Modrosti prve cosmopolitanke: Helen Gurley Brown

Ustanoviteljica in dolgoletna urednica Cosmopolitana Helen Gurley Brown je spremenila življenja mnogo cosmopolitankam po vsem svetu. Čeprav se je pred kratkim poslovila od nas, bodo njene ideje vedno ostale del revije, ki si jo izmislila pred skoraj 50 leti.

Modrosti prve cosmopolitanke: Helen Gurley Brown (foto: Arhiv Hearst magazines) Arhiv Hearst magazines
8. 10. 2012

Seksaj in v tem uživaj!

Včasih se je od žensk pričakovalo, da pred poroko nimajo spolnega življenja. V svoji knjigi Sex and the Single Girl, ki je izšla leta 1962 (!), je Helen napisala: "Teoretično samska punca, ki da kaj nase, ne sme seksati. To je res svetovna bedarija!"

Posveti se svoji karieri

"Služba je lahko tvoja ljubezen, tabletka za srečo, način, na katerega ugotoviš, kdo si in kaj vse zmoreš," je desetletja nazaj prigovarjala svojim zvestim bralkam.

Poskrbi, da se ti ne bodo mogli upreti

V intervjuju z Noro Ephron, gurujko priročnikov za samopomoč, je Helen med drugim povedala: "Nikar ne posedaj naokoli kot dragocen kos pohištva in ne pričakuj, da bodo drugi opazili, kako šarmantna in pozornosti vredna si. Za to bo treba tudi kaj narediti. Pravzaprav je treba za to ves čas nekaj početi."

Povej, kar misliš. Brez zadržkov.

Ko so ji kritiki očitali, da njena sporočila niso feministična, jim je gladko zabrusila: "Je mogoče, da obstaja ženska, ki ni feministka? Moje bralke se borijo zase in za svoje življenje. Če to ni feministično sporočilo, res ne vem, kaj je."

Izberi moškega, ki zna vrniti uslugo

Helenina mantra: "Poskrbi, da boš zadovoljila svojega moškega, in tudi za to, da bo on zadovoljil tebe."

Ljubi svoje telo.

Bodi ponosna na to, kar imaš. Z naslovi člankov je ves čas spodbujala bralke, naj se imajo rade takšne, kot so, in jim prigovarjala, da je že samo to, da so ženske, vredno največjega občudovanja.

Osvoji občinstvo

Helen je, vse dokler ni bila stara 80, prirejala nore zabave. Plesala je z občutno mlajšimi moškimi, oblečena v mrežaste nogavice in minico.

Neguj prijateljstva

Katera so tista prava? Helen je rada rekla: "Pravi prijatelji te podpirajo, ko imaš težave, in se s tabo veselijo, ko ti gre dobro."

Oblikuj svoj slog

Ni je fotografije, na kateri HGB ne bi bila videti kot iz škatlice. Kot je povedala v svoji knjigi Sex and the Single Girl: "Pomembno je, da razviješ svoj slog ... vsaka ženska ga ima, le naučiti se ga mora pokazati."

Lahko imaš vse!

Seks, denar, kariero, otroke, čevlje ... karkoli si želiš. Samo potruditi se moraš. "Ne pričakuj od moških, da boš od njih dobila vse to. Potrudi se sama. Nič ne more zamenjati kombinacije pameti, šarma in trdega dela."