro in zanetila močno ljubezen, saj sta se že tri tedne po prvem srečanju skupaj sprehodila po rdeči oskarjevski preprogi. Nicolas jo je za roko zaprosil kar na njenem delovnem mestu. Ko je bila dežurna pri blagajni restavracije, v kateri je delala, ji je podaril diamantni zaročni prstan. Poročila sta se 30. julija 2004 na zasebnem ranču v Severni Kaliforniji, 3. oktobra 2005 pa mu je Alice povila sinčka Kala-Ela. Čeprav jima skeptiki nikoli niso napovedovali dolgega in stabilnega zakona, sta poročena že osem let.

"Zakon s Kim je drugačen in tudi on je drug človek. Zasičen je s samskim življenjem in razuzdanim žuriranjem, zato se je iskreno odločil, da bo zasnoval družino," je razkril njegov prijatelj.

No, Cage pa ne bi bil Cage, če ne bi vsaj sem ter tja podlegel svojemu težavnemu značaju. To se je nazadnje zgodilo lanskega aprila, ko so ga aretirali zaradi družinskega nasilja. V tistem obdobju so v javnost začele curljati informacije, da je njegov zakon z Alice v krizi, do incidenta pa je prišlo 14. aprila v New Orleansu. Igralec se je šel zabavat s soprogo in nekaj prijatelji, po nekaj kozarčkih preveč pa je postal zelo agresiven. S pločevinko piva v roki je prišel v salon za tetoviranje, kjer je vpil na soprogo in jo odrival.

Pozneje se je parček ponovno prepiral, Nicolas pa je Alice držal za roko in vpil nanjo. Možje postave so ga odpeljali za rešetke in obtožili družinskega nasilja in kaljenja javnega reda in miru, iz zapora pa je prišel po plačilu varščine. Nekaj časa ga je bremenila tudi obtožba za zanemarjanje sina Kala-Ela, ki ga je menda držal v naročju, ko se je v vinjenem stanju spotaknil in padel. Na sodišču so vse obtožbe, ki so ga bremenile, ovrgli, kar se je verjetno zgodilo tudi zato, ker Alice ni hotela pričati proti njemu.

Čeprav sodi med najbolje plačane hollywoodske igralce, se je pred tremi leti znašel v resnih finančnih in tudi pravnih težavah, saj so 'dacarji' ugotovili, da jim samo za leto 2007 dolguje kar 6,2 milijona dolarjev, med letoma 2002 in 2004 pa se je nabralo še dodatnih 350 tisoč dolarjev neplačanih davkov.

Da bi se znebil krivde, je tožil svojega poslovnega menedžerja Samuela J. Levina zaradi goljufije in malomarnosti. V tožbi je pisalo, da Levin namerno ni izdal naloga za plačilo davka v določenem roku in da je Cagea s tem spravil v tvegan položaj, zato je igralec utrpel veliko finančno škodo.

Levin je reagiral tako, da je vložil protitožbo in trdil, da je zvezdnika ves čas opozarjal, da ne živi v skladu s svojimi zmožnostmi. V Levinovi tožbi je pisalo, da je Cage kljub njegovim opozorilom nadaljeval s prekomernim zapravljanjem denarja. Da bi zbral denar, ki ga je dolgoval državi, je igralec začel razprodajati svoje vile in dvorce, zbirko hitrih avtomobilov in starodobnikov, odločil pa se je tudi za prodajo svoje zbirke stripov.

Čeprav je v preteklosti na poti do odrešenja že večkrat klecnil, je tokrat odločen, da sebi, tretji soprogi Alice in sinčku Kalu-Elu zagotovi mirno življenje, v katerem ne bo prostora za zaplete, kakršne v vlogi Willa Gerarda doživlja v aktualnem akcijskem trilerju V iskanju pravice.

Tim Jeras za Story