Ne boš verjela, kaj si je želel postati James McAvoy

James McAvoy si je kot deček želel postati duhovnik, a je usoda poskrbela, da se je znašel v igralskih vodah. Tako kritiki kot občinstvo se strinjajo, da smo tej usodi lahko hvaležni, saj 37-letni Škot, junak aktualne domišljijske akcije Možje X: Apokalipsa, vedno znova dokazuje, da je rojen za igralca.

Ne boš verjela, kaj si je želel postati James McAvoy (foto: Profimedia) Profimedia
27. 5. 2016

Ponavadi dečki sanjarijo o tem, da bi nekega lepega dne postali astronavti, gasilci ali policisti, junaku naše zgodbe pa se je po glavi pletlo nekaj povsem drugega.

Ne boste verjeli, a James McAvoy, ki je na svet prijokal 21. aprila 1979 v Glasgowu na Škotskem, si je želel postati duhovnik!

Ta poklic je hotel opravljati zato, da bi prek misijonarskega dela lahko raziskoval širni svet. Ko je bil star sedem let, sta se njegova starša, medicinska sestra v psihiatrični bolnišnici Elizabeth Johnstone (na fotografiji spodaj) in zidar James McAvoy starejši, ločila.

liza

Ker je bila Elizabeth šibkega zdravja, se je odločila, da bi bilo za njenega sina, ki je bil vzgojen v duhu katoliške vere, najbolje, če bi odraščal pri njenih starših, Mary in Jamesu Johnstonu.

Zanimivo je, da nadobudnega fantiča, ki ima še sestro Joy in polbrata Donalda, igralski poklic sprva sploh ni zanimal, čeprav je kot spužva vpijal filme iz osemdesetih let, kot sta Top Gun in Vrnitev v prihodnost.

Nad filmskim svetom se je navdušil šele po tem, ko je škotski igralec in režiser David Hayman leta 1995 obiskal katoliško srednjo šolo St. Thomas Aquinas, na kateri si je znanje nabiral tudi James, in dijake zabaval z zgodbami o hollywoodskem zvezdniku Arnoldu Schwarzeneggerju.

Davidove dogodivščine so ga tako močno prevzele, da je pristopil in ga prosil, da mu priskrbi kakšno vlogo v filmu. Na veliko veselje ni naletel na gluha ušesa in že štiri mesece pozneje ga je danes 68-letni David povabil na avdicijo.

Takrat 16-letni novinec je z obema rokama zgrabil priložnost, se udeležil avdicije, z igralskimi sposobnostmi prepričal odgovorne in dobil prvo vlogo. V drami o otroški pornografiji, izsiljevanju in umoru z naslovom The Near Room, ki je nastala pod režijsko taktirko Davida, ki je v njej tudi zaigral, je upodobil Kevina Savagea.

V prvih nekaj letih po filmskem prvencu ni dobival ravno veliko vlog, tiste, ki so mu vendarle pripadle, pa so bile majhne in nepomembne, zato si je kruh služil v pekarni, v kateri pa se pravzaprav nikoli ni preizkusil kot pek, saj je bil zadolžen le za okraševanje tort:

"Pravzaprav sem bil bolj kot nekakšen slaščičarski pripravnik. Sodelavec je opravil vse težke stvari, jaz pa sem torte nato namazal s smetano in jih okrasil s kivijem. Bilo je zelo zabavno."

Kljub zabavi na delovnem mestu pa je bilo tisto obdobje zanj precej mučno.

Zaradi neuspeha, ki je v njem vzbudil občutek, da ne bo mogel uresničiti načrtov, povezanih z igralsko kariero, je bil namreč tako frustriran, da je skoraj obupal nad igralstvom.

Potem pa mu je uspel veliki met, ki je njegovo življenje obrnil na glavo. Sprejeli so ga namreč na slovito glasbeno in igralsko šolo Royal Scottish Academy of Music and Drama, danes bolj znano kot Royal Conservatoire of Scotland.

Tega uspeha, ki je bil celo zanj veliko presenečenje, se je seveda močno razveselil, a se mu na omenjeni šoli ni godilo najbolje.

