Mitja Okorn: Zaljubljen v film

Hotel se je videti, kako skejta. Še sreča, da so ga roke ubogale bolj kot noge in je z očetovo kamero za 100 tisoč sit vedno bolj spremljal druge virtuoze.

27. 1. 2005

Njihove trike in padce je ujel v prvem videospotu skupine Los Ventilos in takrat se je v njem dokončno prebudila strast po spajanju slike in zvoka. Priložnost, da na filmski trak režira videospot skupine Select, na neodobravanje snemalne ekipe RTV, je izkoristil že pri enaindvajsetih. Nore ideje, občutek za sliko in ritem ter srčno predanost umetnosti so opazili tudi Kosta, Bohem, Kocka in drugi. Rojevali so se vedno boljši spoti, ki pa so bili le odklop od triletnega snemanja črne komedije Tu pa tam.

Kako si se lotil tega projekta?

Ko sem začel snemati, sem poznal le osnovna pravila, toda če bi vedel več, bi kompliciral in film ne bi bil več pristen. Napake sem popravil v montaži. Država k filmu ni prispevala nič, jemal sem iz svojega in očetovega žepa. Uslugo sem dolžan vsem članom ekipe: družini, prijateljem, znancem, tudi bivšim puncam. To je skupni projekt 115 mladih, namenjen množici, ki je film zaenkrat dobro sprejela. Na mednarodnem filmskem festivalu LIFF-e, na katerem smo se družili s 114 tujimi filmi, je bila predstava trikrat razprodana.

Komu bo ta film všeč?

Mladim po srcu. Tu pa tam je narejen kot spot; v njem je glasbe za 10 let slovenskega filma. Zmešali smo različne stile: Lepo Breno, tehno, hip-hop, drum’n bass. Glasba, skupaj s ‘kranjsterdamskim’ slengom in z lokalnimi ‘forami’, pristno odraža okolje, ki ga film prikazuje. Glavni junaki se srečujejo na klopci pred osnovno šolo, na kateri se podnevi igrajo otroci, ponoči pa tam preprodajajo droge. Zanima jih le zabava, seks in hiter zaslužek. Rahlo peša le ženska vloga; nismo ji znali pripisati pravih besed.

Ker si bil nesrečno zaljubljen?

Ne, ker smo scenarij pisali trije takrat še mladi šovinisti in tak je bil naš odnos do žensk – bile so nam tečne. Nesrečno sem se zapletel kasneje. Očarala me je priljubljena medijska osebnost, zato sva se, da ne bi škodovala njeni karieri, dve leti ljubila le za zaprtimi vrati. Ljudje, ki se veliko pojavljajo v medijih, pozabijo, kaj je smisel življenja – to je ljubezen.

Osebna izkaznica

Popoln: abstinent, ne kadi, ne pije alkohola niti kave !?!

Starost: dan pred premiero svojega filma bo dopolnil 24 let.

Lastnost: iskrenost.

Obožuje: podočnjake svojega dekleta.

Ne verjame: v ljubezen na prvi pogled; svojo je spoznal na spletu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri