Natalie Portman: Noseča in v pričakovanju oskarja

Nežna lepotica, diplo­mirana psihologinja, odlična igralka, ljubiteljica živali in dobrodelnica. K te­­mu je treba prišteti še neizmerno željo, da svojo zasebnost ohranja le zase. Natalie Portman brez dvoma sodi med holivudske zvezdnice, ki premorejo največ stila.

Kot striptizeta Alice Ayres v komični ljubezenski drami Bližnji odnosi si je prislužila zlati globus in nominacijo za oskarja v kategoriji najboljše ženske stranske vloge. (foto: Story) Story
12. 2. 2011

Natalie Portman se je kot Natalie Hershlag rodila 9. junija 1981 v Jeruzalemu v Izraelu. Njen oče Avner Hershlag je zdravnik, specializiran za plodnost, njena mama, umetnica Shelley Hershlag, pa je bila nekoč gospodinja, danes pa je njena agentka.

Igralkini predniki po mamini strani so bili judovski imigranti iz Avstrije in Rusije, njeni sorodniki po očetovi strani pa so bili prav tako Judi, ki so se iz Romunije in Poljske preselili v Izrael. Njen dedek, čigar starši so umrli v koncentracijskem taborišču v Auschwitzu, je bil profesor ekonomije v Izraelu, njena v Romuniji rojena prababica pa je med drugo svetovno vojno delala kot vohunka za britansko obveščevalno službo.

Njena starša sta se spoznala v judovskem študentskem centru na univerzi Ohio State, kjer je njena mama prodajala vstopnice. Ker se je Avner vrnil v Izrael, sta si nekaj časa le dopisovala, čez nekaj let pa ga je Shelley obiskala v njegovi domovini in takrat sta se poročila. Leta 1984, ko je bila Natalie stara tri leta, se je družina preselila v ZDA, natančneje v Maryland, kjer je njen oče dobil zdravniško prakso. Sledila je selitev v Washington, kjer je bodoča igralka obiskovala šolo Charles E. Smith Jewish Day School, konec leta 1987 pa še v New Haven v ameriški zvezni državi Connecticut. Končna postaja ‘nomadske družine’ je bil newyorški Long Island, kjer so se ustalili leta 1990. Tam je obiskovala srednjo šolo Syosset High School.

Ko je bila stara komaj 11 let, jo je v neki piceriji opazil agent modnega podjetja Revlon, ki ji je ponudil kariero modela. Natalie je njegovo ponudbo zavrnila, saj je že takrat dobro vedela, da si želi postati igralka. Njena odločitev se je izkazala za pravilno, saj je že leta 1994 dobila svojo prvo vlogo, in sicer v trilerju Léon slavnega režiserja Luca Bessona, v katerem ji je družbo delal sloviti francoski igralec Jean Reno. Vlogo Mathilde si je izborila med dva tisoč kandidatkami, ki so se udeležile avdicije! To je bil začetek uspešne kariere, v kateri je med drugim osvojila dva zlata globusa za vlogi v filmih Bližnji odnosi in Črni labod. Prav s slednjim filmom pa si je priborila tudi nominacijo za oskarja v kategoriji najboljše glavne igralke.

Tiha voda, ki bregove dere

Rek, da tiha voda bregove dere, v njenem primeru še kako drži.

Demi Moore, Angelina Jolie in še nekatere druge igralke so si enotne - Natalie Portman je prava vamp ženska, usodna za predstavnike močnejšega spola, čeprav deluje tako zelo ljubko in nežno. Videz včasih pač vara. Videti je nežna kot mlada srnica, kljub temu pa se je bojijo tudi vezane hollywoodske ženske. Ljubka 29-letna igralka jih navdaja z večjim spoštovanjem kot vse tetovirane starlete, varuške slavnih otrok in seksi spremljevalke rokerjev skupaj. V Los Angelesu številni menijo, da je bila Natalie že predlani glavni razlog za ločitev igralcev Seana Penna in Robin Wright Penn.

Igralka je takrat vse skupaj zanikala in že kar malo jezno pojasnila:

“V teh govoricah ni absolutno nobene resnice. Sean je le moj prijatelj!”

Toda njene besede niso prav nič pomagale. Prepričale niso niti igralke Demi Moore, ki je zaradi Natalie preživljala nemirne in neprespane noči. Ob pogledu na prve fotografije poljubljanja med Ashtonom Kutcherjem in Natalie, ki skupaj igrata v romantični komediji Gola zabava, se je v Demi namreč začelo kuhati ljubosumje. Tudi tema omenjenega filma ji ni bila ravno v pomoč. Natalie in Ashton namreč igrata prijatelja, ki sem ter tja povsem brez obveznosti skočita v posteljo. Tudi Angelina Jolie je bila zaradi Natalie, ki ni le lepa, ampak tudi pametna, kar med drugim dokazuje to, da govori šest jezikov in da je na sloviti univerzi Harvard doštudirala psihologijo, v alarmantnem stanju pripravljenosti. Po poročanju ameriških medijev naj bi bil njen Brad Pitt namreč zelo vzhičen, ko je izvedel, da ga čaka snemanje ljubezenskega filma Important Artifacts, v katerem mu bo družbo delala prav Natalie. Lepotca naj bi očarali njen šarm, ki spominja na šarm legendarne Audrey Hepburn, zgovornost in socialna angažiranost.

Strah velikih div je neupravičen

No, Demi, Angelini in drugim holivudskim divam pa se ni treba bati, da bi jim lepotička Natalie ‘ukradla’ njihove izbrance, saj je Nat, kot jo kličejo prijatelji, daleč stran od filmskih platen zelo solidno dekle.

Po dolgoletnih razmerjih z ameriškim pevcem Devendro Banhartom in igralcem Gaelom Garcio Bernalom namreč ni povzročila prav nobenega škandala in je srečna v razmerju z newyorškim baletnikom Benjaminom Millepiedom, ki ga je spoznala na snemanju aktualne drame/trilerja Črni labod. Benjamin je zvezdnico namreč treniral za glavno vlogo primabalerine, ki jo razjeda od ambicioznosti. To je počel kar leto dni od pet do osem ur na dan. To, da se dva človeka, ki skupaj preživita toliko časa, sčasoma zbližata, pa je skoraj neizogibno. Natalie je hvalila Benjaminovo domiselnost in  leksibilnost.

“Določenih stvari preprosto nisem zmogla storiti, čeprav sem tako trdo trenirala. Potem pa je Benjamin te stvari komaj opazno spremenil in vztrajal toliko časa, dokler mi ni uspelo.”

To je bila popolna generalka za uspešno razmerje. Natalie in njen lahkonogi partner sta drug drugemu tako prirasla k srcu, da sta druženje nadaljevala tudi po končanem snemanju. Ljubezenska čustva, ki so se razvila med njima, pa sta sprva skrivala pred javnostjo. Razlog za to je bil tudi ta, da je Benjamin takrat še živel s svojo punco, balerino Isabello Boylston.

“Natalie je hotela biti najprej povsem prepričana,” pojasnjujejo njeni prijatelji. Prepričana namreč, da afera z Benjaminom zanj ni le skok čez plot, ampak da dejansko misli resno.

In kmalu je dokazal, da misli zelo resno.

Natalie Portman je noseča!

Koreograf in plesalec ni le aktualen moški ob njeni strani, ampak naj bi prav kmalu tudi uradno postal njen mož. Zaljubljena sta že več kot leto dni, pred kratkim pa sta se zaročila. Toda zaroka in bližajoča se poroka očitno nista dovolj. Natalie je namreč noseča.

“Svoje zasebno življenje sem imela vedno pod ključem. Povem vam lahko le to, da sem nepopisno srečna in hvaležna, da lahko to doživljam,” je igralka povedala novinarjem in se ob tem neobremenjeno objemala z Benjaminom. Ta Francoz naj bi bil povsem drugačen od njenih dosedanjih ljubimcev. Menda se razlikuje predvsem v tem, da je izredno stabilna osebnost, ki z obema nogama stoji na trdnih tleh. Ameriški tisk ga slavi z vzdevkom Lord of the Dance (gospodar plesa), kar seveda ni mačji kašelj, a ta uspeh mu je v glavo stopil v ravno tako majhni meri kot triumfalni pohod filma Črni labod, v katerem ga lahko vidimo kot Natalijinega plesnega partnerja.

“Imam še ta hobi, ki ga ljubim,” se glasi njegov doslej edini komentar, povezan z njegovo slavno zaročenko. Povsem drugače pa je z Natalie. Ta z vseh strani oboževana igralka je svoje življenje zdaj podredila ljubezni. Prej je stalno živela v mestu filmske industrije Los Angelesu, zdaj pa večino časa preživi pri Benjaminu v New Yorku. V Velikem jabolku ima ‘novi Mikhail Baryshnikov’ kot solist in koreograf namreč polne roke dela v New York City Balletu. V letošnjem letu naj bi med drugim poskrbel tudi za veličastne nastope v Parizu in Amsterdamu, potem pa se bo povsem osredotočil na svojo novo nalogo - biti očka. Starševski vlogi pa se namerava v popolnosti posvetiti tudi Natalie, ki se je odločila, da se bo za nekaj časa umaknila iz filmskega sveta, zato je zavrnila tudi snemanje filmske različice romana Cloud Atlas. V zadnjih treh letih je lepotica posnela kar osem filmov, zato je prišla do spoznanja, da je zdaj najprimernejši čas, da za nekaj časa ‘ubeži’ soju reflektorjev, saj bo prvega otročka povila že letos poleti. Sicer pa je njena materinska čustva prebudila že vloga Grace Cahall v filmu Brata iz leta 2009. Po snemanju te drame je izjavila, da se počuti dovolj zrelo, da postane mamica.

“Čutim, da prihajam v zrela ženska leta, in se manj bojim materinstva. Morda se preprosto staram, a razmišljam o tem, da bi imela otroke. Zavedam pa se tega, da takšnih stvari ne morem načrtovati,” se je izpovedala Natalie, ko še ni bila noseča, in spregovorila še o svoji vlogi v prej omenjenem filmu:

“Večina vlog, ki so mi jih dodelili, je bila za pridne punčke, tako da je bilo igranje prave ženske in mame odlična priložnost. Poleg tega imam pravi vzor v svoji mami, ki je mama v pravem pomenu te besede in je moja velika vzornica.”

Natalie se trenutno po glavi bolj ali manj plete le še bodoča vloga mamice, ali bo njena vloga baletke v filmu Črni labod nagrajena z oskarjem, pa bomo videli že 27. februarja, ko se bo odvila letošnja podelitev prestižnih zlatih kipcev. Natalie bi si ga brez dvoma zaslužila, a ne le zaradi odlično odigrane vloge, ampak tudi zaradi napornega in na trenutke zelo neprijetnega snemanja, ki je celo omajalo njen odnos z očetom. V eni izmed scen se namreč samozadovoljuje v svoji dekliški sobi, ko nekdo slučajno vstopi v sobo, pa se od sramu pokrije čez glavo. Pozneje se njene fantazije o kolegici balerini začnejo uresničevati in tako se ljubi z balerino, ki jo igra Mila Kunis. Erotična zgodbica se pravzaprav začne v plesnem studiu, sledita pa peting v taksiju in seks v nekem stanovanju. Njen oče kot konservativni Jud ne odobrava lezbičnih scen svoje hčerke, ki jo je vzgojil v duhu judovske vere, zato so se odnosi med njima pošteno ohladili. Igralka je priznala, da je bilo snemanje scen samozadovoljevanja zelo neprijetno.

“Snemanje takšnih scen je neprijetno in vsak, ki reče, da ni, laže.”

Toda Natalie je prava profesionalka, ki se zaveda, da je igralski poklic včasih tudi težak in da je treba v tem poslu marsikaj ‘požreti’.

Sicer pa Natalie ni znana le kot igralka, ampak slovi tudi kot borka za čisto okolje ter pravice ljudi in živali. Med drugim je v boju proti revščini kot ambasadorka upanja obiskala Ugando, Gvatemalo in Ekvador, leta 2007 pa je s priznanim ameriškim zoologom Jackom Hanno v Ruandi posnela dokumentarni film o ogroženih gorilah.

“Film je posnet v Ruandi. Gorile so na robu izumrtja, kar ve le malo ljudi. Obožujem živali in sem vegetarijanka,” je povedala zvezdnica, ki se je leta 2009 iz vegetarijanke prelevila v veganko, in dodala:

“Krivolovci ubijajo starejše gorile in prodajajo njihove mladiče. To se mora končati in upam, da bomo ljudem odprli oči.”

V sodelovanju s podjetjem Te Casan, ki proizvaja ženske čevlje, pa je mlada aktivistka, ki ne nosi krzna, perja ali pravega usnja, oblikovala linijo veganskih čevljev in tako še enkrat dokazala svojo ljubezen do živali. Kar 15,5 odstotka zaslužka od prodaje čevljev, izdelanih iz materialov, ki nimajo nikakršnih sestavin živalskega izvora, je namenjenega v dobrodelne namene. Kaj sploh še lahko dodamo po vsem tem? Morda le to, da si v prihodnje želimo še čim več takšnih ljudi v Hollywoodu.

Zgodbo o Natalie Portman smo povzeli po objavi v reviji Story