Sošolci, ki so na igralstvo gledali kot na svoje poslanstvo, so ga namreč zbadali in zastraševali, ker si pravzaprav nikoli ni želel z vsem srcem postati igralec. Nekoč je celo sam priznal, da je ta poklic začel opravljati le zato, ker je dobil priložnost in ker je pač moral nekaj početi.

Toda ambiciozni Škot se ni pustil vreči iz tira, zdržal je pritisk in se po uspešno končanem šolanju leta 2000 preselil v London.

V angleški prestolnici, kjer si je majhno stanovanje delil s kar štirimi sostanovalci in psom, pa je doživel novo presenečenje oziroma že kar šok.

Takrat mu strahu v kosti niso nagnali ljudje, ampak velikansko in zelo živahno mesto. O tem, kako se je počutil na začetku, dovolj zgovorno priča podatek, da je potreboval kar leto in pol, da se je privadil na življenje v metropoli.

Na preboj v igralskem svetu pa je čakal še dodatno leto in pol. Dočakal ga je leta 2003, ko je dobil vlogo v fantazijski pustolovski mini seriji Children of Dune, s katero je vzbudil veliko pozornosti.

Po tem preboju z dobivanjem vlog ni imel več težav, sledila sta angažmaja v britanskih serijah State of Play in Early Doors, že leta 2004 pa je bil za upodobitev Steva McBrida v humoristični dramski seriji Brez sramu nominiran za nagrado British Comedy, in sicer kot najboljši novinec.

Že naslednje leto je James, ki je bil v Veliki Britaniji takrat že zelo priljubljen, zunaj meja svoje domovine pa še precej neznan, prvi uspeh požel tudi v Hollywoodu, saj je zaigral v družinski pustolovščini Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara.

james

V tej uspešnici, ki je kinematografske blagajne napolnila z vrtoglavimi 745 milijoni ameriških zelencev, je upodobil gospoda Tumnusa in očaral tako občinstvo kot kritike.

james

Z vlogo dr. Nicholasa Garrigana v drami Zadnji škotski kralj, v kateri mu je družbo delal sloviti Forest Whitaker, pa je med drugim navdušil tudi režiserja tega filma Kevina Macdonalda, ki je šel celo tako daleč, da je izjavil: "Nedvomno je najboljši britanski igralec, mlajši od 30 let."

james

Sledili sta romantična drama Ljubljena Jane, v kateri je zaigral ob Anne Hathaway, in romantična vojna drama Pokora, v kateri se je med rjuhami valjal s Keiro Knightley, ki je ni pustil ravnodušne, saj je po koncu snemanja izjavila:

james

"James se poljublja najbolje na svetu." Ob tem, da se je privlačna lepotica (pred kamerami) poljubljala že s številnimi slavnimi moškimi, med drugim z Johnnyjem Deppom, je to seveda še toliko večji kompliment.

James sicer ni razkril, kaj si misli o Keirinih poljubih, je pa zato spregovoril o snemanju scen seksa, ki mu niso ostale v najlepšem spominu:

"Snemanje scen seksa je vedno nočna mora. Nikoli ni preprosto, vedno je nekako neprijetno in polno znoja."

Poleg tega med snemanjem vročih scen vedno vdiraš v intimno sfero drugega, kar je po njegovih besedah vedno mučno, in nič drugače ni bilo s Keiro:

"To sva nekako opravila, deset sekund pozneje pa sva se drug drugemu v precejšnji zadregi opravičevala."

Že v naslednjem filmu je sodeloval s še eno hollywoodsko lepotico, Angelino Jolie, s katero je leta 2008 posnel akcijski triler Iskan ter navdušil tako gledalce kot kritike.

james

V seriji filmov Možje X pa je prvenec doživel leta 2011, ko je v družbi Michaela Fassbenderja, Jennifer Lawrence in Kevina Bacona v znanstvenofantastični akciji Možje X: Prvi razred upodobil profesorja Charlesa Francisa Xavierja, znanega tudi kot Professor X.

V isti vlogi se je pojavil tri leta pozneje, ko je zaigral v domišljijski akciji Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti, trenutno pa blesti v domišljijski akciji Možje X: Apokalipsa.

Ob številnih angažmajih v filmih in serijah je James 'posojal' svoj glas nekaterim junakom animiranih filmov, poleg tega pa je navduševal tudi na igralskih odrih.

