Natalie Wood: Njena smrt še vedno buri duhove

Če bi bila Natalie Wood še živa, bi bilo vzdušje v njenem domu v teh dneh prav gotovo zelo veselo. Legendarna ameriška igralka, ki se je skoraj vse življenje bala vode, ironija usode pa je poskrbela, da je življenje izgubila ravno v (še vedno nepojasnjeni) nesreči na morju, bi namreč minuli ponedeljek dopolnila 77 let.

Natalie Wood: Njena smrt še vedno buri duhove (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2015

Natalie Wood se je kot Natalia Nikolaevna Začarenko rodila 20. julija 1938 v Kaliforniji, natančneje v San Franciscu, in sicer ruskima pravoslavnima priseljencema Marii Stepanovni Zudilovi in Nikolaiju Stepanoviču

Natalia, ki je bila nekaj časa znana tudi kot Natasha Gurdin - Natasha je njen vzdevek, njen oče pa je dal družinski priimek spremeniti v Gurdin - je v prvem filmu nastopila pri rosnih štirih letih.

Takrat je navdušena Maria - prepričana, da njena hčerka izžareva posebno energijo na velikem platnu - vztrajala pri tem, da se je družina preselila v filmsko meko Los Angeles, kjer je nadobudni potomki nadela bolj zvezdniško ime Natalie Wood.

Nadarjena deklica, ki je odraščala v družbi osem let mlajše sestre Lane Wood, ki je prav tako igralka in se je nekoč razgalila za Playboy, je resno filmsko kariero začela leta 1947, ko je posnela družinsko komično dramo Čudež na 34. ulici, a seveda pod strogim nadzorom mame.

Wood

Oče je pravzaprav niti ni bil sposoben nadzorovati, saj so ga družinski prijatelji pogosto opisovali kot pasivnega alkoholika, ki je naredil vse, kar mu je ukazala soproga. Kakorkoli že, Natalie je že pred dopolnjenim 17. letom posnela film, ki ji je prinesel bleščeč uspeh.

Je pa res, da je zanj plačala tudi precej visoko ceno, saj se je morala odreči brezskrbnemu otroštvu oziroma mladosti.

Ko je dobila vlogo v drami Upornik brez razloga in si s fantastično igro prislužila nominacijo za oskarja v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi, je namreč postalo jasno, da ni več deklica.

V sodelovanju z mladima igralskima zvezdnikoma Jamesom Deanom in Dennisom Hopperjem je tako v duševnem kot fizičnem smislu zakorakala v svet odraslih.

Številni biografi trdijo, da je spala tako s 27 let starejšim režiserjem tega kultnega filma Nicholasom Rayem kot tudi z omenjenim Hopperjem, in sicer z namenom, da bi napredovala na kariernem področju.

Dekletu, ki je pred kamerami uživalo v družbi privlačnega Deana, v zasebnem življenju pa je imela razburljivo afero s kraljem rokenrola Elvisom Presleyjem, so seveda zavidale številne najstnice, a Natalie, ki je bila visoka le 152 centimetrov, je poskrbela, da so se njihove fantazije kmalu razblinile kot milni mehurček.

Izjavila je namreč, da Elvis sicer zna peti, ne zna pa početi nič drugega!

Ljubezen na prvi pogled je doživela že kot desetletna deklica, ko se je do ušes zaljubila v osem let starejšega igralskega žrebca Roberta Wagnerja. Ko ga je zagledala v filmskem studiu, je mami rekla, da se bo nekega dne poročila z njim. In imela je prav!

Wood

Tudi Robert namreč ni ostal imun na čare mlade zvezdnice in je že nekaj let pozneje pred novinarji povsem odkrito priznal, da ga je navdušil žar v njenih očeh. Ko se je iz dekleta prelevila v žensko, se ji je želja po poroki uresničila in pravljica je bila ustvarjena.

Žal pa je imela ta pravljica srečen le začetek, konca pa nikakor ne.

Po enem letu razmerja sta se igralka in R. J., kot so Roberta klicali prijatelji, 28. decembra 1957 sprehodila do oltarja. Natalie ni bila srečna le v zasebnem življenju, izredno zadovoljna je bila tudi s kariero, saj ji je šlo vse kot po maslu.

Zablestela je v kriminalni drami Zgodba z zahodne strani, upodobitvi spolno frustrirane najstnice v romantični drami Razkošje v travi in dekleta, ki načrtuje splav v romantični komični drami Ljubezen s tujcem, pa sta ji prinesli nominaciji za oskarja za najboljšo igralko.

Wood

Toda na žalost ima življenje najpogosteje dve strani, lepo in grdo, in Natalie je precej hitro spoznala tudi tisto drugo. S poroko in poklicnimi uspehi je prijateljem, sorodnikom in širnemu svetu sicer dokazala, da je odrasla, žal pa ni bila dorasla nalogi, da bi imela vse pod nadzorom.

Ni ji bilo lahko voditi zasebnega življenja pred očmi javnosti, zdržati osamljenosti med snemanji in se upirati skušnjavam ter ljubosumju, ki se je v njej pojavilo prav vsakič, ko je njen soprog snemal film s kakšno lepo kolegico.

Vse to je terjalo svoj davek, njena sreča je postajala čedalje manjša in začela je kazati znake depresije.

Eden od varnostnih ukrepov za ohranitev zakona je bil ta, da sta si slovita igralca družinsko gnezdece ustvarila v razkošni hiši, vredni kar 150 tisoč dolarjev, kar je bila za tiste čase nesramno velika vsota.

Toda nestabilnost v njunem zakonu je kot kakšna prikazen prežala z vseh strani. Roberta so počasi izpodrivali novi zvezdniki, kot sta bila Marlon Brando in Paul Newman, Natalie pa so vodilni slovitega filmskega studia Warner Bros. suspendiral za eno leto, ker ni hotela snemati filma v Angliji.

Poslovni neuspehi in globoke čustvene težave, ki so se pri Natalie prvič pojavile že v otroštvu, so prispevali k temu, da sta se ločila. Po besedah številnih biografov je bil tak razplet povsem pričakovan, glede na to, da je imela starša, ki je nista imela rada, ampak sta jo le izkoriščala.

Posesivna mama je od otroštva nadzorovala njeno kariero in si prisvajala dobršen del zaslužka.

Ker je bila razpeta med dominantno mamo in na novo pridobljeno svobodo v karieri in zasebnem življenju, je nujno potrebovala strokovno pomoč.

Prav trenutek, ko se je njen soprog odločil, da ji ne bo pomagal, je bil kapljica čez rob in 'božansko lepa črnolaska', kot so jo opisovali mediji, je bila 27. aprila 1962 tudi uradno ločena.

Kljub vsem njenim notranjim demonom pa ni malo tistih, ki menijo, da so bili za razpad zakona krivi njegovi skoki čez plot.

Nekega večera naj bi Natalie svojega srčnega izbranca zasačila celo z moškim!

Robert je pozneje sicer zatrjeval, da se to ni nikoli zgodilo, a nekateri viri zatrjujejo, da se je in da ga je šokirana zvezdnica zapustila še isti večer.

Po ločitvi se je Robert poročil s stanovsko kolegico Marion Marshall, Natalie pa se je znašla v naročju velikega ženskarja Warrena Beattyja, a ne za dolgo.

Wood

Kmalu je namreč začela skakati iz enega razmerja v drugega, prav vsako pa ji je pustilo novo brazgotino na srcu.

Takrat so se širile govorice, da so se v njeni postelji znašli že skoraj vsi veliki hollywoodski ljubimci, sama pa je vztrajno trdila, da si ne želi nič drugega kot miren dom in družino. Iskanje sreče se je izkazalo za vse prej kot lahko.

Njena kariera je v drugi polovici šestdesetih namreč strmo padala, rešitev, ki jo je iskala v številnih moških, pa je naposled našla v opojnih substancah.

Ko se je nekega poletnega jutra po prevelikem odmerku uspavalnih tablet zbudila v bolnišnični postelji, je priznala, da si je hotela vzeti življenje.

Po hudi bitki z depresijo in poskusu samomora pa se ji je življenje vendarle obrnilo na bolje, ljubezensko srečo je našla z britanskim producentom Richardom Gregsonom.

Wood

Leta 1969 mu je prisegla večno zvestobo, že naslednje leto pa povila Natasho Gregson, ki si danes kruh služi kot igralka.

Wood

Trenutek sreče, kot je označevala to idilično obdobje svojega življenja, se je končal, ko je ugotovila, da jo soprog vara s svojo tajnico.

Prevarana in izdana je s težkimi mukami preživela tisto jesen leta 1971, ki je označila konec ljubezenske idile.

Do uradne ločitve je prišlo aprila 1972, že istega leta pa se je izkazalo, da stara ljubezen nikoli ne zarjavi. Robert, ki je bil prav tako drugič ločen, se je namreč vrnil v njeno življenje.

Naključno srečanje na neki zabavi je znova razvnelo strasti med njima in Robert je nekdanjo soprogo, ki je pozneje priznala, da je imela tremo, kot bi bila na prvem zmenku, povabil v svojo hišo v Palm Springsu.

Ponovno odkrita ljubezen je bila tako velika, da sta se leta 1972 odločila, da se bosta ponovno sprehodila do oltarja.

Natalie celo patološki strah pred vodo ni preprečil, da bi svojemu prvemu soprogu usodni 'da' dahnila na njegovi jahti v Malibuju.

In zakaj se je pravzaprav bala vode?

Pri devetih letih je med nočnim snemanjem doživela nesrečo, zaradi katere jo je do smrti mučil strah pred temo in utopitvijo.

Zrušil se je namreč most, na katerem je stala, in padla je v vodo, rana na roki, ki jo je staknila v nesreči, pa ji je pustila brazgotino, ki jo je pogosto skrivala s pomočjo zapestnic.

"Rada sem na vodi ali ob njej, nikakor pa ne v njej," je pogosto poudarjala in na snemanjih filmov vztrajala pri tem, da jo v scenah, ki so vključevale stik z globoko vodo, zamenjajo dvojnice.

Kakorkoli že, ker je drugič dahnila usodni 'da' ljubljenemu moškemu in ker je leta 1974 povila drugo hčerko, Courtney Wagner, se je povsem posvetila vlogi mame in soproge, medtem ko je njen dragi nadaljeval snemanje filmov.

Wood

Le vprašanje časa pa je bilo, kdaj si bo nadarjena igralka ponovno zaželela kamer, o čemer se je na dolgo in široko polemiziralo tudi v javnosti.

V filmski svet se je vrnila konec sedemdesetih in navdušila predstavnike medijev, ki so se razpisali o tem, da je Natalie ponovno v igri.

Tisti, ki so poznali zaljubljeni, a težavni par, so trdili, da vso to medijsko navdušenje ni bilo všeč njenemu soprogu, ki pa je te očitke vztrajno zavračal.

Ravno v tistem občutljivem obdobju je usoda hotela, da se je Natalie zaradi nekega filmskega projekta znašla daleč od doma in družine, v Severni Karolini.

Prav tam se je spoprijateljila s soigralcem Christopherjem Walkenom, s katerim sta postala nerazdružljiva.

Wood

Takrat so se začele širiti govorice, da sta se zapletla v afero, čeprav so ljudje, ki so jima bili blizu, zatrjevali, da je šlo le za nedolžno spogledovanje.

Kakorkoli že, Natalie je svojega novega prijatelja leta 1981 povabila na tradicionalno praznovanje zahvalnega dne na Robertovo jahto Splendour. Po večerji in kar precej popitih kozarcih alkohola je Robert opazil, da je njegova draga izginila z jahte.

jahta

Po uradni verziji dogodkov je šlo za nesrečo, opiti zvezdnici je spodrsnilo, zato je padla z jahte in se utopila, neuradnih verzij oziroma razlag o njeni skrivnostni smrti pa je seveda ogromno.

Robertovi tiskovni predstavniki so na primer izjavili, da je hotela poskrbeti za čoln, ki je udarjal ob bok jahte, pri tem pa ji je spodrsnilo in je padla v vodo.

Policisti so na začetku trdili, da se je preoblekla za spanje in se s čolnom odpravila na obalo, verjetno zato, da bi prespala v hotelu. A ko je poskušala odvezati čoln, ji je spodrsnilo, utopila pa se je po tem, ko so jo težka oblačila potegnila pod gladino.

Mrliški oglednik je podal še strašnejšo teorijo - potem ko je padla v vodo, je poskušala nase opozoriti z vpitjem, ki pa ga je preglasila glasba z druge jahte v bližini.

Ko je ugotovila, da se tako ne bo rešila, je poskušala splezati na čoln, a neuspešno. Nato je plavala proti obali, kamor pa ji zaradi hladne vode in utrujenosti nikoli ni uspelo priplavati ...

Kaj se je v resnici zgodilo tiste usodne noči, bo najverjetneje za vse večne čase ostala skrivnost, a dejstvo je, da so utopljeno Natalie s številnimi modricami in praskami našli kar miljo stran od jahte, blizu kalifornijskega otočka Santa Catalina, na sebi pa je imela spalno srajco, nogavice in jakno.

Po tem tragičnem dogodku, ki je osupnil svet, so se seveda začele pojavljati tudi številne teorije zarote.

Med drugim se je govorilo, da sta se ljubosumni Robert in Christopher zapletla v srdit prepir, ker si je bil slednji tako blizu z Natalie, in da se je njun spor končal s tragedijo.

Poleg teorije o ljubezenskem trikotniku je na površje priplavala tudi zgodba o romantičnem razmerju med Robertom in Christopherjem, ki naj bi domnevna ljubimca prignalo do tega, da sta se z zločinom znebila 'ovire' na poti do svoje popolne ljubezenske sreče.

Seveda nič od tega ni dokazano, saj Robert nikoli ni želel govoriti o tragični smrti svoje ljubljene soproge, Christopher pa se je šele deset let po nesreči odločil spregovoriti, a je izjavil le to, da je šlo za nesrečo.

Preiskavo primera so policisti ponovno odprli leta 2011, ker so se menda pojavili novi dokazi, ki pa niso zadostovali, da bi skrivnostno smrt hollywoodske zvezdnice razglasili za umor ali uboj, in ne za nesrečo, kot piše v prvotnem policijskem poročilu.

Kapitan jahte Dennis Davern je na sodišču izjavil, da se je igralka srdito sprla s svojim soprogom in kmalu zatem izginila, Robert pa je dolgo sploh ni iskal. Šel je celo tako daleč, da je Roberta obtožil, da je odgovoren za njeno smrt.

Leta 2013 je zanimanje javnosti vzbudilo novo poročilo losangeleškega mrliškega oglednika, ki je razkrilo, da naj bi modrice na njenem telesu nastale pred smrtjo, praske na vratu pa je menda povzročilo vlečenje iz vode.

Podplutbe na desni nadlakti, levem zapestju in desnem kolenu ter praske po vratu in čelu dajejo slutiti, da je bila zvezdnica napadena, preden se je utopila.

Poročilo iz leta 2013 je razkrilo tudi to, da je Woodova izginila okoli polnoči, njen soprog pa je prvo pomoč poklical šele uro in pol pozneje.

Nazadnje se je o tem primeru v javnosti na dolgo in široko govorilo aprila lani, ko so se policisti dokopali do novih šokantnih dokazov:

"Policijski preiskovalci so še enkrat pregledali vse dokaze o smrti Natalie Wood. Novi dokazi z obdukcijskega poročila so pokazali specifično raven urina v mehurju, kar kaže, da je bila morda že nezavestna, ko se je znašla v vodi."

Možje v modrem so v novo teorijo o smrti menda vpletli njenega soproga, saj sumijo, da je prav on svojo tedaj 43-letno soprogo nezavestno vrgel s palube jahte, a uradnih dokazov o celotni zadevi seveda še vedno ni.

V poročilu Zavoda za patologijo v Los Angelesu je zapisano, da vendarle ne obstaja dovolj dokazov, da bi z gotovostjo lahko trdili, da njena smrt ni bila naključna.

"Ni mogoče izključiti nenasilnega ali nenačrtovanega padca v vodo ... Glede na to, da obstajajo številna neodgovorjena vprašanja in omejeni dokazi za izvajanje preiskave, patologi menijo, da bi moral način smrti ostati nedoločen," je zapisano v poročilu, losangeleški policisti pa sporočajo, da je primer še vedno odprt.

In glede na vse omenjene ugotovitve bo najverjetneje odprt še kar nekaj časa ... Kot pribito drži le to, da je Natalie Wood umrla 29. novembra 1981 zaradi utopitve in da so toksikološki izvidi pokazali, da je bila v trenutku smrti v alkoholiziranem stanju.

Napisal: Tim Jeras (za Story)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri