M.J.A.V.: Uprl se jim ni niti Blaž Švab

Nova pop vokalno-instrumentalna zasedba štirih simpatičnih deklet, ki se z glasbo že nekaj let ukvarjajo profesionalno, je zagotovo dobrodošel svež veter na domači glasbeni sceni. Dekleta so si nadela žgečkljivo ime M.J.A.V. in že osvajajo z ljubezensko balado Čakam, ki je bila napisana po lastni izkušnji pevke Ani.

MJAV (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
5. 8. 2014

M.J.A.V. so začetnice vaših imen. Kako priročno za malce žgečkljivo ime ženske zasedbe, kajne?

Tako je, res so to začetnice naših imen. M – Maša, J – Jasmina, A – Ani in V – Veronika, ki jo je pred kratkim zamenjala Ana, vendar je ime ostalo isto. Res je priročno in zanimivo ime za mlado žensko skupino, ki je polna pozitivne, nagajive energije.

Vse ste že izkušene glasbene mačke, od kod ideja in želja po malce drugačnem sodelovanju, dve članici sta namreč v narodnozabavnih vodah?

Smo dobre prijateljice in vse uživamo v prepevanju in izvajanju glasbe. Tako je na dan prišla tudi ideja, da ustvarimo skupino, ki je primerna za različne dogodke, kot so poroke, rojstni dnevi, presenečenja, kulturne prireditve, razstave, koncerti, krsti, tudi pogrebni obredi. Želimo se čim bolj približati ljudem, zato izvajamo zelo raznolik repertoar glasbe, od a cappella do vokalno instrumentalnih skladb, pri čemer se za vsakogar najde nekaj.

Velik bum ste doživele z video­spotom Čakam, v katerem se Ani poljublja z Blažem Švabom, kako vam ga je uspelo prepričati?

Z Blažem smo dobri prijatelji in nam je bil takoj pripravljen pomagati pri videospotu, glede poljuba z Ani pa ga ni bilo treba kaj veliko prepričevati, se je kar hitro strinjal ...

Dekleta pa nimate le lepih glasov, temveč ste prave virtuozinje na številnih instrumentih, kajne?

Naša prvina je štiriglasno petje, igramo pa tudi več instrumentov, in sicer klaviature, akustično kitaro, bas kitaro, kahon, flavto, orgle ... Seveda pa se tudi še učimo, da bi znale čim več in s tem ustregle čim širši publiki.

Glede na to, kako ljubke ste, oboževalce zagotovo zanima, ali imate fante?

Ooo, hvala za kompliment. Tri četrtine skupine M.J.A.V. ima fante, poskusite sami ugotoviti, katere članice so to ...

Glede na to, da ste Štajerke, si predstavljamo, da znate na porokah, kjer igrate, narediti dober žur?

Zaenkrat na porokah poskrbimo predvsem za lep, ganljiv in nepozaben civilni in cerkveni obred, ukvarjamo pa se tudi s tem, da bomo lahko popestrile zabavni del poroke in zagotovile nepozaben žur.

Kaj si še lahko obetamo od vašega sodelovanja, v avgustu pripravljate tudi že drugi samostojni koncert?

Trenutno se s polno paro pripravljamo na naš koncert, ki bo 14. avgusta v Libojah pri Žalcu. Tema letošnjega koncerta bo ljubezen, torej pripravljamo romantičen, čaroben in hkrati energičen večer, kjer bo mogoče slišati vse – od slovenskih popevk in a cappella skladb do svetovnih hitov. Seveda ne bo manjkal naš avtorski prvenec Čakam. Pripravljamo tudi posebno presenečenje, ki bo prava paša za oči in ušesa. Na koncertu se nam bodo pridružili tudi glasbeni gostje, in sicer Kvatropirci, Adi Smolar in Vokalna skupina Cantemus. V nadaljevanju se bomo osredotočile predvsem na lastne skladbe ter čim več nastopov po vsej Sloveniji in tudi izven nje.

S čim se ukvarjate, kadar ne vihtite instrumentov in napenjate glasilk?

Kadar ne nastopamo in ne vadimo, rade preberemo kakšno dobro knjigo, kaj dobrega spečemo (kakšno zdravo sladico), kolesarimo, tečemo, se družimo s prijatelji, gremo plesat, se posvetimo svojim najbližjim, skratka, poskušamo čim bolje izkoristiti prosti čas.

Ana Fetih za revijo Nova