Mineva sedem let od smrti igralca Heatha Ledgerja

22. januarja 2015 beležimo sedmo obletnico smrti hollywoodskega zvezdnika Heatha Ledgerja, ki je zaradi prevelikega odmerka zdravil umrl pri komaj 28 letih.

Heath Ledger (foto: Profimedia) Profimedia
22. 1. 2015

Heath Andrew Ledger se je rodil 4. aprila 1979 v avstralskem mestu Perth. Po nekaj manjših vlogah v avstralskih serijah in filmih se je leta 1998 preselil v Ameriko in tam začel resno igralsko kariero.

Oskarja dobil po smrti

Heath je posnel 19 filmov, med katerimi so najbolj znani 10 razlogov, zakaj te sovražim, Patriot, Vitezova usoda, Bal smrti, Casanova, Gora Brokeback, s katerim si je prislužil nominacijo za oskarja v kategoriji za najboljšega glavnega igralca, Bob Dylan: 7 obrazov in Vitez teme.

Leta 2004 na snemanju romantične drame Gora Brokeback je igralec, ki je pred tem ljubil igralke Liso Zane, Heather Graham in Naomi Watts, spoznal soigralko Michelle Williams, ki mu je 28. oktobra 2005 povila hčerkico Matildo Rose, nekaj manj kot dve leti po njenem rojstvu, natančneje septembra 2007, pa sta se zvezdnika razšla.

Pozneje so ga mediji v romantičnem smislu povezovali z modeloma Heleno Christensen in Gemmo Ward, ki je po njegovi smrti razmerje tudi priznala.

Zadnji film, v katerem je igral, je bila fantazijska avantura Imaginarij doktorja Parnasa.

Ker je umrl pred koncem snemanja, so njegovo vlogo prevzeli in dokončali njegovi kolegi Johnny Depp, Colin Farrell in Jude Law, ki so predstavili transformacijo lika, ki ga je upodabljal Heath.

Za vlogo Jokerja v filmu Vitez teme je bil posthumno nagrajen z oskarjem v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi, s čimer je postal šele drugi igralec v zgodovini podeljevanja najprestižnejših igralskih nagrad na svetu, ki so mu priznanje namenili po smrti. Prvi je bil Peter Finch. Heath je obenem tudi edini igralec, ki je dobil oskarja za vlogo v filmski predelavi stripa.

Za vlogo v tem filmu je posthumno prejel skoraj vse nagrade, za katere je bil nominiran, med drugim tudi zlati globus.

Umrl je 22. januarja 2008, in sicer zaradi 'naključnega prevelikega odmerka predpisanih zdravil', kot so v uradni izjavi za javnost navedli policisti, čeprav nikoli niso izključili možnosti, da je šlo za samomor.