Nekdanja prva dama Francije napisala knjigo o razmerju s predsednikom

Nekdanja prva dama Francije Valérie Trierweiler ima v tem času polne roke dela s promocijo svoje knjige Hvala za ta trenutek, ki jo je – kot je obljubila svojim rojakom – brez olepšav "vrgla iz sebe".

Valérie Trierweiler (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2014

Izneverjena in zapuščena nekdanja prva dama Francije Valérie Trierweiler je minuli teden objavila knjigo Hvala za ta trenutek, v kateri se je razpisala o življenju s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom in 18 mesecih, ki sta jih skupaj preživela v Elizejski palači.

Kot ekskluzivno naznanja tednik Paris Match, je francoska novinarka na 320 straneh brez kakršnihkoli olepšav razkrila vse podrobnosti razmerja s Hollandom, zato ne čudi, da so nekateri mediji, med njimi tudi britanski dnevni tabloid Daily Mail, to potezo označili za 'maščevanje rotvajlerja'.

V ospredju je resnica

"Vse, kar sem napisala, je resnica. V Elizejski palači sem se včasih počutila, kot bi bila v reportaži. Zaradi laži pa sem preveč trpela, da bi se jih posluževala tudi sama," je Valerie povedala za Paris Match in pojasnila, da je razkrila svoj pogled na razmerje s Hollandom "od začetnega navdušenja do grobega konca".

S to resnično hitro napisano knjigo je izpolnila obljubo, ki jo je dala takoj po koncu ljubezenske zgodbe s francoskim predsednikom. V tej eksplozivni knjigi spominov, v kateri – kot je tudi napovedala – prav nič ne prizanaša nekdanjemu življenjskemu sopotniku, je pravzaprav prvič v zgodovini neki aktualni predsednik izpostavljen na tak način.

Sicer je tudi Cécilia Attias, nekdanja soproga Nicolasa Sarkozyja, ki se je od njega ločila takoj po tistem, ko je bil izvoljen za predsednika, objavila knjigo Une envie de vérité (Želja po resnici), a je to storila šele leta 2013, ko Sarkozyja ni bilo več v Elizejski palači.

Hkrati pa je 49-letna Trierweilerjeva prva dama, ki je na tako javno ponižujoč način končala svoj 'mandat' v predsedniški palači. To se je zgodilo v začetku letošnjega leta, potem ko se je razvedelo za Hollandovo skrivno ljubezensko afero z 42-letno francosko igralko Julie Gayet.

V bolnišnici zaradi stresa

Hollande se je že nekaj časa pogosto skoraj javno videval z Gayetovo, ločeno mamo dveh otrok, čeprav je bil uradno še vedno s Trierweilerjevo. Ko je afera pricurljala v javnost, je bilo ponižanje za novinarko tako veliko in močno, da je zaradi stresa osem dni preživela v bolnišnici.

Dejala je, da je prevarana in zavržena, zaradi česar se počuti, kot bi padla z nebotičnika in kot bi jo povozil ekspresni vlak. In prav tovrstne metafore, ki jih je Valerie uporabila takrat, so številni pričakovali v njeni knjigi. Pričakovali pa so tudi, da bo knjiga nadaljevanje posmehovanja francoskemu predsedniku, čigar življenje radi primerjajo z žajfnicami.

Javnost ji marsikaj očita

Težko pa je pričakovati, da se bo vsa francoska javnost postavila na stran prevarane Trierweilerjeve. Zamerijo ji namreč olepševanje oziroma ponarejanje novinarske kariere, nizke udarce v javnosti in tudi nekatere izjave, zaradi katerih so se ji pozneje posmehovali.

Nekoč je na primer izjavila, da želi biti kot pokojna britanska princesa Diana, potem pa se je po siromašni Indiji med humanitarnim obiskom vozila v limuzini s šoferjem in bivala v luksuznem hotelu, zaradi česar so se v Franciji seveda brezmejno norčevali iz nje.

Zaradi značaja in stila obračunavanja s tistimi, ki se ne strinjajo z njenim mišljenjem, so jo po hitrem postopku označili za rotvajlerja, razvedelo pa se je tudi, da kot prva dama sploh ni varčna – francoske davkoplačevalce je v letu 2013 stala skoraj pol milijona evrov. V razmerju s Hollandom je bila od leta 2007, čeprav je bila takrat še poročena z Denisom Trierweilerjem.

V zadnjem času se šušlja, da je Hollande, ki se je menda nameraval poročiti z Gayetovo, s katero naj bi bil v skrivnem razmerju dve leti, trenutno ponovno samski. Ker je ni hotel popeljati s seboj na uradni obisk Bele hiše, naj bi se igralka tako razjezila, da ga je zapustila, letos poleti pa so jo že ovekovečili v družbi drugega moškega.