Zasebno življenje igralca, ki že od zgodnjega otroštva nima prav nobenih stikov z očetom, pa je veliko bolj mirno. Leta 2004 se je na snemanju že omenjene serije Brez sramu zaljubil v soigralko, devet let starejšo Britanko Anne-Marie Duff, in začel resno razmerje z njo.

duff

Za to, da o njegovem zasebnem, še posebno ljubezenskem življenju ni veliko znanega, pa je 'kriv' dogovor, ki ga je sklenil s svojo drago.

Ko sta začela hoditi na zmenke, sta namreč soglasno sprejela odločitev, da v medijih ne bosta govorila o svojem razmerju.

Večno zvestobo sta si na skromni slovesnosti obljubila 18. oktobra 2006, ko je bil James star 27 let.

Ko ga je Ryan Seacrest kot gosta svojega radijskega šova nekoč vprašal, ali si kdaj zaželi, da bi se poročil nekoliko pozneje, da bi lahko dlje užival v vseh ugodnostih, ki jih ponuja slava, mu je odgovoril, da ne, ker se je poročil z žensko svojih sanj.

"Svet se zdi manj strašljiv ... In tudi malo bolj sem si všeč," je pojasnil, kaj se je spremenilo po poroki.

Leta 2010 je zakonca razveselilo rojstvo sinčka Brendana, o katerem pa James prav tako ne govori v medijih. Razkril ni niti natančnega datuma njegovega rojstva!

Je pa zato razkril, da se je po tem, ko je postal očka, v njegovem življenju marsikaj spremenilo. Med drugim zaradi sinčka živi bolj varno in se odpoveduje tveganim podvigom, kot je na primer skok s padalom.

"Zdaj manj tvegam," pravi in pojasni: "Enkrat bi rad skočil s padalom, saj ljubim vse, kar je povezano z višino, a tega za zdaj ne bom storil."

Vsem konjičkom pa se ljubitelju nogometa, ki slovi kot zaprisežen navijač moštva Celtic F.C., zaradi očetovske vloge vendarle ni bilo treba odpovedati:

"Še vedno se vozim naokoli s svojim motociklom. Po Brendanovem rojstvu sem ga sicer hotel prodati, a mi je žena rekla, naj tega ne storim, ker je del moje osebnosti."

Res pa je, da se vozi le še na zavarovanih dirkališčih, kar je seveda veliko bolj varno kot vožnja v običajnem cestnem prometu. Po rojstvu sina pa se je korenito spremenilo še nekaj - James ni več tako brezskrben in lahkomiseln kot nekoč.

"Z rojstvom sina je moja brezskrbnost odletela skozi okno. Toda to je dobro! Nočem biti namreč več tako brezskrben, kot sem bil nekoč. Včasih je pomembno in dobro, da ti določene stvari povzročajo neprespane noči. Rahlo žalostno je le to, da z leti postajaš bolj pragmatičen in previden. Prej o mejah sploh nisem razmišljal. Vse je bilo mogoče. S staranjem pa se prikrade neki strah, ki ti pravi, da življenje ni neskončno."

Z leti pa človek postaja tudi čedalje bolj moder, kar je James že večkrat dokazal z izjavami v različnih intervjujih. Ko so ga nekoč vprašali, ali mu njegov zvezdniški status otežuje zvestobo v zakonu, je odvrnil:

"Imam soprogo in sem monogamen. Moje srce pripada še mojemu sinu in mojim starim staršem. Kar se tiče mojih prijateljev, pa nisem več tako zelo razsipen z ljubeznijo. To ima opraviti s staranjem. Preprosto sem ugotovil, da moja energija ni neskončna."

James - kot pravi Škot - ni ravno razsipen niti z denarjem, a poudarja, da je skromen in stiskaški le v odnosu do sebe. "Denar dajem na kupček, kar sem se zagotovo naučil od starih staršev," pojasni in doda:

"Do ljudi, ki jih imam rad, sem velikodušen, sam pa ne potrebujem veliko. Denar namenjam za živila in plačevanje računov. Sem ter tja pa si privoščim kakšno čokoladico."

Do Anne-Marie bo v prihodnje vendarle nekoliko manj velikodušen, saj sta pred kratkim sporočila, da se ločujeta.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia, Getty Images

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri