Mineva šest let od smrti Brada Renfra

Zvezdnik filma Klient se je z odvisnostjo od mamil bojeval od 15. leta, 15. januarja 2008, pri komaj 25 letih, pa so ga našli mrtvega v njegovem stanovanju. 

Usoden zanj je bil prevelik odmerek heroina. (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2014

Igralec Brad Renfro je bil prvič aretiran že pri 15 letih. Prostost so mu odvzeli, ker je v cigaretni škatlici skrival dva paketka kokaina, v nogavico pa je skril marihuano. Sojenju se je izognil tako, da je pristal na redne nenapovedane preglede krvi in urina.

Že dve leti pozneje je s prijateljem Haroldom Bondom poskušal ukrasti 15-metrsko jahto. Fanta so zasačili in Brad je dobil dveletno pogojno kazen, poleg tega pa je moral lastniku jahte poravnati stroške za popravilo škode, ki je nastala med krajo. "Vsi mislijo, da sem neki poredni fant, v resnici pa večino časa sedim doma in poslušam ter igram bluz," je dejal v tistem obdobju.

Odsvetoval mamila

Leta 2002 so ga ponovno aretirali, ker je vozil pod vplivom mamil in ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Za kazen je moral tri mesece preživeti v kliniki za zdravljenje odvisnosti. Tri leta pozneje so mu odvzeli prostost, ker je poskušal kupiti heroin. Paparaci so ga ovekovečili z lisicami na rokah in fotografija je prišla na naslovnice tabloidov. Takrat je priznal, da je odvisen od heroina in metadona.

"Če niste poskusili mamil, jih sploh ne poskusite. Če pa ste jih, vam svetujem, da molite kot jaz," je izjavil takrat. Za kazen je deset dni preživel za rešetkami in dobil triletno pogojno kazen. Čeprav mu je sodnik odredil tudi obvezno zdravljenje odvisnosti, se Brad ni prijavil v nobeno kliniko. Dobil je opozorilo, da ga bodo prisilno odpeljali na zdravljenje, poleg tega pa so ga na vse mogoče načine poskušali prepričati, naj obišče kliniko, vendar na žalost niso bili uspešni.

Usoden je bil prevelik odmerek

Petnajstega januarja 2008 so ga našli mrtvega v njegovem losangeleškem stanovanju. Star je bil 25 let, po obdukciji pa so kot uradni vzrok smrti navedli nenameren prevelik odmerek mešanice heroina in morfija.

Obetavnega igralca, ki si je dal dva dneva pred smrtjo na hrbet vtetovirati 'Je...e se vsi', so pokopali teden dni po smrti, 22. januarja, in sicer v družinski grobnici severno od Knoxvilla. Pogreb se je začel s triurno zamudo, ker je lilo kot iz škafa. "Vem, da je v raju in da Bog pazi nanj," je dejal njegov šokirani oče, babica Joanne, ki je bila njegova velika oboževalka in je zvesto spremljala razvoj njegove kariere, pa je preminila 17 dni po njegovi smrti. Stara je bila 76 let.