Ne more počivati v miru

Bi moral Toše sedeti na zadnjem sedežu? Je tovornjak trčil v Tošetov avtomobil? So iz bolnišnice izginili pomembni dokumenti? Je menedžerka izkoristila pevčevo smrt v svoje namene? To je le nekaj naslovov, ki iz dneva v dan preplavljajo časnike držav nekdanje Jugoslavije ...

10. 11. 2007

Od vsega skupaj pa je najbolj žalostno dejstvo, da je smrt velikega pevca postregla z nekaterimi informacijami, ki so javnost povsem šokirale.

Tošetova pevska kariera se je mnogim zdela popolna zgodba, v kateri se nikoli ni nič izkrivilo. Rezervirani termini za nastope za več mesecev naprej, vedno hvale vredni intervjuji in zgodbe, odličen odnos z menedžerko. Nihče pravzaprav nikoli ne bi pomislil, da posli, ki so se vrteli za kulisami, stran od odra, niso bili ravno rožnati.

Zgodba dobiva nove razsežnosti

Uradna razlaga za nenadno smrt pevca z angelskim glasom je bila v dnevih po nesreči povsem preprosta, a mnogim vseeno nerazumljiva.

Voznik touarega in Tošetov zelo dober prijatelj Georgij Georgijevski se je z veliko hitrostjo, prek 170 kilometrov na uro, zaletel v zadnji del tovornjaka, od tam pa je avto odbilo v zaščitno ograjo, kjer je bil pevec na mestu mrtev.

Makedonski mediji danes zatrjujejo in opisujejo nasprotno. Nesrečo naj bi tako povzročil tovornjak, ki je oplazil touarega, medtem ko ga je slednji prehiteval. Obenem mediji krivijo hrvaško pravosodje o nepopolni policijski preiskavi, češ da sploh ne vključuje nobenih izjav menedžerke Ljiljane Petrović in voznika Georgija Georgijevskega.

Hrvaški mediji so tudi z videodokazi nemudoma ovrgli namigovanja Makedoncev o drugačnem scenariju nesreče.

Na drugi strani pa se odvija še ena zgodba z menedžerko, ki jo mnogi obtožujejo okoriščanja na račun pevčeve smrti, sama pa se je pred javnostjo zavila v molk.

Opevan kot princesa Di

Zgodba Tošeta Proeskega neverjetno spominja na vso kalvarijo, ki se še danes plete okoli smrti princese Diane.

Pred kratkim je tako po spletu zakrožila zgodba številke 26 v povezavi z makedonskim pevcem. Predvsem v rojstni državi tako imenovani pirati njegove slike dajejo na vse mogoče predmete in ime pevca izkoriščajo v tržne namene ter na ta račun mastno služijo. Podobno kot so po smrti princese Diane nastali številni dokumentarci, zdaj strokovnjaki iz sveta filma že razmišljajo o zgodbi pevca z angelskim glasom, ki bi bila zagotovo uspešnica na filmskih platnih. Navsezadnje je bila Diana v Veliki Britaniji tako opevana, kot je Toše Proeski zaznamoval celotno Makedonijo ter večino balkanskih držav. Zagotovo bo v prihodnje na plan privrelo še toliko zgodb, da bi o njih lahko napisali kar nekaj romanov. Nič od tega pa še vedno ne bo obudilo nadarjenega pevca, ki je za seboj pustil tudi zadnji album v angleški različici. Tudi o tem krožijo mnoge zgodbe, vseeno pa naj bi album zelo kmalu ugledal luč sveta.

Ni mu bilo para

Na BTC-jevem festivalu nakupov in zabave bi zbrano občinstvo moral zabavati ravno Toše Proeski, a je usoda hotela drugače. Smrt se je globoko dotaknila tudi slovenske glasbene scene. Ker so odgovorni koncert morali izpeljati, so tako na odru nastopili Rebeka Dremelj in tudi pri nas nadvse priljubljena bosenska zasedba Hari Mata Hari.

Koncert je minil v popolnem znamenju in poklonu makedonskemu pevcu, frontmen zasedbe Hari Mata Hari, Haris Varešanovic, pa ni mogel skriti razočaranja nad izgubo velikega človeka.

“Resda nikoli nisem z njim sodeloval na glasbenem področju, a sva se vseeno dobro poznala. Težko je nekomu, kot ste vi, razložiti, kaj pomeni njegova smrt, težko je objasniti tako, da bi vi razumeli. Če bi dejal, da je bil dober pevec, vam nisem povedal ničesar. On je bil nekaj, kar vam z besedami enostavno ne znam opisati. Bil je velik človek, bil je angel. Ne morem vedeti, kaj bi se zgodilo z njegovo glasbeno kariero, a če bi šel po takšni poti, kot je hodil pred smrtjo, bi presegel samega Pavarottija,” nam je na večerji zaupal frontmen zasedbe, ki na sceni kraljuje že 20 let in se lahko pohvali z več kot pet milijonov prodanimi plošcami.

Tudi sicer so Tošeta v Bosni, od koder prihaja zasedba Hari Mata Hari, imeli zelo radi.

Na samem trgu so v spomin nanj prižigali svece, v ozadju pa so odmevali zvoki pesmi ter istoimenskega albuma Igra bez granica: ˝Da se bar mogu probuditi, u svijetu ljubavi, bez starih dugova i ovih nakaza, što su me stalno pratile ... Jer moj je život igra bez granica, umorna prica, trganje stranica, na kojim ništa ne piše ...˝ Kakorkoli že, dejstvo je, da je bil Toše Proeski velik heroj, ki si zagotovo ne bi želel, da po njegovi smrti v javnosti kroži toliko razlicnih zgodb in namigovanj.

Vir: Lea

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri