Miss Slovenije: Kje so naše misice danes?

Te zanima, katere misice so zmago izkoristile za odskočno desko v svet slave, katere pa so utonile v pozabo? Pri reviji Story so pripravili pregled vseh lepotic in tega, kaj počnejo danes.

Metka Albreht, ki je postala miss Slovenije leta 1993, je postala stilist-ka in na Pop TV ter Kanalu A skrbi predvsem za videz voditeljev. (foto: story press) story press
29. 12. 2011

Do zdaj je bilo kot miss Slovenije okronanih že 21 lepotic, vendar se jih je izbora miss sveta udeležilo 19, nobena Slovenka pa še ni bila razglašena za najlepšo Zemljanko.

Še preden je Slovenija postala samostojna država, je bila leta 1990 za najlepšo Slovenko okronana Vesna Musić, leta 1991 pa Teja Skarza, ki pa se nista mogli udeležiti svetovnega izbora, ker Slovenija uradno še ni bila potrjena kot samostojna.

Prva misica, ki nas je v Južnoafriški republiki zastopala na svetovnem izboru, je bila Nataša Abram, ki je kmalu po predaji naslova izginila iz javnosti.

Nasledila jo je Metka Albreht, ki ima na lento lepo spomine, čeprav ji je bilo tudi težko.

"Zdi se mi, kot bi bilo včeraj, pa je minilo 18 let. Kaj sem počela od takrat? Absolutno sem morala prehitro odrasti. Odvzeta mi je bila najstniška brezskrbnost. Res pa je, da se še sama nisem zavedala, v kaj se spuščam in kaj mi bo naziv najlepše prinesel. Doma sem večkrat jokala, ker v javni prepoznavnosti res nisem uživala. Sčasoma sem tudi to sprejela in tako lažje normalno funkcionirala," se spominja.

Kot miss Slovenije je spoznala veliko ljudi, s katerimi še danes sodeluje. Imela je svojo plesno skupino, organizirala prireditve in modne revije, kot sti-listka je začela delati na Pop TV in na Kanalu A, kjer še vedo skrbi za videz voditeljev.

"Vsaka stvar je utrjevala mojo discipliniranost, predanost in delavnost. Moj cilj je bil doseči perfekcionizem, ob tem pa še vedno ohraniti in ne izneveriti sebe," dodaja.

Pred leti je Metka rodila hčerko Alino in družina ji pomeni največ na svetu, zato ji je vloga mame tudi najbolj pomembna.

Leta 1994 je od nje krono prevzela Janja Zupan, ki jo še danes lahko srečamo na družabnih dogodkih. Janjo je na tekmovanje prijavila njena takratna modna agencija, zmaga pa ji je odprla mnogo vrat tudi na voditeljskem in organizacijskem področju. Očitno pa je njena prva ljubezen ples, saj mu je posvečala večino svoje energije in se z njim ukvarja še danes - v plesni šoli že šesto leto poučuje družabne plese.

Sledili sta dve misici, ki sta po izgubi lente dokaj hitro potonili, in sicer Teja Boškin (1995) in Alenka Vindiš (1996).

Tudi miss leta 1997 Maja Šimec ni naslova izkoristila za večjo prepo-znavnost, ampak se je raje posvetila študiju.

‘’Dobrih 15 let sem se ukvarjala z manekenstvom in naziv mi je zagotovo prinesel nove izzive. Ves ta čas sem se seveda posvečala študiju in delu. Res imam lepe spomine na vse izkušnje, na nova prijateljstva in številna potovanja, ki sem jih na račun tega tudi doživela. Zdi se mi le, da je takrat bil drugačen čas, kot je zdaj. Z vsemi dekleti smo bile prijateljice, uživale smo v druženjih na modnih revijah. Bile smo povezane in nobena ni bila nevoščljiva,’’ se spominja. Pred tremi meseci je Maja postala mamica prvorojenki Tii, še preden je rodila, pa je na FDV-ju opravila magisterij, za katerega sta s kolegico prejeli nagrado za najboljši magisterij.

Leta 1998 je krono prevzela Miša Novak, ki so jo okronali za najbolj intelektualno miss do takrat. Miši se je takrat življenje močno spremenilo.

"Postati čez noč javna oseba, strmeti v svojo podobo na televiziji, v časopisih, na naslovnicah, zanimanje širše javnosti za tvoje mnenje, tvoja dejanja, tvojo podobo. Naenkrat zaživiš paralelno življenje, polno novih in enkratnih izkušenj, ki je v absolutnem nasprotju s tvojim ‘pravim’ življenjem. Moraš biti res zelo spreten, da te ta nova vloga ne absorbira v celoti, da ne izgubiš stika z realnostjo in ne gradiš svoje eksistence samo na medijski prepoznavnosti. Priporočljivo in pametno je imeti močno zaledje, za čas, ko se vse to enkrat konca, ker žal nič ni večno in ker se je bolje umakniti, preden se te naveličajo. Ker je slovenski trg majhen, se to lahko kaj hitro pripeti," pripoveduje.

Miša se je pred devetimi leti preselila v Grčijo, od koder je njen mož, ki ga je spoznala leto pred osvojitvijo naslova. Razmerje na daljavo je bilo za oba zelo naporno in Miša je s težavo usklajevala ljubezen in kariero. Ko je krono predala naslednici, ni imela več zadržkov, zato je zapustila rojstni Ptuj, se preselila na grški otok, postala gospa Marlis in kmalu rodila hčerko Mari. V Grčiji že sedem let dela na gimnaziji kot profesorica angleškega in nemškega jezika. Sicer tudi prevaja in poučuje grščino za tujce, saj je opravila izpit najvišje stopnje znanja grškega jezika. Deset ur na teden pa v plesni šoli poučuje tudi latinskoameriške in standardne plese ter hiphop.

Miss 1999 Neda Gačnik in miss 2000 Maša Merc sta se po predaji krone prav tako hitro umaknili iz javnosti. Odkar je Neda pred dobrimi 12 leti predala lento Maši, je postala mamica hčerki Analini, zaposlila se je v šolstvu, poučuje namreč tretji razred, in pričakuje drugega otroka. Njena naslednica, Mariborčanka Maša, je pred osvojitvijo naslova najlepše Slovenke leta delala kot manekenka. Že vrsto let je zaposlena v podjetju, kjer pomaga svojemu partnerju, in je prav tako že drugič noseča. Pravi, da bi danes vse stvari, ki so se ji ponudili, ko je postala miss, drugače izkoristila. Ko si je s Stašem ustvarila družino, so intervjuji, dogodki in nastopi postali nepomembni.

Krono je leta 2001 prevzela Rebeka Dremelj, ki je ena izmed tistih, ki so naslov najbolje izkoristile kot odskočno desko v svet zvezdništva, saj je zagotovo eden od  prepoznavnih obrazov na slovenski estradi. Postala je uspešna pevka in spretna poslovna ženska.

Naslednja tri leta so prestol zasedale lepotice Nataša Krajnc (2002), Tina Zajc (2003) in Živa Vadnov (2004), ki so se hitro umaknile iz medijskega prostora.

Nataša Kranjc si bo tekmovanje verjetno zapomnila po tem, da je dobrih deset dni preživela v Nigeriji, kjer naj bi potekal svetovni izbor, ki pa se je zaradi nemirov med kristjani in musli-mani nato preselil v London. Nemiri, v katerih je umrlo več sto ljudi, so se začeli, ko so v enem izmed nigerijskih časnikov zapisali, da bi bil prerok Mohamed srečen, če bi se poročil z eno izmed udeleženk na tekmovanju Miss sveta.

Tako kot Nataša se je iz oči javnosti umaknila tudi Tina Zajc, ki se je letos poročila s Tilnom Benda, kitaristom skupine Ivje.

Sledila je simpatična Živa Vadnov, ki je letos prav tako skočila v zakon z dolgoletnim fantom Klemenom. Živa se je preizkusila kot televizij-ska voditeljica, preden se je popolnoma umaknila iz oči javnosti. Od nje je naslov prevzela Sanja Grohar, ki je dano priložnost in pozornost dobro unovčila.

"Na tekmovanje sem se prijavila samo zato, da bi lahko izkoristila naziv za pevsko kariero, da bi spoznala producente, saj šele takrat, ko si medijsko prepoznaven, lahko publiki javno predstaviš svoje pesmi in spote. Če te nihče ne pozna, je to malo težje. Sicer je pa res, da je to prineslo tudi ‘minus’, saj so me potem predalčkali kot ‘netalentirano miss’, ampak mislim, da sem z leti dokazala, da nisem muha enodnevnica in da znam marsikaj," pravi.

Kot je za misice pogosto, se je vrgla v glasbene vode, in kot pravi sama, je glasba še vedno na prvem mestu, sicer pa je tudi podjetnica, voditeljica, kreatorka, Playboyevo dekle desetletja in še marsikaj. Leta 2006 je postala najlepša Slovenka Iris Mulej, ki naj bi imela inteligenčni kvocient več kot 150. Iris se še danes ukvarja z manekenstvom, poleg tega ima svoje podjetje Promo-Fox, agencijo za organizacijo dogodkov in promocij. Pravi, da zdaj ne bi več sodelovala na lepotnem tekmovanju, vendar na takratno obdobje gleda kot na korak v njeni karieri, ki ji je pomagal.

Miss Slovenije 2007/2008 Tadeja Ternar se je pred mesecem podala v podjetniške vode, saj je odprla svoj športni center.

"Ob delu trenutno še študiram. Do junija računam, da bom tudi diplomirala. Poleg študija mi ves čas trenutno vzame športnorekreacijski center, imenovani T&T center. V kompleksu obratujejo lokal, teniška dvorana, zunanja teniška igrišča ter lastna manekenska šola. Manekenska šola, ki je prva na tem območju, je dobro zaživela, saj imamo 30 učenk," pravi.

Leta 2009 jo je nasledila Tina Petelin, ki je pred kratkim zaključila vse izpite magistrskega študija na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, smer marketing.

"Trenutno pripravljam magistrsko nalogo. Seveda me je študij popolnoma prevzel in po zagovoru magistrske že razmišljam o nadaljevanju. Sem pa pred nekaj meseci sprejela delo v enem izmed večjih slovenskih podjetij," razlaga.

Leta 2010 je naslov osvojila Sandra Adam, ki se pred tem nikoli ni preizkusila v manekenstvu, zato se ji je z naslovom močno spremenilo življenje. Ko je predala krono, se je posvetila študiju, diplomirala na fakulteti za varnostne vede in nadaljevala magistrski študij.

"Del svojega prostega časa še vedno posvečam modi, poleg tega tudi poučujem v otroški manekenski plesni šoli, kjer delim svoja znanja in izkušnje z mladimi ter navihanimi manekenkami," dodaja.

Njena velika želja je, da bi lahko nekoč delala na področju boja proti trgovini z ljudmi. Letos naslov najlepše Slovenke pripada Lani Mahnič Jekoš, ki je že kot najstnica sodelovala na različnih modnih dogodkih. V Egiptu, kjer je živela, pa se je posvetila tudi manekenski karieri.

"Takrat sem odločitev, da bom sodelovala na lepotnem tekmovanju, sporočila le najbližjim. Mama me je spodbujala, čeprav sama nisem imela prav posebnih ambicij do sodelovanja na tovrstnih tekmovanjih. Nikakor mi ni žal, da sem se prijavila, takšno pozitivno izkušnjo težko obžaluješ.

‘’Moraš pa vedeti, kje so tvoje meje," pravi in dodaja, da mora imeti človek precej trdo kožo, da ga ne sesuje vsako kritiziranje.

Za Story napisali Meta Kač, Mihaela Margan, fotografije Story press, Primož Predalič, Črt Majcen, Helena Kermelj, Sašo Radej