Mineva 37 let od smrti zvezdnika filma Mary Poppins

Britanski otroški igralec Matthew Garber se je leta 1976 v Indiji okužil s hepatitisom. Bolezen se mu je razširila na trebušno slinavko, kar je bilo zanj usodno.

Filmska različica osmih otroških knjig o Mary Poppins si je prislužila pet oskarjev. (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2014

Matthew Adam Garber, rojen 25. marca 1956 v londonski četrti Stepney, je bil otroški igralec, najbolj znan po vlogi Michaela Bank­sa v fantazijskem muzikalu Mary Poppins iz leta 1964. Igral je tudi v dveh drugih Disneyjevih filmih, The Three Lives of Thomasina in The Gnome-Mobile, in v obeh mu je družbo delala danes 58-letna igralka Karen Dotrice, ki je bila njegova soigralka tudi v filmu Mary Poppins.

Njen oče, igralec Roy Dotrice, prijatelj Garberjevih staršev, ga je namreč povabil na avdicijo, na kateri se je izkazal. Tako mu je že kot sedemlet­nemu dečku pripadla vloga v že omenjenem filmu The Three Lives of Thomasina. Matthew in Karen sta istega leta utelesila Michaela in Jane Banks, otroka Georgea Banksa, ki ju je pazila varuška Mary Poppins, ki jo je upodobila Julie Andrews.

Disneyjeva filmska različica osmih otroških knjig o Mary Poppins, ki so nastale izpod peresa avstralske pisateljice Pamele Lyndon Travers, si je prislužila pet oskarjev, igralci pa so postali svetovno znani. Matthew in Karen sta moči združila tudi leta 1967, in sicer v že omenjenem filmu The Gnome-Mobile, v katerem je igralec utelesil Rodneyja Winthropa, nečaka ekscentričnega milijonarja.

"Bil je takšen, kakršen je bil tudi videti. Snemanje filmov brez njega ne bi bilo niti pol tako zabavno, rad je bil poreden. Znal se je zabavati, rad je izzival, lahko je vozil dirkalne avtomobile. Živel je s polnimi pljuči," je o njem dejala Karen. Disney pa ga je v svojem sporočilu za javnost leta 1967 označil za duhovitega in pametnega dečka, ki se je nadvse rad šalil s prijatelji, užival v športnih aktivnostih in bral avanturistične in mitološke knjige ter pesniške zbirke.

V Indiji se je okužil s hepatitisom

Ko je leta 1976 bival v Indiji, je staknil hepatitis, ki se mu je razširil na trebušno slinavko, in bolezen je postala neozdravljiva. Njegov osem let mlajši brat Fergus je zanikal govorice, da se je Matthew okužil z intravenoznim jemanjem mamil, in pojasnil, da je hepatitis najverjetneje dobil zato, ker je jedel pokvarjeno meso.

Matthew je umrl 13. junija 1977 v bolnišnici Royal Free v londonski četrti Hampstead. Leta 2004 so ga posthumno počastili z nazivom Disneyjeve legende, nagrado pa je prevzel Fergus.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri