Nekoliko drugačna zgodba princese brez kraljevine

Ameriška igralka Catherine Oxenberg (51), ki je sicer srbskega porekla, je po mamini strani modre krvi. Je namreč hčerka jugoslovanske princese Elizabete, ki izhaja iz dinastije Karadjordjevićev.

27. 10. 2013

Catherine ima dvojno državljanstvo, ameriško in srbsko.

Čeprav je rojena v New Yorku, je odraščala v Londonu. Plavolaska je najstarejši otrok princese Elizabete, rojene leta 1936, in njenega pokojnega moža Howarda Oxenberga, dobrega prijatelja družine Kennedy. Princesa Elizabeta je edina hčerka princa Pavla jugoslovanskega, bratranca kralja Petra II. jugoslovanskega in Olge, grške ter danske princese. Tako je Elizabeta prva sestrična aktualnega vojvode Kentskega in sestrična v drugem kolenu španske kraljice Sofie ter princa Charlesa. Torej je njena hčerka Catherine Oxenberg sestrična v drugem kolenu španskega prestolonaslednika Felipeja in britanskega prestolonaslednika Williama. Catherine je tudi praprapravnukinja Karadjorjda, ki je začel prvo vstajo proti Turkom leta 1804.

Televizijski debi

Catherine se je prvič pojavila na malih zaslonih leta 1982 v filmu z naslovom The Royal Romance of Charles and Diana, v katerem je zaigrala princeso Diano. Nato se je leta 1984 priključila kultni nadaljevanki Dinastija, ki so jo snemali pri televizijski hiši ABC. Upodobila je plavolaso lepotičko Amando in postala svetovno znana. Nato je bila gostiteljica oddaje Saturday Night Live na NBC, kar pomeni, da je bila prva potomka katerekoli kraljeve družine, ki je bila voditeljica. Leta 1987 je igrala v TV-filmu Roman Holiday, v katerem je igrala princeso Elyso. Nato je imela še dve kraljevi vlogi, leta 1988 v filmu The Lair of The White Worm je ponovno upodobila princeso Diano, leta 1992 pa je zaigrala še v filmu Charles in Diana: Unhappily Ever After. Catherine pa ni samo še ena lepotica modre krvi, ampak je tudi uspešno študirala na Harvardu.

Ljubezenska zgodba

Čeprav ima sorodnike, ki so vsi po vrsti plemiči, princi in princese, sama ne živi dvorskega življenja. Prvič je bila poročena s producentom Harvardom Crimsonom, vendar sta se po letu dni že razšla. To je bilo leta 1998. No, zanimivo je, da je leta 1991 rodila hčerko Indio Riven, a ni nikoli izdala, kdo je njen oče. Nato pa je leta 1998 spoznala usodnega moškega, s katerim je še danes. Ime mu je Casper Van Dien (44) in je veljal za najbolj seksi zvezdnika telenovel. Spoznala sta se na snemanju filma The Collectors.

"Vse, kar se spomnim, je to, da je že naslednji trenutek visel z dreves in mi pel serenade. Sedem mesecev pozneje sta bila že poročena. No, Casper je bil prej poročen z vnukinjo Roberta Mitchumma, Carrie Mitchum, in ima z njo dva otroka, sina Bo in hčerko Gracie. S Catherine pa imata hčerki Mayo in Celeste Almo. Njuna ljubezen je zelo močna. Nekoč je Casper celo najel letalo, ki je za seboj vleklo napis Catherine I Love You. Čeprav danes Casper ni več rosno mlad, je še vedno zelo šarmanten in priljubljen pri ženskah. Zato se vsakič, ko se kje pojavi sam, razplamtijo govorice, da je ponovno samski in na 'trgu'.

Ko je leta 2011 že kazalo, da bo šla kariera Van Diena bolj po zlu, pa se je zopet vse obrnilo v njegovo korist. Ponovno je postal najbolje plačani igralec, saj je v letu dni do avgusta 2013 zaslužil kar 46 milijonov dolarjev. Tudi Catherine ima veliko premoženje, saj ga ocenjujejo na kar 42 milijonov dolarjev. Tako si lahko par res privošči pravo kraljev­sko življenje. Tako, ki pristaja nekomu, ki je vsaj malo modre krvi.

Film o prednikih

Catherine velikokrat obišče Beograd, včasih sama, največkrat pa s svojo mamo Elizabeto oziroma Jelisaveto, kakršno je njeno pravo srbsko ime. Rada bi namreč posnela film o svojem dedku, knezu Pavlu Karadjodrjeviću. Režiser filma naj bi bil njen soprog Casper Van Dien. In kako se je sploh plavolaska odločila za ta projekt?

"Preden je umrl, je moj oče dejal, da bi bilo lepo posneti film o mojem dedku, knezu Pavlu. Menil je namreč, da je bil Pavel pomemben lik v srbski zgodovini in da si zasluži zgodbo, ki bi o njem povedala vso resnico," pravi Catherine, ki naj bi z možem tudi že imela napisan scenarij. Sama naj bi igrala svojo babico Olgo, v filmu pa bi sodelovale tudi princesa Elizabeta oziroma Jelisaveta in hčerka ... Lokacije za film naj bi bile v Srbiji, Rimu in Keniji.