Neznana dejstva o Umazanem plesu

Pred dnevi je minilo natanko 27 let od premierne projekcije romantične glasbene drame Umazani ples. Zanimivo je, da filmu, ki se danes brez kančka dvoma uvršča med kultne, na začetku niso napovedovali tako velikega uspeha.

Umazani ples (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2014

Že poskusna snemanja so bila menda zelo slaba, glavna zvezdnika filma, na žalost že pokojni Patrick Swayze in Jennifer Grey, pa se po navedbah ameriškega spletnega medija Huf­fington Post nista prenašala, kar je še posebno težko verjeti glede na neverjetno kemijo, ki sta jo pričarala pred kamerami.

Morda niste vedeli, da so bile reakcije občinstva, ko se je film Umazani ples začel predvajati, tako slabe, da so se producenti celo odločili, da ga bodo objavili samo na videokaseti, da ga torej ne bodo distribuirali v kinematografe.

Naslov filma so si menda izmislili že pred samo zgodbo, kar pomeni, da so zgodbo gradili okoli naslova, kar je v filmski industriji, milo rečeno, neobičajen vrstni red.

Filmska zgodba se odvija v poletnih mesecih, v resnici pa so snemali jeseni, zato so morali v nekaterih scenah listje, ki se vidi v ozadju, poškropiti z zeleno barvo.

Ste se kdaj slučajno vprašali, zakaj v scenah, ki se odvijajo v jezeru, igralcev ni bilo v bližnjem planu? Voda v jezeru je bila v jesenskem času tako hladna, da so imeli igralci povsem modre ustnice, zato so jih snemali le z oddaljenosti.

Legendarni stavek "Nobody puts Baby in a corner", ki je številnim ljubiteljem tega filma, še posebej ženskemu delu občinstva, prav gotovo tudi najljubši, je pomenil veliko težavo. Swayze ga je menda hotel celo vreči iz scenarija, ker mu ni bil všeč.

Greyeva je bila na smrt prestrašena, ko je morala izvesti sloviti skok, zato si ni upala niti vaditi, njen prvi uspešni poskus pa je bil prav tisti, ki je v filmu.

Kljub vsem začetnim težavam in napovedim, ki še zdaleč niso bile optimistične, pa je romantična glasbena drama Umazani ples zrušila vse rekorde gledanosti.

Še več, naslovna uspešnica (I've Had) The Time of My Life je celo osvojila oskarja za najboljšo originalno pesem. Največji dokaz uspešnosti pa je brez dvoma dejstvo, da je film 27 let po premieri še vedno aktualen.